Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Trójglicerydy to główny składnik tłuszczów pokarmów, które przyjmujemy. Różnią się między sobą długością łańcuchów oraz wiązaniami pomiędzy atomami węgla. Najogólniej rzecz ujmując, trójglicerydy dzieli się na długołańcuchowe (LTC, ang. long-chain triglycerides) i średniołańcuchowe (MCT, ang. medium-chain triglycerides). MCTsą zatem trójglicerydami o średniej długości łańcucha węglowego.
Tłuszcze, które zwykle spożywamy, to trójglicerydy długołańcuchowe. Rozkładają się o wiele wolniej niż MCT, przechodzą też bardziej skomplikowane przemiany. Do ich rozłożenia się w organizmie potrzebne są enzymy z grupy lipaz i żółć. MCT mają mniejsze cząsteczki, dzięki czemu trawią się szybciej i prościej. Nie przeszkadza im niedobór enzymów.
Tłuszcze MCT spalają się szybciej i łatwiej niż LTC. Dzięki temu mogą służyć jako źródło błyskawicznej energii, potrzebnej szczególnie osobom uprawiającym sport i odchudzającym się. Trójglicerydy o średniej długości łańcucha węglowego przyspieszają metabolizm i spalanie tłuszczu. MCT nie magazynują się w postaci tkanki tłuszczowej, lecz wspomagają rozrost tkanki mięśniowej.
> Zobacz: Popraw metabolizm i pracę jelit: 5 doskonałych źródeł błonnika
Dieta wzbogacona MCT jest korzystna dla osób chorych na raka. Dlaczego? MCT dostarczają dużo energii, ale nie oddziaływają na stężenie insuliny w organizmie. To bardzo ważne, ponieważ nadmiar insuliny może stymulować guz do wzrostu. Badania wykazały, że trójglicerydy średniołańcuchowe działają przeciwzapalnie, co również ma znaczenie w walce z nowotworem. MCT szybko i łatwo się wchłaniają, równocześnie dostarczając wiele energii, a także powiększając masę mięśniową, a nie masę tłuszczową. Badania dowiodły, że MCT nie wpływają negatywnie na odporność organizmu, a wręcz przeciwnie - mogą ją polepszać.
Pacjenci onkologiczni powinni porozumieć się przed przyjmowaniem MCT ze swoim lekarzem, który wskaże odpowiednie dawki trójglicerydów i określi, jak należy je brać. MCT można przyjmować w postaci płynnej lub kapsułek. Należy wystrzegać się przyjmowania MCT na czczo.
Trójglicerydy o średniej długości łańcucha węglowego wykorzystuje się w żywieniu dzieci, które cierpią na zaburzenia wchłaniania tłuszczu i mają większe zapotrzebowanie na energię. Ale uwaga! MCT nie mogą być podawane dziecku bez konsultacji z lekarzem. Dzieci zdrowych nie powinno się dożywiać sztucznymi trójglicerydy średniołańcuchowymi. Mleko matki ma już MCT - to około 10% pokarmu.
MCT wykorzystuje się także w żywieniu pozajelitowym. Choroby, w przebiegu których korzystne może być podawanie MCT, to:
Trójglicerydy średniołańcuchowe w naturalnej postaci występują w małych ilościach. Można je wprowadzić do diety poprzez orzechy kokosowe, wiórki kokosowe i mleko kokosowe. Dużo MCT ma też, rzecz jasna, olej kokosowy. Nie można go jednak stosować w nadmiarze - jeśli już zdecydujemy się na wzbogacenie diety o olej kokosowy, wprowadzajmy go powoli, w małych dawkach, nigdy na czczo. Nieprzestrzeganie tych zasad może doprowadzić do dolegliwości żołądkowych. Olej kokosowy powinien być nieprzetworzony, jak najlepszej jakości, wyciskany na zimno.
> Zobacz: Co warto wiedzieć o orzechu kokosowym?
MCT znajduje się w sztucznych preparatach - przyjmują je głównie kulturyści i inni sportowcy, a także osoby chore, u których występują wskazania do sztucznego przyjmowania MCT. Przed zdecydowaniem się na branie MCT warto porozumieć się z lekarzem i upewnić się, czy jest to aby na pewno potrzebne, uzasadnione i rozsądne.
Włoskie, laskowe, brazylijskie... Dlaczego warto jeść orzechy?