kwas foliowy
-
Cewa nerwowa - co takiego i jakie choroby mogą mieć wiązek z jej uszkodzeniem?
Cewa nerwowa to specyficzna struktura, która rozwija się już między drugim a czwartym tygodniem ciąży. To właśnie ona daje początek późniejszemu mózgowi oraz rdzeniowi kręgowemu. Jeśli z jakiegoś powodu zostanie uszkodzona dziecko może przyjść na...
-
Mutacja genu MTHFR - za co odpowiada ten gen i jaki ma wpływ na rozwój dziecka?
Mutacja genu MTHFR negatywnie wpływa na syntezę witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Ta witamina nie bez powodu powinna być suplementowana przez wszystkie przyszłe mamy. Związek ten chroni między innymi przed wadami układu nerwowego. Niestety czase...
-
Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno
Poznaj popularne duety w kuchni i sprawdź czy są korzystne dla organizmu, czy wręcz przeciwnie. Niektóre goszczą na naszych stołach od wieków. Gospodynie wiedzą, co robią?
-
Witaminy z grupy B: brygada do zadań specjalnych
Poskramiają stres, regulują metabolizm, dodają energii, dbają o stan skóry. Organizm nie umie ich magazynować, dlatego powinniśmy dostarczać ich sobie na bieżąco. Gdzie szukać witamin z grupy B?
-
Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć
Anemia - bagatelizowana, źle leczona, uważana głównie za "babską sprawę" i skutek złej diety. Wokół niedokrwistości narosło sporo mitów. Wiara w nie może być naprawdę groźna dla zdrowia. Zwłaszcza, że nawet "zwykła" anemia z niedoboru żelaza może...
-
Brukselka - uważaj, by nie rozgotować. Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne brukselki
Brukselka to warzywo, do którego warto się przekonać. Ma dużo witamin, wartości odżywczych i prozdrowotnych właściwości. Co więcej, brukselka jest niskokaloryczna.
-
Burak wcale niegłupi. Dowiedz się, dlaczego trzeba jeść buraki
Surowy, gotowany, a może w formie soku? Każdy burak ma jakieś plusy. Buraki spiszą się świetnie nie tylko jako smaczny barszczyk.
-
Gruszka - jedz miąższ, nie zaniedbuj skórki. Te zalety gruszki warto znać
Czy wiesz, że o gruszkach pisał już Homer? "Nad nim i drzew gałęzie wisiały rozłogie, pełne jabłek rumianych, słodkich fig i gruszek"... Sławny pieśniarz wychwalał gruszki za wygląd i smak, ale to nie wszystko, co można o nich powiedzieć. Gruszki ...
-
Kiełki soczewicy - więcej niż kiełki?
Spośród kilkunastu rodzajów kiełków dużym zainteresowaniem cieszą się te pochodzące z soczewicy. I nic dziwnego. Są smaczne, zdrowe, bezpieczne dla każdego bez względu na wiek czy przebyte choroby. Co takie jeszcze w sobie mają i dlaczego warto po...
-
Kwas foliowy - strażnik układu nerwowego
Kwas foliowy to prawdziwy witaminowy mocarz. Potrzebny od samego zaczątku życia aż po jego kres. Kształtuje układ nerwowy płodu, zapobiegając jego defektom. Dorosłych ładuje optymizmem, uspokaja, dodaje sił. To dobry przyjaciel męskiego nasienia....
-
Czym jest rak jelita grubego
-
Wypij ten napój zaraz po przebudzeniu. Działa lepiej niż kawa
-
Wpraw się w dobry nastrój. One mogą działać jak lekarstwo na jesienne troskiMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Czy codzienna kąpiel nam nie służy? Opinie dermatologów
-
Co kryje się za falą dziecięcego zapalenia płuc w Chinach? Eksperci wyjaśniają
- Taka zmiana w diecie rzeczywiście zmniejsza ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2
- Witamina B12 może przyspieszyć naprawę tkanek i pomóc w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego - nowe badanie
- Napar, który pomaga przy bólu gardła
- Kiedyś robiły go babcie. Dziś ten rosół jest eliksirem zdrowia i młodośći
- W QUIZIE medycznym pytamy o choroby. Jak z Waszą wiedzą na ten temat?