jelita
-
Te męczące wzdęcia: skąd się biorą i o czym mogą świadczyć?
Najczęściej doskonale wiemy, dlaczego dokuczają nam wzdęcia, bo sami na siebie sprowadzamy tę nieprzyjemną dolegliwość. Bywa jednak i tak, że nadmierne gromadzenie gazów w jelitach to objaw chorobowy. Kiedy?
-
Czerwonka (Dyzenteria): przyczyny, objawy, leczenie
Dyzenteria, nazywana także czerwonką lub szigelozą to ostra choroba zakaźna jelit. Schorzenie wywołane jest infekcją bakteryjną i atakuje przede wszystkim jelito grube. Jesli czerwonka został zbyt rozpoznana może doprowadzić nie tylko do poważnych...
-
Gruczoły Lieberkühna (krypty Lieberkühna) - skarbnica soku jelitowego. Budowa, funkcje i choroby gruczołów Lieberkühna
Gruczoły Lieberkühna to gruczoły trawienne umiejscowione w jelicie cienkim. Wytwarzana przez gruczoły Lieberkühna substancja to sok jelitowy, który bierze udział w przetwarzaniu pokarmu.
-
Zastawka krętniczo-kątnicza (zastawka Bauhina) - budowa, funkcje i choroby
Zastawka krętniczo-kątnicza (zastawka Bauhina) to część układu pokarmowego. Stanowi przejście z jelita cienkiego do grubego. Jak zbudowana jest zastawka krętniczo-kątnicza i jakie są jej funkcje?
-
Anatomia człowieka: jelito cienkie
Najdłuższy odcinek przewodu pokarmowego, czyli jelito cienkie, do niedawna należał do najsłabiej poznanych narządów wewnętrznych. Obecnie nauka odkrywa coraz więcej jego tajemnic
-
Probiotyki w służbie odporności. Jak to działa?
Wiadomo, że probiotyki nie tylko chronią nas przed skutkami antybiotykoterapii, ale przede wszystkim zawsze wspierają odporność, dlatego warto je wprowadzić do diety. W jaki sposób to robią?
-
UKŁAD POKARMOWY (TRAWIENNY) - budowa, funkcje i najczęstsze dolegliwości
Układ pokarmowy służy do przyjmowania i trawienia pokarmów, a także przyswajania zawartych w nich substancji odżywczych. Ponieważ pełni tak wiele funkcji, jest bardzo długi (łącznie ma około 8 metrów), a także dosyć skomplikowany. Z tego powodu...
-
Olej rycynowy - nie tylko na przeczyszczenie
Wiele osób kojarzy go przede wszystkim z silnym środkiem przeczyszczającym. Tymczasem oprócz zastosowań leczniczych, jest on także dobrym i stosunkowo niedrogim naturalnym kosmetykiem.
-
Kiszonki - dlaczego warto je jeść?
Są niskokaloryczne, pomagają uporać się z problemami trawiennymi, to doskonały lek na kaca i wspomagacz odporności. Warto sięgać po nie zwłaszcza w sezonie jesienno - zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony. Co dokładnie zyskujesz,...
-
Kasza gryczana - bliska "kuzynka" szczawiu i rabarbaru
Kasza gryczana, w przeciwieństwie do innych kasz nie jest pozyskiwana ze zboża, a z nasion gryki (zaliczanej do zbóż rzekomych czy pseudozbóż) - rośliny z rodziny rdestowatych. Co ciekawe, do jej krewniaków należą np. rabarbar czy szczaw. Pomimo...
-
Prawidłowy poziom cukru u 65-latka. Czy cukier 140 to już cukrzyca? Bądź ostrożny
-
Z czym kanapki na kolację na wysoki cholesterol? Zacznij od prostego nawyku
-
Najlepsze zabawki do kąpieli? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę podczas zakupówMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Dobry cholesterol. Czy cholesterol 215 to dużo? Które wartości mogą niepokoić?
-
Co pić wieczorem, aby szybciej zgubić tłuszcz z brzucha i przyspieszyć metabolizm
- Oksykodon to narkotyk? Uzależnienie od oxykontinu jest powszechne
- Oksykodon: co to? Jakie ma działanie? Lepiej nie łączyć go z niektórymi substancjami
- To obniża poziom cukru we krwi. Zadziwiające, ale badacze potwierdzają
- Shoty witaminowe na odchudzanie? Trzy składniki dla odporności i wzmocnienia
- Jak zbić cukier? Nie uda ci się to, jak tak będzie wyglądał twój talerz