czosnek
-
Cebula, czosnek, por: najlepsi przyjaciele w sezonie infekcji?
Zniechęcają do całowania, brzydko pachną, fatalnie smakują solo, czasem zmuszają do płaczu... Białe warzywa, czyli samo zdrowie.
-
Żurek czy barszcz biały? Który zdrowszy? Czym się różnią?
Żurek czy barszcz biały? Niby wyraźne różnice między tymi zupami się zatarły, ale nawet w torebkach mamy barszcz biały i żur, a poważne źródła kulinarne dowodzą, że to jednak nie to samo. Gotowców na święta nie polecamy, więc co wybrać?
-
Jesz i obniżasz - sześciu wrogów cholesterolu z kuchni
Wiele produktów cholesterolu nie podnosi, ale tych sześciu liderów to jego prawdziwi zabójcy. Oczywiście, nie zastąpią statyn, gdy już jesteś poważnie chory, ale mogą cię przed nimi uchronić. Pogromców znajdziesz w osiedlowym sklepie. Niektóre...
-
Czy czosnek rzeczywiście jest naturalnym antybiotykiem? [NaZdrowie]
Czosnek z pewnością jest naszym sojusznikiem w sezonie infekcji, ale czy nazywanie go naturalnym antybiotykiem nie jest jednak przesadą? Warto się przekonać...
-
Czosnek - niepowtarzalny zapach, niezawodny lek. Dlaczego warto jeść 2 ząbki czosnku dziennie?
Czosnek był znany i lubiany już długo przed naszą erą - nic dziwnego! Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze czosnku sprawiają, że to naturalny antybiotyk. Walczy z nowotworami, bakteriami, wirusami i stanami zapalnymi.
-
Allicyna - supermoc czosnku. Co to jest, jak powstaje i gdzie jej szukać?
Allicyna to związek chemiczny, który wytwarza się, gdy uszkadzamy - czyli na przykład kroimy - czosnek. To właśnie dzięki niej czosnek ma tak intensywny zapach i smak. Uważa się, że allicyna ma różne właściwości lecznicze. Jest jednak substancją...
-
Nie tylko czosnek i cebula. Te całkiem zwyczajne produkty też sprawiają, że twój oddech staje się nieświeży
Nieświeży oddech to nie tylko kwestia braku higieny, ale też tego, co jemy. O ile wszyscy kojarzą głównych "winowajców", czyli cebulę i czosnek, to niektóre produkty o podobnym działaniu mogą być zaskoczeniem.
-
Wrogowie przeziębienia z kuchni. Sprawdzona piątka, na którą zawsze możesz liczyć
Medycyna naturalna to niekoniecznie jakieś czary-mary. Lekarze też zalecają wspieranie odporności za pomocą diety. Naukowo można udowodnić, że pomaga sok z malin czy ząbek czosnku.
-
Te babcine metody na przeziębienie działają. Korzystajcie do woli
Maliny, czosnek, lipa, miód... Przyjemne, znane, ale uważane za niezbyt skuteczne, metody łagodzenia objawów przeziębienia. Tymczasem: nauka coraz częściej dowodzi, że to działa, a nawet ma na to niezbite dowody, pomijając efekt placebo
-
Echinacea - niezawodny sposób na wirusy? Można mieć wątpliwości
Jeśli wierzyć reklamom, ma być cudownym lekiem nie tylko wzmacniającym odporność, ale i środkiem skutecznie zwalczającym sezonowe infekcje. Tylko czy na pewno? Badania amerykańskiego profesora temu przeczą.
-
Choroby wątroby a dieta. Co jeść na obiad na diecie wątrobowej?
-
Z czym jeść kanapki na kolację, żeby mieć niski cukier rano?
-
Ile trzeba ćwiczyć, żeby schudnąć 5 kg? Wcale nie musisz katować się codziennie
-
Napar z pokrzywy - na co pomaga? Właściwości i przeciwwskazania. Jak go przygotować?
-
O jakiej porze pić siemię lniane? Lepiej rano czy wieczorem?
- Krwiak pod paznokciem najczęściej jest wynikiem urazu mechanicznego. Dowiedz się, jak z nim postępować
- Ile można schudnąć na diecie Dąbrowskiej? Jakie są efekty po 2 tygodniach?
- Wypadanie włosów po lecie to częsty problem
- Ochota na słodycze zaraz po obiedzie. Skąd się bierze i czy jest groźna?
- Myśli samobójcze najczęściej są konsekwencją depresji. Gdzie szukać pomocy w kryzysie emocjonalnym?