Więcej informacji zdrowotnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Badania przeprowadziła w 2016 roku grupa naukowców z Uniwersytetu Stanowego w Ohio. Ich wyniki zostały opublikowane w magazynie "Journal of Food Science". Choć analizy mają już kilka lat, wciąż wiele osób może nie zdawać sobie sprawy z tego, jak pozbyć się zapachu czosnku z ust. Dlatego przypominamy badania naukowców.
Uczestnicy badania przez około 25 sekund żuli trzy gramy ząbków czosnku. Następnie zostali podzieleni na grupy. Pierwsza, która była grupą kontrolną, po zjedzeniu czosnku dostała do popicia wodę. Pozostali uczestnicy otrzymali odpowiednio: surowe lub podgrzane jabłko albo sok jabłkowy, surową lub gotowaną sałatę, liście mięty lub sok z nich albo zieloną herbatę.
Następnie naukowcy zbadali za pomocą spektrometrii poziom substancji lotnych, które są odpowiedzialne za czosnkowy oddech, w powietrzu wydychanym przez osoby biorące udział w badaniach.
Okazało się, że najlepiej działają surowe jabłka, surowa sałata oraz surowe liście mięty. Według analiz dwa pierwsze produkty w ciągu pierwszych 30 minut obniżyły stężenie substancji lotnych w wydychanym powietrzu o 50 procent lub więcej w porównaniu z grupą kontrolną, która spożywała wodę. Z kolei liście mięty okazały się jeszcze skuteczniejsze niż jabłka i sałata.
Nieco gorszy efekt dawało wypicie soku jabłkowego lub soku z mięty. One również obniżały poziom substancji odpowiedzialnych za powstawanie nieprzyjemnego zapachu, jednak nie tak skutecznie jak żucie surowego jabłka czy mięty.
Zadowalająco z usuwaniem zapachu poradziły sobie również podgrzane liście sałaty oraz jabłka. Z kolei zielona herbata nie miała żadnego wpływu na zniwelowanie nieprzyjemnego czosnkowego zapachu.
Zdaniem naukowców żywność eliminuje zapach czosnku na dwa sposoby. Po pierwsze, enzymy w surowej żywności pomagają zniszczyć nieprzyjemne zapachy, a następnie związki fenolowe zarówno w surowej, jak i w gotowanej żywności niszczą substancje lotne. Dlatego właśnie surowe produkty odznaczały się wyższą skutecznością - znajdują się w nich zarówno enzymy, jak i związku fenolowe.
Źródło: Science Daily
Czosnek zawiera związek zwany allicyną. To substancja chemiczna, która powstaje, gdy kroimy lub miażdżymy czosnek. To właśnie dzięki allicynie roślina ma specyficzny intensywny zapach i smak. Allicyna zawiera przede wszystkim siarkę, jest związkiem niestabilnym, szybko się ulatnia. Rośliny produkują allicynę dla samoobrony. Mają je chronić przed patogenami. Stąd niezwykłe właściwości czosnku, wykorzystywane także przez nas.
Czosnek ma wiele cennych właściwości. Są to:
Gdy chcemy w pełni wykorzystać prozdrowotne właściwości czosnku, powinniśmy jeść go codziennie, chociaż nie należy przesadzać z ilościami. Dwa-trzy ząbki dziennie już będą mieć pozytywny wpływ, pod warunkiem jednak, że będzie to czosnek dobrej jakości. Najlepiej jeść go na świeżo, ponieważ po obróbce termicznej allicyna nie przetrwa.
Zjedzenie zbyt dużych ilości czosnku może doprowadzić do podrażnienia żołądka i wątroby oraz wzdęć.