celiakia
-
Nietolerancja glutenu - czym naprawdę jest celiakia?
Od pewnego czasu panuje moda na żywność bezglutenową. Rozpowszechnił się pogląd, że gluten jest niekorzystny dla ludzkiego organizmu i lepiej wyeliminować go z diety. Prawda jest jednak taka, że tego składnika unikać powinny jedynie osoby cierpiąc...
-
Uczulenie na gluten - jakie daje objawy
Uczulenie na gluten jest nietolerancją pokarmową, która może dotykać wielu osób i nie jest ściśle związana z celiakią. Nie każdy jednak wie, jakie są objawy uczulenia na gluten i jak je rozpoznać.
-
Nie jesz glutenu, choć nie masz celiakii? Dieta bezglutenowa może ci zaszkodzić
Wyniki najnowszych badań na temat glutenu wskazują, że dieta bezglutenowa stosowana przez osoby, które nie są chore na celiakię, nie przynosi im korzyści, a wręcz może zaszkodzić. Naukowcy z USA doszli do takich wniosków po przebadaniu ponad 100...
-
Kosmki jelitowe - malutkie giganty w jelicie cienkim. Budowa, funkcje i choroby kosmków jelitowych
Kosmki jelitowe - jako jeden z elementów układu pokarmowego - znajdują się na całej powierzchni wewnętrznej jelita cienkiego. Biorą udział we wchłanianiu składników odżywczych. Jak odbudować kosmki jelitowe, jeśli zniszczy je celiakia?
-
Gluten - co to takiego? Przeczytaj, zanim spanikujesz
Zanim wytoczysz wojnę glutenowi, upewnij się, czy rzeczywiście masz się czego bać. Co to jest gluten i komu szkodzi? Które produkty zawierają gluten, a które są bezglutenowe?
-
Anatomia człowieka: jelito cienkie
Najdłuższy odcinek przewodu pokarmowego, czyli jelito cienkie, do niedawna należał do najsłabiej poznanych narządów wewnętrznych. Obecnie nauka odkrywa coraz więcej jego tajemnic
-
Dieta bezglutenowa - co to jest i kiedy jej stosowanie ma sens?
Dieta bezglutenowa polega na wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu wszystkich produktów, które zawierają gluten. Ten rodzaj białka znajduje się m.in. w niektórych produktach zbożowych i jest niezbędny do prawidłowego działania organizmu. Jego...
-
Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego
Kasze jęczmienne są jednymi z najczęściej spożywanych w Polsce. Dwa najpopularniejsze rodzaje, jakie trafiają na nasze stoły, to pęczak i kasza perłowa.
-
Dieta bezglutenowa: tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych
Dieta bezglutenowa zabrania spożywania produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień oraz, w polskich warunkach, owies, a także pszenżyto i orkisz oraz wszelkich wyrobów z ich dodatkiem. Trzeba zarazem pamiętać, że nawet niewielka domieszka...
-
Choroby, w których dieta jest lekiem
"Dieta" to nie tylko sposób na utratę kilogramów. W przypadku niektórych chorób może być głównym "lekiem" lub bardzo istotnym elementem leczenia. Poza nasuwającymi się od razu schorzeniami typu cukrzyca czy celiakia, dotyczy to także problemów...
-
Czy u osób powyżej 65 lat cukier 140 to już cukrzyca?
-
Co pić wieczorem, aby szybciej zgubić tłuszcz z brzucha i przyspieszyć metabolizm
-
Zamień mycie w zabawę. Sposoby na udaną kąpiel maluchaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Co jeść na kolację, aby mieć niski cukier rano. Zacznij od jednej zmiany
-
Z czym kanapki na kolację na wysoki cholesterol? Wystarczy prosty nawyk
- Oksykodon to narkotyk? Uzależnienie od oxykontinu jest powszechne
- Oksykodon: co to? Jakie ma działanie? Lepiej nie łączyć go z niektórymi substancjami
- Dobry cholesterol. Czy cholesterol 215 to dużo? Te liczby są niepokojące
- Co obniża poziom cukru we krwi? Zaskakujące badania naukowców
- Shoty witaminowe z trzech składników. Na odporność, odchudzanie i wzmocnienie