witaminy
-
Cykoria: właściwości. Sprawdź, dlaczego warto ją wprowadzić o swego menu
Cykoria nie należy do bardzo popularnych warzyw, choć zaczęło się to zmieniać. I bardzo dobrze. Cykoria jest znakomitym źródłem kwasu foliowego, witamin, żelaza, potasu, magnezu, miedzi. Do tego jest niskokaloryczna. Jak jeść cykorię?
-
Dieta 1200 kalorii pomaga w zrzuceniu wagi. Ma jednak co najmniej dwie poważne wady
Ograniczenie dziennego spożycia kalorii pomaga w zrzuceniu wagi. Jednakże zbyt drastyczna dieta nie jest obojętna dla zdrowia. W dodatku może w przyszłości przynieść odwrotny skutek.
-
Witaminy dla kobiet: po jakie witaminy sięgać dla wzmocnienia organizmu i pięknego wyglądu?
Witaminy dla kobiet okazują się cenną pomocą, gdy w organizmie pojawiają się niedobory. Dowiedz się, po jakie witaminy sięgać, by wzmacniać odporność i dbać o dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci.
-
Drętwienie rąk w nocy i w dzień. Po jakie witaminy warto sięgnąć? Kiedy udać się do lekarza?
Drętwienie rąk zdarza się zarówno w ciągu dnia, jak i podczas snu. Nieprzyjemne wrażenia mogą być skutkiem złej pozycji ułożeniowej, urazu, przeciążenia pracą, jak również poważnej choroby lub wynikać z niedoborów witamin lub elektrolitów. W obu...
-
Zakwas buraczany: właściwości. Kiedy lepiej pić zakwas: rano czy wieczorem?
Zakwas buraczany to doskonałe źródło wielu składników odżywczych. Buraki ćwikłowe to jedne z najzdrowszych warzyw zalecanych przez dietetyków. Znakomicie wpływają na dobrą kondycję organizmu i zdecydowanie poprawiają urodę. Jednym z produktów...
-
Dieta owsiankowa: czy jest zdrowa, jakich efektów można się spodziewać
Dieta owsiankowa - to jeden z rodzajów monodiet, które polegają na spożywaniu jednego, ściśle określonego produktu. W tym przypadku są to płatki owsiane. Dieta może być uznawana za monotonną, dlatego jej stosowanie wymaga silnej woli. Zwłaszcza...
-
Witaminy na odporność. Gdzie szukać witamin wzmacniających organizm
Wśród witamin wspierających nasz system odpornościowy wymienia się: witaminę A, witaminy B5 i B6, witaminę C, witaminę E, witaminę H oraz witaminę K. Źródłem tych witamin jest dla naszego organizmu przede wszystkim żywność. Tylko nieliczne są...
-
Zielona kawa - właściwości, dlaczego warto ją pić
Smak i aromat zielonej kawy, w porównaniu z kawą paloną, jest znacznie łagodniejszy. Według wielu ekspertów na całym świecie zielona kawa jest sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami, a w porównaniu z klasyczną kawą wykazuje znacznie więce...
-
Ile kalorii ma jabłko? Dlaczego warto jeść jabłka
Jabłko średniej wielkości to tylko 50-80 kcal, cenne mikro- i makroskładniki, witaminy. Jabłka wspierają odchudzanie, redukują wchłanianie tłuszczów, wspierają mózg i zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby serca.
-
Witaminy w ciąży. Które składniki należy suplementować w czasie ciąży?
Witaminy w ciąży to temat kontrowersyjny. Wiele osób uważa bowiem, że zbyt wielką wagę przywiązujemy do gotowych suplementów, podczas gdy inni twierdzą, że jest to dobry sposób na wsparcie organizmu w okresie wzmożonego zapotrzebowania na składnik...
-
Jeśli masz takie objawy, lepiej zgłoś się do lekarza. 10 sygnałów wskazujących na nowotwór
-
Problemy z wątrobą, nerkami, nowotwory - choroby, które widać na skórze. Na co zwracać uwagę?
-
Borówka amerykańska - korzyści zdrowotne jagód
-
"Już kilkunasta apteka z kolei zgłasza nam, że pacjenci pytają o płyn Lugola w związku ze skażeniem Odry" [TYLKO U NAS]
-
Wszystkie mamy menopauzę? Dość czerpania wiedzy z reklam
- Zawarcie małżeństwa lub uzyskanie stopnia naukowego zwiększa szanse mężczyzn na przeżycie kobiet
- Nie czuj się winny, że pracujesz podczas urlopu
- "Tydzień temu kąpałem się w Odrze. Coś mi grozi?" Pytamy lekarzy
- Przez skażenie Odry może zabraknąć leków? Zapytaliśmy Główny Inspektorat Farmaceutyczny
- Czym jest rtęcica i jak na organizm wpływa rtęć? Rozmowa z toksykologiem [TYLKO U NAS]