Walczysz z cholesterolem lub zmagasz się z cukrzycą? A może masz kłopoty z zasypianiem? Wprowadź do diety te owoce

Walczysz z cholesterolem lub zmagasz się z cukrzycą? A może masz kłopoty z zasypianiem? Pomyśl o uzupełnieniu diety o wiśnie.

Wiśnie są bogate w składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczne. 80 g tych owoców to tylko 38 Kcal. Mają w sobie mnóstwo witaminy C, a także witaminy A (beta-karoten) oraz E, potasu, a ponadto białko, niewielką ilość tłuszczów i sporo węglowodanów, w tym błonnik. To owoce o niskim indeksie glikemicznym, co oznacza, że są dobrym wyborem, jeśli cierpimy na cukrzycę, zawierają ponadto cenne związki roślinne, zwane polifenolami, w tym flawonoidy. Wśród nich wyróżniają się antocyjany.

Antocyjany to naturalne niebieskie, czerwone i fioletowe barwniki pochodzenia roślinnego, które wpływają korzystnie na zdrowie człowieka. Najwięcej antocyjanów znajdziemy w ciemnoczerwonych, fioletowych i niebieskich owocach oraz warzywach. Uważa się, że obecność antocyjanów w żywności jest ważna dla organizmu, ponieważ wykazują właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Najważniejszym związkiem fitochemicznym w wiśniach jest cyjanidyna, która nadaje im głęboką fioletowo-czerwoną barwę. A przy tym cyjanidyna jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, silniejszym niż witamina E czy witamina C. Pamiętajmy, że przeciwutleniacze chronią przed stanami zapalnymi i zwalczają wolne rodniki, które mogą powodować uszkodzenia komórek i przyczyniać się do przewlekłych schorzeń, takich jak rak, cukrzyca i choroby serca.

Wiśnie a zdrowie serca

Obecność potasu, błonnika, witaminy C, przeciwutleniaczy w wiśniach ma wielkie znaczenie z punktu widzenia zdrowia serca i całego układu sercowo-naczyniowego. Zrealizowane w ostatnich latach badania pokazują, że regularne picie soku z wiśni i jagód może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi dzięki wysokiej zawartości polifenoli w tych owocach, czyli związków roślinnych należących do flawonoidów, o korzystnym działaniu na organizm człowieka. Spożywanie cierpkich wiśni (lub picie niesłodzonego soku) może pomóc osobom zmagających się z wysokim poziomem cholesterolu. Wykazano bowiem, że regularne spożywanie wiśni obniżayło poziom "złego" cholesterolu we krwi, w szczególności lipoprotein o bardzo małej gęstości (VLDL) oraz triglicerydów, czyli lipoprotein o dużej gęstości.

- Stwierdzono, że poziom antocyjanów w wiśniach jest wyższy niż w innych owocach. W szczególności cierpkie wiśnie mają wysoki poziom substancji przeciwzapalnych na poziomie porównywalnym z wieloma niesteroidowymi produktami przeciwzapalnymi - piszą naukowcy na łamach czasopisma "Journal of Medicinal Food".

Wiśnie a cukrzyca

Wiśnie są owocami szczególnie wartościowymi dla osób zmagających się z podwyższonym poziomem cukru we krwi. Nadania sugerują, że picie soku z cierpkich wiśni obniża poziom glukozy we krwi na czczo oraz ma wpływ stężenie hemoglobiny glikowanej A1C (HBA1C), markera, który wskazuje, jak dobrze kontrolowany jest poziom cukru we krwi. Ponadto mają niewysoki indeks glikemiczny (IG), wynoszący 22.

Wiśnie jako środek poprawiający sen

Dowody pochodzą z kilku niewielkich badań, ale - jak piszą ich autorzy - są zachęcające. Wydaje się bowiem, że picie soku z cierpkich wiśni może ułatwić zasypianie. Wiśnie pomagają lepiej spać dzięki wysokiemu poziomowi melatoniny, serotoniny oraz tryptofanu (aminokwas), który zwiększa poziom serotoniny w organizmie.

Zapobieganie chorobom neurologicznym

Badania pokazują, że antocyjany mogą pomóc w ochronie i poprawie funkcji mózgu. Wykazano na przykład, że dzienna dawka soku wiśniowego poprawia mowę i pamięć u osób w wieku powyżej 70 lat z łagodną lub umiarkowaną demencją. Inne badanie wykazało, że antocyjany zwiększają przepływ krwi i aktywują obszary mózgu, które kontrolują pamięć, język i uwagę.

Stany zapalne stawów i mięśni

Wiśnie i cierpki sok z wiśni mogą łagodzić stany zapalne i ból mięśni po treningu, a nawet poprawiają wydajność ćwiczeń (badania były prowadzone z udziałem biegaczy długodystansowych). Wydaje się także, że mogą obniżyć ryzyko bolesnego nawrotu dny moczanowej.

- Jedzenie wiśni lub picie soku wiśniowego każdego dnia może obniżyć poziom kwasu moczowego i złagodzić ból i obrzęk stawów. Wysokie ilości antocyjanów i melatoniny w wiśniach chronią przed rakotwórczym uszkodzeniem komórek - donosi serwis Cleveland Clinic.

Źródła: liebertpub.com, health.cleveland.com

Więcej o: