Zobacz wideo
Prof. Mastalerz-Migas: Pandemia przyzwyczaiła nas do tego, że zakażeń grypą jest trochę mniej
Wypadające włosy to problem powszechnie znany. Często to nie tylko defekt kosmetyczny, ale problem związany z niedoborami witamin i minerałów. Zanim jednak sięgniemy po suplementy, warto przeanalizować swoją codzienną dietę.
Witaminy na włosy. Co wpływa na dobrą kondycję włosów?
Poza stosowaniem różnego rodzaju wcierek, odżywek, czy innych kosmetyków aplikowanych zewnętrznie, warto dostarczyć organizmowi niezbędnych składników, dzięki którym włosy będą zdrowe i piękne. Kluczową rolę odgrywają witaminy. Gdy włosy zaczynają wypadać, to może oznaczać, że w organizmie brakuje witaminy A, E, C, D oraz B. Jednak to nie wszystko.
Włosy potrzebują żelaza, cynku, selenu, krzemu i miedzi. Te mikroelementy są niezbędne, aby cieszyć się zdrowymi i lśniącymi włosami. Przydadzą się również kwasy Omega-3, które znajdziemy między innymi w rybach, oleju lnianym, czy orzechach włoskich.
Wypadające włosy. Co jeść, aby mieć piękne włosy?
Proces łysienia może być spowodowany brakiem poszczególnych witamin z grupy B:
- Witamina B7- inaczej zwana biotyną. Odpowiada za porost włosów. Jej zadaniem jest stymulacja włosa od środka oraz zapobieganie wypadaniu. W naturalnym pożywieniu występuje w wątróbce, rybach, soi, grzybach, migdałach, orzechach, mleku, jajkach, a także w marchwi, szpinaku czy pomidorach.
- Witamina B5, czyli kwas pantotenowy, wygładza i wzmacnia włosy, opóźnia proces siwienia. Sięgając każdego dnia po ziarna słonecznika, wątróbkę, tłuste ryby, otręby, jajka, banany, pomarańcze, czy ryż, dostarczymy do organizmu jej niezbędną ilość.
- Kwas foliowy, zwany także witaminą B9, przyda się, jeśli zależy nam na przyspieszeniu porostu włosów oraz chcemy poprawić kondycję cebulek. Znajdziemy go w szpinaku, kalafiorze, orzechach, wątróbce, pomarańczach, mandarynkach, cytrynie, pełnoziarnistym pieczywie oraz bobie.
- Niacyna, czyli witamina B3. Jej zadaniem jest dbałość o prawidłową strukturę włosa i pobudzanie go do wzrostu. Wspomaga także transport wartości odżywczych dostarczanych do cebulek. Niacynę znajdziemy między innymi w wątróbce, rybach morskich, drożdżach oraz otrębach pszennych.
- Witamina E hamuje procesy starzenia, poprawia ukrwienie skóry, dzięki czemu włosy są lepiej odżywione. Jej źródłem są oliwki, pieczywo pełnoziarniste, kasze, szparagi, orzechy, jarmuż, botwinka.
- Cynk wpływa pozytywnie na proces tworzenia kreatyny, która jest składnikiem budulcowym włosów. Znajdziemy go w suszonych owocach, jajkach, kaszy gryczanej, serach żółtych, pestkach dyni, słoneczniku.
- Krzem wzmacnia cebulki włosów i zapobiega ich wypadaniu. Występuje w szparagach, burakach, ogórkach, cebuli, marchwi, kaszach, płatkach owsianych i pieczywie pełnoziarnistym.
- Żelazo zabiega łamliwości i wypadaniu włosów. Do organizmu dostarczymy go, zjadając rzeżuchę, morele, rodzynki, truskawki, buraki, żółtka jajek, a także pijąc kakao.
- Miedź odpowiada za zachowanie naturalnego koloru włosów, dodaje im siły i blasku. Aby cieszyć się z pięknych pasm, warto spożywać wątróbkę, kakao, rośliny strączkowe, orzechy i płatki owsiane.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Dlaczego wypadają mi włosy?
Poza brakiem witamin wypadanie włosów może być związane z zupełnie innymi schorzeniami. Nadmierne łysienie ma także związek z poniższymi sytuacjami:
- częsta koloryzacja włosów,
- rozjaśnianie,
- używanie prostownicy, suszarki, lokówki,
- zaburzenia hormonalne,
- stres,
- przebyta choroba,
- przyjmowanie niektórych leków,
- anemia,
- palenie papierosów.
Jeżeli zauważymy nadmierne wypadanie włosów, należy bezzwłocznie skonsultować się z lekarzem, aby wykluczyć ewentualne choroby.