Wypadanie włosów w dużych ilościach może być spowodowane wieloma czynnikami. Należą do nich m.in. różne schorzenia, hormony, stres i niewłaściwe odżywianie. Czego powinno się spożywać więcej, aby poprawić kondycję włosów? Przede wszystkim warto skupić się na dostarczaniu odpowiednich ilości witamin z grupy B.
Najważniejszymi witaminami, jakie mają wpływ na poprawę stanu włosów są te z grupy B. Ryboflawina - B2, niacyna - B3, kwas pantotenowy - B5 oraz biotyna - B7 mają ogromny wpływ na kondycję skóry i są niezbędne do tego, aby włosy mogły rosnąć. Poza tym bardzo ważne są kwasy omega-3. Dzięki nim poprawia się nawilżenie skóry głowy. Kolejnymi składnikami, które mają duże znaczenie dla wzrostu ostu włosów są selen, cynk i żelazo. Są one doskonałymi przeciwutleniaczami, które chronią przed wolnymi rodnikami.
Jeśli chodzi o produkty zawierające witaminę B, warto włączyć do diety tłuste ryby, np. makrelę, sery, jajka, rośliny strączkowe, orzechy, brokuły i groch. W kwasy omega-3 bogate są olej lniany, olej rzepakowy tłoczony na zimno oraz orzechy włoskie. Poza tym kondycję włosów poprawią ciemnozielone warzywa - jarmuż, szpinak, pietruszka i gruboziarniste produkty zbożowe. Przy wypadających włosach dobrze jest zapewnić organizmowi odpowiednią ilość kalorii w ciągu dnia. Drastyczne diety i głodówki mogą pogorszyć ich stan i powodować wypadanie włosów.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl