sód
-
Zaburzenia jonowe - czym są i jak wpływają na nasze zdrowie
Zaburzenia jonowe ((zaburzenia elektrolitowe) to termin, z którym dość często spotyka się pacjent w kontekście chorób układu krążenia, zaburzeń hormonalnych czy chorób nerek. Mówi się o nich także, gdy doświadczamy częstych dolegliwości, jak...
-
Rodzaje soli - które i kiedy służą zdrowiu?
Sól, której zwykle używamy w kuchni, poprawia smak potraw i wiele osób nie wyobraża sobie rezygnacji z niej. Jest przy tym jednak owiana złą dietetyczną sławą - lekarze ostrzegają przed wpływem jej nadmiaru na organizm i apelują o kontrolowanie...
-
Badanie elektrolitów (jonogram) - co warto o nim wiedzieć?
Elektrolity to wodne roztwory jonów, obdarzone dodatnim, bądź ujemnym ładunkiem elektrycznym. Znajdują się we wszystkich płynach ustrojowych w ludzkim ciele i pełnią wiele istotnych funkcji. Dlatego ważne jest, żeby utrzymywać ich właściwą ilość w...
-
Hiponatremia - niedobór sodu we krwi. Przyczyny, objawy i leczenie hiponatremii
Hiponatremia występuje wtedy, gdy we krwi jest zbyt mało sodu. Hiponatremia objawia się z początku osłabieniem i nudnościami, w najgroźniejszych przypadkach powoduje obrzęk mózgu, śpiączkę i śmierć.
-
Przewodnienie, czyli woda, która szkodzi
Gasi pragnienie a przy okazji dostarcza wielu niezbędnych dla życia minerałów i witamin. Niestety w przypadku wody tak, jak i z innymi produktami, należy zachować umiar. Jej nadmiar w organizmie w skrajnych przypadkach może doprowadzić do śmierci....
-
Smak słony - skarbnica soli mineralnych
Słony, mimo swojej nie najlepszej renomy, sam w sobie wcale nie jest niezdrowy. Bez niego życie nie mogłoby istnieć. Smak ten to informacja, że w danym produkcie skrywają się sole mineralne: sód i potas. Ma wpływ na regulację gospodarki wodnej,...
-
Jak napoje gazowane dewastują organizm
W ciągu godziny po wypiciu pozornie niewinnej coli przez nasz organizm przetacza się istne chemiczne tornado - donosi Nutrition Research Center.
-
O wędlinach prawie wszystko
Niektórzy dietetycy radzą w ogóle z nich zrezygnować. Twierdzą, że to najbardziej niezdrowa postać, w jakiej przyrządzane jest mięso. A jak jest naprawdę? Czy kanapka z szynką to danie zakazane?
-
Dobre, bo zielone
Białko - 0g. Tłuszcz - 0 g. Węglowodany - 9 g. Do tego 39 kcal. Co to, do licha oznacza? - zastanawia się klient w sklepie. Ja chcę tylko kupić coś do picia
-
Ekoinwazja
Sklep bez chemii, konserwantów i gumy do żucia? Czy to możliwe? Możliwe i coraz bardziej popularne
-
Co pić, żeby odstraszyć kleszcze? Ten kontrowersyjny sposób zaskakuje
-
Post przerywany, czyli dieta IF. W czym pomoże ta metoda?
-
Dzieci chcą wiedzieć więcej o bezpieczeństwie w sieci. I liczą na rodzicówMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Dieta cukrzycowa - czy można jeść ser żółty lub pleśniowy?
-
"Po co mu te leki, jak jest szczupły?", czyli sieciowe "mądrości" o Ozempicu i Wegovy
- Czym jest kardiomiopatia połogowa?
- Kto powinien ograniczyć nabiał? Dietetycy: Problemu nie można bagatelizować
- Co jeść, by wzmocnić kości i stawy? Ten niepozorny deser jest źródłem kolagenu
- Ona się klei lub pływa, ty odwiedź lekarza. To trzeba wiedzieć o tłuszczowych kupach
- Kleszczowe zapalenie mózgu - kiedy się zaszczepić? Ile razy należy to zrobić?