minerały
-
Papaja - jakie ma właściwości, jak ją jeść?
Papaja to egzotyczny owoc ceniony za wyjątkowy smak oraz wartości odżywcze. Przez wiele osób jest ona uważana za jeden z najsmaczniejszych owoców. Jakie właściwości ma papaja? Jak należy ją obierać i jeść?
-
Gojnik (szałwia libańska) - właściwości, działanie, stosowanie
Gojnik, nazywany również szałwią libańską albo herbatą górską, to roślina, która już od dawna jest ceniona ze względu na swoje wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Jakie działanie ma ta roślina? Jak ją stosować i czy są przeciwwskazania do spożywan...
-
Tarnina - właściwości, działanie, zastosowanie
Tarnina, zwana również tarką albo śliwą tarniną, to roślina, której owoce mają niezwykłe właściwości i od dawna są wykorzystywane do leczenia wielu dolegliwości. Roślina ta jest stosowana między innymi jako środek wspomagający oczyszczanie...
-
Najpopularniejsze napoje lata. Skuteczne nawodnienie, zastrzyk energii i moc witamin? To zależy
Gdy robi się gorąco, zapotrzebowanie organizmu na płyny rośnie. Prześwietlamy ulubione napoje lata. Sprawdź, jak wpływają na urodę, figurę i nastrój.
-
Przegrzebki - czym są, jakie mają wartości odżywcze, jak należy je przyrządzać?
Przegrzebki zwyczajne, nazywane również przegrzebkami wielkimi albo małżami świętego Jakuba, to gatunek małży, zaliczany do owoców morza. Jest ceniony ze względu na swoje walory smakowe. Na co zwracać uwagę kupując przegrzebki? Jak przyrządzać te...
-
Mangostan - czym jest ten owoc, jak należy go jeść?
Mangostan, zwany też garcynią, żółtoplą albo smaczeliną, to tropikalna roślina dająca owoce cenione ze względu na swoje walory smakowe. Owoce są uważane za najsmaczniejsze owoce tropikalne, a poza tym mają bogate właściwości odżywcze. Jak jeść...
-
Kumkwat - owoc o cennych właściwościach
Kumkwat to roślina cytrusowa przybierająca formę krzewu lub drzewa, pochodząca z Chin. Obecnie roślina jest uprawiana na terenie Ameryki Południowej, Ameryki Północnej oraz w niektórych obszarach Morza Śródziemnego. Obejmuje 6 gatunków. Roślina...
-
Gryka zwyczajna - źródło cennych minerałów i witamin
Zalicza się ją do grupy zbóż rzekomych, ponieważ nie jest trawą, ale wytwarza nasiona, które są podobne do ziaren zbóż. Jakie właściwości mają ziarna gryki i dlaczego warto wprowadzić je do swojego jadłospisu? Do czego można wykorzystywać grykę?
-
Moringa - czym jest i jaki wpływ na zdrowie ma drzewo długowieczności?
Moringa, zwana drzewem długowieczności, drzewem ben, drzewem pałeczkowym oraz drzewem chrzanowym, to roślina pochodząca z Indii znana z niezwykłych właściwości zdrowotnych. Jest zaliczana do tak zwanych superfoods, czyli do najzdrowszych produktów...
-
Hydroksyapatyt - co to jest? Jaką rolę pełni w organizmie i czym grożą jego niedobory?
Hydroksyapatyt to tak zwany uwodniony fosforan wapnia, czyli minerał wchodzący w skład kości. Czasami jest oznaczany skrótami HA, HAp oraz OHAp. Minerał ten zapewnia kościom odpowiednie właściwości, w tym wytrzymałość mechaniczną. Oprócz tego, że...
-
Napar z siemienia lnianego - jak go przygotować i na co pomoże? Poznaj jego właściwości
-
Taka dieta może szkodzić zdrowiu. Na czym polega dieta kefirowa?
-
Wielu młodych Polaków ma ten problem. Rozwiązanie jest prosteMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Napar z pokrzywy - na co pomaga? Właściwości i przeciwwskazania. Jak go przygotować?
-
Ten sok może być zbawieniem dla jelit. Efekt już po dwóch tygodniach
- Niezdrowe dodatki do herbaty
- Wprowadź zasadę 3xC. Płaski brzuch będzie na wyciągnięcie ręki
- Ćwiczenia na haluksy pomogą zneutralizować uciążliwe schorzenie. Sprawdź jak ćwiczyć w domu
- Zjadł śmiertelnie trującego grzyba. Jako jedyny przeżył, teraz wraca do domu
- Jadła boczek przez siedem dni z rzędu. Na koniec była "wyczerpana"