Tarnina jest wysokim krzewem, który rośnie najczęściej przy drogach oraz na obrzeżach lasów. Kwitnie zazwyczaj od kwietnia do maja, a kwiaty najlepiej zbierać w słoneczne dni, tak aby były całkowicie suche. Kwiaty, które będą pokryte kroplami deszczu lub rosą, nieładnie ciemnieją podczas suszenia. Optymalną temperaturą suszenia kwiatów w suszarce jest około 35 stopni Celsjusza. Kwiaty można również suszyć na słońcu. Owoce tarniny najlepiej zbierać na przełomie października i listopada. Zebrane wówczas owoce są bardzo kwaśne i cierpkie, w związku z czym nie nadają się do bezpośredniego jedzenia. Żeby owoce nie miały cierpkiego smaku należy zbierać je po pierwszych przymrozkach. Ze względu na to, że owoce są łakomym kąskiem dla wielu zwierząt, w szczególności w zimie, gdy brakuje innego pożywienia, można zebrać je wcześniej, a przed przygotowaniem przemrozić przez co najmniej 12 godzin. Takie owoce można jeść na surowo albo wykorzystywać do przygotowania naparów, kompotów, dżemów, nalewek oraz win.
Owoce oraz kwiaty tarniny pełne są cennych składników. W tarninie zawarte są między innymi:
Owoce tarniny, a także napary z kwiatów tej rośliny mają wiele cennych składników i są wykorzystywane w celach leczniczych.
Tarnina to bardzo wszechstronna roślina i praktycznie prawie każdą jej część można wykorzystać w celach leczniczych. Z owoców oraz kory tarniny najlepiej przygotować odwar. Żeby to zrobić owoce należy oczyścić, wrzucić do rondelka, zalać szklanką wody o gotować przez około 3 minuty. Po tym czasie wywar należy odstawić na około 10 – 15 minut, po czym można go odcedzić i pić. Przygotowanie odwaru z kory jest równie proste. Tak samo jak owoce, korę należy najpierw oczyścić, a później gotować przez 3 minuty, ostudzić i odcedzić. Owoce tarniny można wykorzystać także do przygotowania syropów, kompotów, nalewek, dżemów czy marmolad. Z kwiatów tarniny można z kolei przygotować napar. Żeby go zrobić, wystarczy zalać łyżeczkę kwiatów szklanką gorącej wody i przykryć całość na około 10 minut. Napar najlepiej pić, gdy jest jeszcze ciepły.
Do spożycia nie nadają się pestki tarniny. Zawierają one cyjanowodór, który spożyty w nadmiernych ilościach jest substancją trującą. Co ciekawe, szkodliwy wpływ mają jedynie rozgryzione lub rozgniecione pestki. Jeżeli połknie się pestkę w całości jest ona w pełni nieszkodliwa.