Tarnina - właściwości, działanie, zastosowanie

Tarnina, zwana również tarką albo śliwą tarniną, to roślina, której owoce mają niezwykłe właściwości i od dawna są wykorzystywane do leczenia wielu dolegliwości. Roślina ta jest stosowana między innymi jako środek wspomagający oczyszczanie organizmu, przyspieszający leczenie zakażeń dróg moczowych oraz łagodzący biegunki. Jak stosować owoce i kwiaty tarniny? Jakie składniki są zawarte w tej roślinie?

Tarnina jest wysokim krzewem, który rośnie najczęściej przy drogach oraz na obrzeżach lasów. Kwitnie zazwyczaj od kwietnia do maja, a kwiaty najlepiej zbierać w słoneczne dni, tak aby były całkowicie suche. Kwiaty, które będą pokryte kroplami deszczu lub rosą, nieładnie ciemnieją podczas suszenia. Optymalną temperaturą suszenia kwiatów w suszarce jest około 35 stopni Celsjusza. Kwiaty można również suszyć na słońcu. Owoce tarniny najlepiej zbierać na przełomie października i listopada. Zebrane wówczas owoce są bardzo kwaśne i cierpkie, w związku z czym nie nadają się do bezpośredniego jedzenia. Żeby owoce nie miały cierpkiego smaku należy zbierać je po pierwszych przymrozkach. Ze względu na to, że owoce są łakomym kąskiem dla wielu zwierząt, w szczególności w zimie, gdy brakuje innego pożywienia, można zebrać je wcześniej, a przed przygotowaniem przemrozić przez co najmniej 12 godzin. Takie owoce można jeść na surowo albo wykorzystywać do przygotowania naparów, kompotów, dżemów, nalewek oraz win.

Zobacz wideo

Owoce tarniny – zastosowanie

Owoce oraz kwiaty tarniny pełne są cennych składników. W tarninie zawarte są między innymi:

Owoce tarniny, a także napary z kwiatów tej rośliny mają wiele cennych składników i są wykorzystywane w celach leczniczych.

  1. Napar z kwiatów tarniny łagodzi zapalenie dróg moczowych: napary wykazują działanie moczopędne, przez co można stosować jako wspomaganie leczenia stanów zapalnych pęcherza moczowego, kamicy nerkowej, a także stanów zapalnych nerek. Dodatkowo, wraz z moczem z organizmu usuwane są produkty przemiany materii oraz toksyny.
  2. Napar z kwiatów wspomaga oczyszczanie organizmu: napary działają moczopędnie oraz przyspieszają usuwanie zbędnych substancji. Dodatkowo, picie naparów z kwiatów wykazują delikatne działanie przeczyszczające, w związku z czym napary takie są polecane podczas wszelkich diet oczyszczających.
  3. Owoce tarniny łagodzą biegunkę: zawierają garbniki, które chronią błonę śluzową jelit przed wpływem szkodliwych substancji, które mogą wywoływać biegunkę. Poza tym, garbniki działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie oraz mają wpływ na spowolnienie ruchów robaczkowych jelit.
  4. Owoce tarniny zapobiegają miażdżycy: dzięki zawartości flawonoidów tarnina wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu, podwyższenie stężenia dobrego cholesterolu i obniżenie ciśnienia krwi. Dodatkowo roślina ta ma pozytywny wpływ na szczelność naczyń krwionośnych i zapobiega tworzeniu się zakrzepów oraz miażdżycy, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca oraz zawału mięśnia sercowego.
  5. Odwar z kory działa przeciwzapalnie: z tego względu można go wykorzystywać jako płukankę do ust. Dodatkowo kora wykazuje działanie ściągające, dzięki czemu odwar jest idealnym lekarstwem w przypadku stanów zapalnych jamy ustnej i dziąseł.

Tarnina – jak stosować?

Tarnina to bardzo wszechstronna roślina i praktycznie prawie każdą jej część można wykorzystać w celach leczniczych. Z owoców oraz kory tarniny najlepiej przygotować odwar. Żeby to zrobić owoce należy oczyścić, wrzucić do rondelka, zalać szklanką wody o gotować przez około 3 minuty. Po tym czasie wywar należy odstawić na około 10 – 15 minut, po czym można go odcedzić i pić. Przygotowanie odwaru z kory jest równie proste. Tak samo jak owoce, korę należy najpierw oczyścić, a później gotować przez 3 minuty, ostudzić i odcedzić. Owoce tarniny można wykorzystać także do przygotowania syropów, kompotów, nalewek, dżemów czy marmolad. Z kwiatów tarniny można z kolei przygotować napar. Żeby go zrobić, wystarczy zalać łyżeczkę kwiatów szklanką gorącej wody i przykryć całość na około 10 minut. Napar najlepiej pić, gdy jest jeszcze ciepły.

Do spożycia nie nadają się pestki tarniny. Zawierają one cyjanowodór, który spożyty w nadmiernych ilościach jest substancją trującą. Co ciekawe, szkodliwy wpływ mają jedynie rozgryzione lub rozgniecione pestki. Jeżeli połknie się pestkę w całości jest ona w pełni nieszkodliwa.

Więcej o: