czosnek
-
Nie lekceważ zapalenia oskrzeli
Jeśli kaszel bardzo męczy i z suchego zamienia się w głęboki, dudniący - nie ma co zwlekać z wizytą u lekarza. Może to być bowiem zapalenie oskrzeli, które niekiedy zostawia po sobie trwały ślad.
-
Pora się wzmocnić
Natura zadbała o to, by nasz organizm sam bronił się przed atakami bakterii, wirusów i grzybów. Ale pogarszające się warunki życia sprawiają, że system odpornościowy jest coraz mniej sprawny. Co zrobić, by nie zawiódł w chwili najazdu agresora?
-
Odporność zimą
Jeżeli kiepsko z odpornością, infekcje górnych dróg oddechowych, gardła czy zatok potrafią ciągnąć się tygodniami. Warto się więc wzmocnić, by w dobrej formie przetrwać zimę.
-
Ku pamięci
Stare chińskie przysłowie mówi: jesteś tym, co jesz. To dotyczy ciała. Mówiąc o duszy, koniecznie trzeba dodać: jesteś tym, co pamiętasz.
-
Dbaj o serce
Teoretycznie może pracować nawet 120 lat. Musimy jednak zadbać o jego dobrą kondycję. Postaraj się stale myśleć o swoim sercu choćby przez jedną dobę. Może uda ci się na stałe zmienić złe nawyki, żeby w ten sposób wesprzeć serce?
-
Angina - zapalenie gardła
Boli, piecze. Jest tak suche, że trudno przełykać - takie gardłowe przypadłości zdarzają się dość często. A to dlatego, że przy wielu chorobach możemy mieć przykre objawy ze strony gardła. Jak sobie wówczas radzić?
-
Czy świńskiej grypy trzeba się bać? Mity o wirusie A/H1N1
Czy świńska grypa jest groźniejsza niż sezonowa i trzeba ją leczyć koniecznie w szpitalu? Czy jest niebezpieczna dla życia każdej osoby? Dr Paweł Grzesiowski z Narodowego Instytutu Leków obala mity o wirusie A/H1N1.
-
Grypa sieje panikę, nie ulegaj
W internecie można kupić niedostępne w Polsce szczepionki na świńską grypę. - Nie dajcie się skusić. To ogromne ryzyko, bo nie wiadomo, skąd pochodzą - ostrzega sanepid
-
Im mniej tłuszczu tym zdrowiej
Chcecie, aby gotowane przez Was potrawy były mniej tuczące? Wystarczy poznać pewne techniki gotowania i opanować sztuczki kulinarne. Dzięki nim wszystkie dania będą mniej kaloryczne, a jednocześnie nie stracą smaku.
-
Witaminowy agent
Co to jest "wolny rodnik"? To niezrównoważony atom, prowadzący wrogą działalność w organizmie. A przeciwutleniacz to "tajny agent", substancja, która rozprawia się z wrogiem. Tym "agentem" może być witamina, enzym albo minerał.
-
Sinoblaszek trujący jest łudząco podobny do jadalnego gatunku. Odróżnia go kilka szczegółów
-
Ile trzeba ćwiczyć, żeby schudnąć 5 kg? Wcale nie musisz katować się codziennie
-
Back to school, back to jesień, back to chandra i zmęczenie. Powrót stresu czas start!MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Jest najmłodszym profesorem w Polsce. Odkrył przyczynę udaru
-
Ile kalorii powinieneś jeść, żeby schudnąć i pozbyć się tłuszczu? 1000 kcal czy więcej?
- Choroby wątroby a dieta. Co jeść na obiad na diecie wątrobowej?
- Wypadanie włosów po lecie to częsty problem
- Ochota na słodycze zaraz po obiedzie. Skąd się bierze i czy jest groźna?
- Myśli samobójcze najczęściej są konsekwencją depresji. Gdzie szukać pomocy w kryzysie emocjonalnym?
- Najbardziej tuczące produkty w twojej lodówce