cytryna
-
Cytrusy pełne zdrowia. Dlaczego warto je jeść także po świętach?
Chociaż znamy lepsze źródła witaminy C, warto jeść cytrusy dla zdrowia. Ich unikalne składniki to wsparcie odporności, przemiany materii, a nawet odchudzania. Przypominamy, dlaczego warto postawić na pomelo, mandarynki czy pomarańcze i nie zapomin...
-
Cytryna - kwaśny smak zdrowia. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze cytryny
Cytryna poprawia odporność organizmu i stymuluje trawienie. Dlaczego jeszcze warto jeść cytryny i dlaczego cytryna w herbacie to nie najlepszy pomysł?
-
Dlaczego krzywimy się, kiedy jemy cytrynę? To organizm daje nam ostrzeżenie
Naukowcy sugerują, że krzywienie się podczas jedzenia kwaśnych potraw to pewnego rodzaju automatyczna reakcja ludzkiego organizmu. W ten sposób chce ostrzec nas i innych, aby nie spożywać danego pokarmu.
-
Cytryny, pomarańcze, pomelo i inne cytrusy. Czym się różnią, poza smakiem i wyglądem?
Cytrusy są uznanym lekarstwem w sezonie przeziębień i wspaniałym przysmakiem. Mają wiele cech wspólnych, stąd łącząca je nazwa. Zarazem różnią się nie tylko walorami smakowymi i kolorem. Czas poznać je lepiej.
-
Wrogowie przeziębienia z kuchni. Sprawdzona piątka, na którą zawsze możesz liczyć
Medycyna naturalna to niekoniecznie jakieś czary-mary. Lekarze też zalecają wspieranie odporności za pomocą diety. Naukowo można udowodnić, że pomaga sok z malin czy ząbek czosnku.