Większość osób zapewne choć raz w życiu próbowała zjeść cytrynę i nie krzywić się przy tym. A zastanawialiście się kiedykolwiek, dlaczego tak się dzieje?
Naukowcy twierdzą, że krzywienie się podczas jedzenia kwaśnych potraw, takich jak m.in: cytryna, ocet czy niedojrzałe owoce, jest reakcją bezwarunkową. Oznacza to, że jest automatyczna - odruchowa i przebiega bez uświadomienia. Nerwy wywołują odruch, czyli pobudzają mięśnie przed powiadomieniem mózgu.
Zdaniem ekspertów takie krzywienie się to instynktowny sygnał od organizmu w stylu: uważaj! W ten sposób prawdopodobnie daje do zrozumienia, że pokarm, który chcecie spożyć, jest dla was niebezpieczny. Dlaczego? Kwaśny smak kojarzy się bowiem z fermentacją i zepsuciem pokarmu.
Krótko mówiąc, organizm poprzez takie krzywienie się ostrzega nas i innych: nie jedz tego, bo może ci to zaszkodzić. Warto jednak mieć na uwadze, że, jak na razie, powyższe wnioski to tylko sugestie naukowców.