Więcej podobnych tematów na stronie głównej Gazeta.pl
Jest rośliną rosnącą właściwie wszędzie, łatwo się rozrasta i spotkamy go niemal w każdej kępie trawy na brzegach pól. Bluszczyk kurdybanek (łac. Glechoma hederacea L.) jest znany pod kilkoma nazwami, takimi jak bluszczyk ziemny, kurdybanek, kocimorda i obłożnik, rośnie w strefie umiarkowanej właściwie wszędzie, w Europie, Azji, a także w Ameryce Północnej. W naszym kraju jest rośliną znajdowaną na terenie całego kraju. Należy do rodziny jasnotowatych. Łatwo się zakorzenia, ma niewiele wysokości, bo około 10-20 cm, tworzy za to bujne, długie rozłogi. Najbardziej lubi zarośla, łąki, skraj pola i lasu. Kwitnie od kwietnia do czerwca. Ma delikatne niebieskie kwiatki. Przez rolników, którym lubi wchodzić na pola uprawne, uważany jest za chwast.
Bluszczyk kurdybanek, jako roślina ozdobna, uprawiany bywa w ogrodach i wykorzystywany do zadarniania zacienionych miejsc, ponieważ szybko się rozrasta i może szczelnie pokryć ziemię. Ma wytrzymałe zimozielone liście. Doceniono go także jako paszę dla krów, ponieważ zwiększa ich mleczność. W kuchni posłuży jako przyprawa. Jest też rośliną miododajną.
Bluszczyk kurdybanek to cenna roślina lecznicza. Surowcem zielarskim są zarówno listki jak i kwiaty bluszczyku. Zebrane rośliny suszy się w przewiewnym i zacienionym miejscu.
Bluszczyk kurdybanek zawiera substancje czynne:
Garbniki mają uznane właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, pomagają w kłopotach trawiennych, działają przeciwbiegunkowo i wzmacniająco.
Saponiny zaś są związkami chemicznymi z grupy glikozydów, a zawierają sapogeninę i sacharyd (cukier). Saponiny wytwarzane są przez wiele roślin. Wykazują korzystne działanie na organizm człowieka, w tym moczopędne, podnoszą produkcję śluzu, dzięki czemu działają wykrztuśnie. Są bakteriobójcze oraz grzybobójcze. W układzie pokarmowym pomagają we wchłanianiu składników pokarmowych w jelitach, pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i jelitowych oraz żółci i wspierają procesy metabolizowania tłuszczu.
Najlepiej przygotować wywar z suszonego ziela. Łyżkę ziela zalewa się gorącą wodą i odstawia na kilka godzin, albo pije bezpośrednio, jako ciepłą herbatkę ziołową. Bluszczyk może posłużyć do zrobienia nalewki na bazie alkoholu, która potem świetnie rozgrzewa i pomaga w utrzymaniu odporności.
W naszej kuchni natomiast bluszczyk kurdybanek spełni rolę przyprawy ziołowej i poprawi smak zup, sałatek i innych dań. Dobrze komponuje się z mięsem, warzywami, a szczególnie polecany jest jako dodatek do ziemniaków. Najchętniej bluszczyku, jako przyprawy, używa kuchnia litewska.
Bluszczyk można kupić w sklepach zielarskich w formie suszu, którego cena jest niewielka i wynosi kilka złotych.
Bluszczyk kurdybanek nie jest wskazany dla osób cierpiących na poważne choroby nerek, padaczkę. Przyjmowane przez dłuższy czas wyższe dawki kurdybanka, mogą prowadzić do podrażnienia żołądka, jelit, nerek oraz uszkadzać wątrobę. Kurdybanka powinny unikać osoby u których wystąpiła alergia lub nadwrażliwość na rośliny z rodziny jasnotowatych, czyli m.in. rozmaryn, miętę, bazylię, tymianek, oregano i lawendę. Bluszczyk kurdybanek nie jest wskazany dla kobiet w ciąży, ponieważ może wykazywać właściwości poronne. Kobiety karmiące również powinny zrezygnować ze stosowania bluszczyku.
W przypadku jakichkolwiek chorób przewlekłych stosowanie kurdybanka powinna zostać skonsultowana z lekarzem.