Gorzknik kanadyjski (łac. Hydrastis canadensis), jest rośliną kiedyś pospolicie występującą w lasach Ameryki Północnej. Po odkryciu jego właściwości leczniczych gorzknik został prawie całkowicie wytrzebiony. Jest byliną z rodziny jaskrowatych, wysokości około 20-30 cm, z grubym, żółtym kłączem. Ma dość duże, ząbkowane liście i pojedynczy jasny kwiat. Rośnie w łanach, rośliny połączone są ze sobą kłączami.
Z amerykańskich lasów gorzknik kanadyjski zaczął znikać na początku XX wieku, gdy informacja o jego właściwościach leczniczych obiegła świat. Podpatrzono bowiem Indian, którzy nieco sproszkowanego kłącza dodawali do niedźwiedziego sadła i używali do leczenia wielu chorób.
Gorzknik kanadyjski znajduje się pod ochroną. Próbuje się też odbudować jego populację przez zakładanie plantacji. Surowcem zielarskim jest kłącze gorzknika kanadyjskiego oraz korzeń.
Najcenniejszą częścią gorzknika, z punktu widzenia zielarza, jest kłącze. Gorzknik kanadyjski zawiera bowiem berberynę (ok. 3 proc.) i hydrastynę (2,5 proc.) oraz kanadynę. Są to alkaloidy o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych. Alkaloidy roślinne mają też zdolność obniżania ciśnienia krwi, zwalczają cholesterol, pilnują poziomu glukozy we krwi.
Gorzknik kanadyjski zawiera ponadto: kwasy tłuszczowe, sole mineralne, olejki eteryczne, fitosterole, kwas chlorogenowy, żywicę.
Fitosterole, naturalny tłuszcz roślinny, są pogromcami złego cholesterolu w organizmie, który dzięki nim jest szybciej metabolizowany, a jego nadmiar usuwany z organizmu. Kwas chlorogenowy jest natomiast naturalnym przeciwutleniaczem, posiada zdolność zwalczania bakterii i grzybów, kontroluje wydzielanie glukozy do krwi oraz wzmaga wrażliwość komórek na insulinę.
Gorzknik kanadyjski wspiera walkę z chorobami pochodzenia wirusowego, bakteryjnego czy grzybicznego, takimi jak:
Gorzknik kanadyjski stosuje się także w chorobach układy pokarmowego, do zwalczania wzdęć, zaparć, czy kolki jelitowej, a także przy problemach z wątrobą.
Roślinę poleca się ponadto w chorobach kobiecych, pomaga przy obfitych krwawieniach miesiączkowych, powoduje jednak też samoistne skurcze macicy, co jest niebezpieczne dla kobiet w ciąży.
Napar z gorzknika kanadyjskiego służy przy problemach ze skórą, np. przy trądziku czy wysypkach. Łagodzi, na przykład, dolegliwości skórne w półpaścu.
Naparów z gorzknika kanadyjskiego nie mogą pić kobiety w ciąży, karmiące piersią. Nie podajemy go też małym dzieciom, do trzeciego roku życia. Nie zaleca się go pić osobom z nadciśnieniem, hipoglikemią, niewydolnością enzymatyczną oraz z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak toczeń i stwardnienie rozsiane.
Berberyna, znajdująca się w gorzkniku, wchodzi w interakcje z niektórymi lekami, w tym z cyklosporyną. Ponieważ berberyna znajduje się w lekach przeciwcukrzycowych, picie gorzknika diabetycy muszą najpierw skonsultować z lekarzem, aby nie dopuścić do nadmiaru związku w organizmie. Hydrastyna natomiast, znajdująca się w gorzkniku, zażywana w nadmiarze obniża ciśnienie tętnicze i może wywołać skurcze mięśni szkieletowych. Nie należy też przesadzać z ilościami pitego naparu oraz robić przerwę w zażywaniu po dwóch-trzech tygodniach.
Gorzknik kanadyjski jest do kupienia w formie suszu oraz tabletek. Kosztuje około 50-80 zł w zależności od opakowania. Z powodu obecności berberyny i hydrastyny ma charakterystyczny gorzki smak.