Marzanka wonna nosi też botaniczną nazwę przytulia wonna. Rośnie w łanach w cienistych lasach bukowych. Należy do roślin wieloletnich i do naszych lasów przywędrowała z rejonów Europy i Azji o klimacie suboceanicznym. W krajach o klimacie umiarkowanym poczuła się na tyle dobrze, że masowo rozprzestrzeniła się w lasach liściastych na terenach nizinnych.
Marzanka w lesie rośnie gęsto, tworząc malownicze łany, pachnące lekko sianem. To kumaryna, znajdująca się w roślinie, nadaje marzance ten zapach. Roślina ma cienką łodyżkę z lekko szorstkimi liśćmi, wyrastającymi z tzw. przylistków. Kwiat jest delikatny, biały, dodający roślinie dużo uroku. Marzanka wonna rośnie na wysokość do 30 cm. Kwitnie na wiosnę i wczesnym latem, od kwietnia do czerwca. Najlepiej czuje się w lesie bukowym. Ze względu na większą zawartość kumaryny jest rośliną trującą.
Ziele marzanki wonnej zawiera kumarynę, garbniki, glikozydy, związki goryczowe, sporo polifenolokwasów, a także flawonoidy.
Kumaryna jest naturalnym związkiem chemicznym. Znajdziemy ją w ponad 80 gatunkach roślin, gdzie pełni funkcję spowalniacza procesu kiełkowania nasion. Kumaryna występuje m.in. w turówce wonnej, czyli trawie żubrowej dodawanej do żubrówki. Zgodnie z przepisami jej zawartość w produkcie spożywczym nie może przekroczyć 2 mg/kg.
Garbniki natomiast nadają marzance właściwości bakteriobójczych i przeciwzapalnych.
Roślinę zbiera się przed kwitnieniem i naturalnie suszy w przewiewnym miejscu. Wysuszona roślina zmienia barwę na czarną.
Marzanka wonna wykazuje działanie przeciwbakteryjne. Zażywana w formie naparu działa moczopędnie, uspokajająco oraz rozkurczowo. Poprawia także krążenie krwi.
Zewnętrznie możemy jej używać do okładów przy stanach zapalnych skórach oraz przy czyrakach.
Ziele marzanki wonnej zawiera spore ilości kumaryny, może powodować wewnętrzne krwawienie, dlatego należy jej używać ostrożnie i zgodnie ze wskazaniami. Przedawkowanie może ponadto grozić porażeniem mięśni gładkich oraz lekkimi stanami narkotycznymi. Dochodzą do tego nudności i bóle głowy.
Naparów z marzanki nie powinny pić kobiety w ciąży lub karmiące zanim nie skonsultują tego z lekarzem.
Nie więcej niż małą łyżeczkę suszonej marzanki zalewamy szklanką wrzątku i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem. Pijemy nie częściej niż 2-3 razy dziennie. Nie zażywamy też dłużej niż dwa tygodnie.
Marzanka świetnie nadaje się do mieszania z innymi ziołami o podobnym działaniu.
W niektórych krajach ziele marzanki wonnej służy do przyprawiania ciast i deserów, a także bywa dodawane do napojów i herbatek ziołowych. Marzankę ceni sobie szczególnie kuchnia niemiecka. W środkowych Niemczech sok z marzanki dodaje się do piwa, a także produkuje się na niej nalewkę.
Więcej o roślinach zielarskich przeczytasz tutaj:
Drapacz lekarski - leczy żołądek, poprawia apetyt
Jałowiec: przyprawa o właściwościach zdrowotnych
Morwa biała - właściwości, przeciwwskazania, opinie
Wrotycz pospolity przeciwko kleszczom i komarom. Na co jeszcze pomaga i jak go stosować?