Oczywiście, czysta woda to pewniak, ale nie tylko ona nawadnia. Mamy też inne propozycje, które mogą wyjść ci na zdrowie. Smak, energia, odprężenie, a przede wszystkim ochrona przed odwodnieniem.
Należy przy tym pamiętać, że do limitu płynów wliczamy nie tylko wodę, ale - oprócz alkoholu - wszystko, co wypijemy w ciągu dnia. Wodę zawierają także produkty spożywcze, owoce, warzywa, a nawet pieczywo (więcej na ten temat).
Bez płynów nie ma życia, bo to my przede wszystkim jesteśmy wodą. Nie zapominaj i sięgaj po napoje, by bezpiecznie cieszyć się nie tylko latem, ale generalnie życiem.
Szukasz dla siebie odpowiedniej diety? Sprawdź książki >>
Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Jeśli chcesz skutecznie ugasić pragnienie, najzdrowszy i najprostszy wybór to po prostu woda. Nie dość, że nie zawiera kalorii, to jeszcze umożliwia sprawną pracę mechanizmu termoregulacji, a zatem - utrzymanie prawidłowej temperatury ciała, szczególnie istotne w trakcie upalnych dni.
Woda wspiera także pracę układu pokarmowego, ułatwiając trawienie oraz wchłanianie i transport substancji odżywczych. Sama jest zresztą źródłem niezbędnych składników mineralnych, zwłaszcza wapnia (budulca naszych kości i zębów) i magnezu (zapewniającego m.in. prawidłową pracę układu nerwowego), lepiej przyswajalnych od tych pochodzących z pożywienia.
W wodzie znajdziemy ponadto wodorowęglany, które neutralizują kwasy żołądkowe, a także niedoceniany sód - potrzebny przede wszystkim osobom intensywnie uprawiającym sport, niedożywionym oraz cierpiącym na niewydolność wątroby lub serca (czytaj więcej: Co w wodzie pływa?).
Średnie dobowe zapotrzebowanie na wodę wynosi około 2 litrów dla kobiet i o pół litra więcej w przypadku mężczyzn. W upalne dni warto jednak wypić nawet o litr więcej. Zwiększone zapotrzebowanie mają również kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także sportowcy. Z kolei dzieci, bardziej od dorosłych narażone na odwodnienie, już w wieku 9 lat powinny wypijać mniej więcej 2-2,5 litra wody dziennie (więcej na ten temat: Ile płynów potrzebuje twoje dziecko?).
Jeśli czysta woda nam nie odpowiada, jej smak z łatwością poprawimy dodatkami w rodzaju plasterków cytrusów oraz listków mięty lub melisy.
Zimna zdrowia doda? Jeśli Twoje gardło dobrze znosi nagłe zmiany temperatur, możesz po nią sięgnąć. Jeśli nie, wypicie mocno schłodzonej wody w upalny dzień może wywołać chwilowy spadek odporności, a to z kolei - być przyczyną anginy (więcej na ten temat: Angina podczas wakacji? Częściej niż myślisz).
Jaką wodę wybrać:
Dietetyk: 'woda kryształowo czysta' lub 'specjalnie dla ciężarnych' - to marketingowe wymysły. Zwykle kryje się za nimi woda bardzo podobna do kranówki [WYWIAD]
Woda z butelki: wiesz co pijesz?
Doskonałą ochłodę i zdrowe orzeźwienie zapewni nam także kwaśna lemoniada. Cytrusy, a więc owoce typowe dla cieplejszych regionów naszego globu, oprócz tego, że skutecznie ugaszą pragnienie, pomogą również obniżyć ciepłotę ciała.
Sok z cytryny (a czasem również innych cytrusów, jak np. limonka) dostarczy nam również cennej witaminy C - przyjaciółki naszej odporności. Wspiera ona układ immunologiczny, biorąc udział w produkcji jego 'żołnierzy' - limfocytów oraz uszczelniając naczynia krwionośne. Poza ochroną przed przeziębieniem jest również jednym z antyoksydantów, czyli związków, które - walcząc z wolnymi rodnikami - zapobiegają degeneracji komórek i opóźniają procesy starzenia (więcej o witaminie C).
Aby lemoniada była zdrowsza, najlepiej zastąpić dodawany do niej zwykły, biały cukier chociażby miodem. Dar pszczół, oprócz słodkiego smaku, wzbogaci lemoniadę m.in. w bakteriobójczą inhibinę (warto jej szukać zwłaszcza w miodach spadziowych z drzew szpilkowych, a także lipowych i grykowych) czy też acetylocholinę, która wspomoże pracę układu krążenia. Ci, którzy woleliby natomiast jeszcze obniżyć kaloryczność napoju, mogą również osłodzić lemoniadę syropem z agawy - produktem w smaku podobnym do miodu i pięciokrotnie niższym od niego indeksem glikemicznym.
Jak przygotować lemoniadę? Na litr schłodzonej wody potrzebny będzie sok wyciśnięty z około 5 cytryn (lub 6-7 limonek). Wszystko razem mieszamy, słodzimy do smaku i chłodzimy lub podajemy od razu z dodatkiem lodu.
Czytaj również:
Cytryny, pomarańcze, pomelo i inne cytrusy. Czym się różnią, poza smakiem i wyglądem?
Cytrusy: fakty i mity
Lecz się miodem
Artykuł został zaktualizowany. Po raz pierwszy ukazał się w 2019 roku.
Herbata w wersji mrożonej zapewni nam nie tylko ochłodę. Dzięki temu, że naukowcy chętnie badają jej właściwości, wiemy, że jej picie ma szereg pozytywnych skutków. Przede wszystkim dodaje energii, ale też: pomaga się odprężyć, oczyszcza organizm, opóźnia procesy starzenia oraz wspiera odporność i walkę z nowotworami. Jej właściwości różnią się jednak w zależności od koloru.
Najpopularniejsza - czarna, zawiera sporo fluoru, chroniącego nasze zęby przed próchnicą, a także sprzyja zmniejszeniu ryzyka wystąpienia choroby Parkinsona oraz miażdżycy. Ze względu na zawartość szczawianów powinny jej jednak unikać osoby cierpiące na kamicę (szczególnie szczawianowo-wapniową).
Zielona herbata pomaga chronić przed niektórymi nowotworami, a także obniżyć poziom tzw. 'złego' cholesterolu. Czerwona, czyli Pu-erh, dzięki sporej zawartości polifenoli wspomaga trawienie i metabolizm, a zatem warto po nią sięgać wtedy, gdy dbamy o linię. Z kolei delikatna biała, ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające chroni przede wszystkim przed starzeniem oraz nowotworami.
Chcesz uzupełnić smak napoju dodając plasterki bądź sok wyciśnięty z cytrusów? Pamiętaj, aby dodawać je do herbaty kiedy napar ostygnie, ponieważ zawarta w nich witamina C nie lubi wysokich temperatur.
Od herbaty wolisz mrożoną kawę? Uważaj - choć zawarta w niej kofeina potrafi na jakiś czas pobudzić, a także poprawić koncentrację i metabolizm, w nadmiarze wypłukuje z organizmu cenny magnez, a także powoduje wahania poziomu cukru we krwi oraz problemy gastryczne. W efekcie, choć na jakiś czas się ochłodzisz, możesz zacząć odczuwać rozdrażnienie, nerwowość i bóle głowy, a przecież nie o to chodzi.
Wprawdzie ostatnie badania pokazują, że kawa, nawet w dużych ilościach, nie szkodzi, ale to jeszcze nie czyni z niej najzdrowszego sposobu na nawodnienie, zwłaszcza, gdy wybierasz kawę białą, uważaną za wampira energetycznego.
Ponadto, jeśli masz problemy z tolerancją laktozy, czyli występującego w mleku cukru, mrożona kawa z jego dodatkiem narazi cię na problemy trawienne (m.in. biegunki i wzdęcia). Ci, którzy dbają o smukłą sylwetkę powinni również darować sobie dodatki w rodzaju lodów, bitej śmietany i czekoladowej polewy, które mogą zwiększyć kaloryczność kawy (a właściwie kawowego deseru) blisko czterokrotnie (więcej na ten temat: Przegląd najpopularniejszych napojów lata. Wiesz, co pijesz?). A zatem, decydując się na nią, najzdrowiej wybrać wersję 'słabszą', np. z dużą ilością kostek lodu i ewentualnie - na pozbawionym laktozy lub chudym mleku.
Zielona herbata najlepsza? Niekoniecznie, masz do wyboru 6 kolorów!
Zabójcy tłuszczu - produkty, które pomogą spalić tkankę tłuszczową
Lecz się dietą - odpowiednie menu pomaga zwalczyć wiele dolegliwości
Szukasz dla siebie odpowiedniej diety? Sprawdź książki >>
Szukasz nie tylko orzeźwienia, ale i wartości odżywczych? Postaw na koktajle z owoców i warzyw. Będą nie tylko smacznym uzupełnieniem codziennej diety. Mają one także przewagę nad sokami świeżo wyciskanymi czy też tzw. 100-procentowymi Powód? Oprócz soku zawierają również cenny i zapewniający dłuższe poczucie sytości oraz lepsze trawienie błonnik (więcej o błonniku). Dzięki niemu zawarty w koktajlu cukier wolniej się wchłania, nie powodując wahań poziomu glukozy we krwi oraz wywołanych przez nie napadów głodu. Aby zwiększyć jego ilość możemy uzupełnić koktajl dodatkiem otrąb lub siemienia lnianego.
Pamiętaj zarazem, że prawdziwy sok, nawet z kartonika, to zdecydowanie lepszy pomysł niż nektar czy 'zwykły' napój, bo przepisy dot. soków są bardzo precyzyjne i nastawione na troskę o twoje zdrowie. Więcej na ten temat
Od paru lat modne są tzw. 'green monsters', czyli koktajle przygotowywane na bazie surowych, zielonolistnych warzyw - zwłaszcza szpinaku (więcej na ten temat: Zielone koktajle - witaminowy zastrzyk energii). Nie tylko pięknie się prezentują, ale również dostarczą naszemu organizmowi witamin z grupy B, w szczególności zaś B9 - kwasu foliowego, o którego obecność w diecie powinny dbać przede wszystkim kobiety spodziewające się dziecka. Zielenina to również źródło magnezu i żelaza.
Dodając do koktajlu czerwone warzywa i owoce, m.in. pomidory dostarczymy sobie z kolei potasu oraz likopenu - substancji dbających szczególnie o właściwą pracę naszego serca. Te w kolorze żółtym i pomarańczowym zapewnią nam z kolei ?zastrzyk? beta karotenu, który zadba o kondycję skóry, włosów i paznokci (zobacz również: Owoce i warzywa: o czym świadczy ich kolor?). Chcąc natomiast poprawić odporność warto sięgnąć po bogate w witaminę C truskawki, kiwi lub porzeczki.
Koktajl z samych warzyw i owoców wymaga zwykle rozcieńczenia. W tym celu możesz użyć chociażby wody, a dla ochłody także kruszonego lodu. W koktajlach goszczą również: soki wyciśnięte z owoców (np. pomarańczowego), herbata (zwłaszcza zielona lub biała) oraz mleko (także sojowe) lub jego przetwory - jogurt, kefir lub maślanka. Te ostatnie to świetne źródło bakterii probiotycznych, dbających o dobrą pracę jelit, od których przecież zależy nasza odporność.
Znakomite koktajle - nie tylko źródło orzeźwienia
Wzmacniaj odporność z przyjemnością