witamina d
-
Dwa nowe badania nie potwierdziły tezy, że witamina D chroni przed koronawirusem
Suplementy z witaminą D wydawały się łatwym i oczywistym sposobem na chronienie się przed COVID-19. Istnieją bowiem pośrednie dowody na korzystny wpływ tej witaminy na układ odpornościowy przy infekcjach dróg oddechowych. Jednak najnowsze badania...
-
Bezbronni czy jednak coś pacjentom pomaga? Leki na COVID-19: jakie preparaty wciąż pozostają w grze?
Nie ma dnia, by nie wracał temat leku na COVID-19. Wciąż pojawiają się doniesienia o nowych pomysłach, badaniach, wątpliwościach. Coraz więcej wskazuje na to, że nie będzie jednego leku dla wszystkich, pomocnego na każdym etapie choroby.
-
Czy witamina D chroni przed COVID-19? Co mówią badania
Nie ma rozstrzygających badań, że suplementowanie witaminy D może nas ustrzec przed zakażeniem się SARS-CoV-2 albo złagodzić objawy. Mimo to - twierdzą eksperci - powinniśmy zadbać o właściwy poziom tego związku w naszym organizmie. Szczególnie...
-
Kolor skóry ma wpływ na zachorowalność na COVID-19. Może to tłumaczyć niedobór witaminy D
Czy zwiększona dawka słońca lub suplementacja witaminy D mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na COVID-19? Czy mamy na to odpowiednio mocne dowody? Brytyjscy urzędnicy ds. zdrowia zlecili przegląd dostępnych badań. Pierwsze wnioski mamy poznać za...
-
Witamina D w dużych dawkach nie zapobiega zachorowaniu na COVID-19
Witamina D nie jest cudownym antidotum na koronawirusa. W dodatku nadmiar suplementów zwyczajnie szkodzi, podnosząc poziom wapnia we krwi.
-
Badania pokazały związek między poważnym niedoborem witaminy D a przebiegiem COVID-19
Naukowcy znaleźli istotny statystycznie związek pomiędzy ciężkim przebiegiem COVID-19 a niedoborami witaminy D. Wyniki badań zdają się sugerować, że prawidłowy poziom tej witaminy w organizmie jest istotny przy tłumieniu tzw. burzy cytokin, czyli...
-
Dieta w chorobie Hashimoto: zasady, jakie produkty są wskazane
Dieta w chorobie Hashimoto powinna uwzględniać odpowiednią ilość jodu (groźny jest zarówno nadmiar, jak i niedobór) oraz witaminy D, a także ważnych dla działania tarczycy pierwiastków, w tym żelaza, selenu i cynku. Szukajmy też żywności bogatej w...
-
Trufle - gdzie rosną, jak smakują, jakie mają właściwości?
Trufle to rosnące pod ziemią grzyby. Uważane są za jeden z najbardziej luksusowych produktów spożywczych na świecie. Są cenione ze względu na wyjątkowy smak i intensywny aromat, który nadają potrawom. Gdzie rosną trufle i jak się je zbiera? Dlacze...
-
Ryba maślana - jakie właściwości ma jej mięso, jak ją spożywać?
Ryba maślana (masłowa) to wspólna nazwa dla kilkunastu gatunków ryb, które charakteryzują się białym mięsem o wysokiej zawartości tłuszczów. Niektóre z gatunków zawierają woski, które nie są tolerowane przez osoby z wrażliwym układem pokarmowym i...
-
Hipokalcemia - za mało wapnia w organizmie. Jak zapobiegać niedoborom wapnia
Hipokalcemia to stan organizmu, który cechuje się zbyt małą ilością wapnia w krwi. Stanu tego nie można bagatelizować, ponieważ nieleczona, przewlekła hipokalcemia może skutkować poważnymi i różnorodnymi chorobami, takimi jak padaczka, łuszczyca,...
-
Nowy wariant koronawirusa atakuje. Już za moment szczepienia
-
Czym jest rak jelita grubego
-
To kwestia smaku. Dlaczego wybór metody parzenia kawy ma znaczenie? Eksperci tłumacząMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Polacy wciąż jedzą ich za mało. A mogą ochronić nas przed zawałem
-
Szok psychiczny. Jak go rozpoznać i we właściwy sposób udzielić pomocy?
- Czy codzienna kąpiel nam nie służy? Opinie dermatologów
- Żywność pochodzenia roślinnego a ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2 - nowe badania
- Co kryje się za falą dziecięcego zapalenia płuc w Chinach? Eksperci wyjaśniają
- Witamina B12 może przyspieszyć naprawę tkanek i pomóc w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego - nowe badanie
- Napar, który pomaga przy bólu gardła