przyprawy
-
Rozmaryn - aromatyczna przyprawa, ozdobna roślina czy może ziele o wielu właściwościach leczniczych?
Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis L.) to gatunek aromatycznego, wiecznie zielonego krzewu o niebieskich lub różowych kwiatach, który w stanie dzikim rośnie w rejonie Morza Śródziemnego. Uprawiany w wielu krajach świata, u nas - z powodu...
-
Nimi pachną nie tylko święta. 5 rozgrzewających przypraw na chłodniejsze dni - jak działają?
Rozgrzeją od środka, dodadzą smaku, wspomogą metabolizm. W tych aromatycznych przyprawach kryją się cenne dla zdrowia właściwości, szczególnie przydatne w okresie jesienno-zimowym. Komu i na co pomogą, a kto powinien ich unikać?
-
Nie sólcie, tylko kurkumcie! Według badań kurkuma zapobiega nieuleczalnej chorobie, na którą cierpią miliony
Smak i apetyczny żółtozłoty odcień, który kurkuma nadaje potrawom, to nie jedyne walory tej przyprawy. Najnowsze badania sugerują, że jej regularne jedzenie przyczynia się do poprawy nastroju i przeciwdziała alzheimerowi.
-
Najzdrowsze kuchnie świata: poznaj ich sekrety, inspiruj się rozsądnie
Choroby cywilizacyjne nie dopadają w takim samym stopniu wszystkich nacji. Liczne badania sugerują, że wiele zależy od codziennej diety. Kluczem do sukcesu bywa ograniczanie kalorii i tłuszczu, ale nie tylko.
-
Kolendra - łagodne nasiona, aromatyczne liście i prozdrowotny olejek eteryczny
Kolendra to znana przyprawa, która ma szerokie kulinarne zastosowanie. Oprócz listków i nasion kolendry warto też wypróbować jej olejek eteryczny. Kolendra nie jest trudna w uprawie - można zasadzić ją w domu, w doniczce.
-
Majeranek - smaczny, przeciwzapalny, antybakteryjny. Jakie wartości odżywcze i właściwości zdrowotne ma majeranek?
Majeranek to znana przyprawa, której nie brakuje rozmaitych właściwości leczniczych. Majeranek przeciwdziała między innymi problemom trawiennym.
-
Kminek to nie kmin (kumin). Jakie wartości odżywcze i właściwości zdrowotne ma kminek zwyczajny?
Kminek to nie to samo, co kumin rzymski. Kminek zwyczajny ma od kuminu zupełnie inny smak, może mieć też odmienne zastosowanie.
-
Co wiesz o ziołach?
Warto wiedzieć, jak i dlaczego działają różne zioła. Sprawdź, co wiesz o leczniczych roślinach i czy potrafisz je stosować.
-
Keczup i spółka
Typowa kolacja po polsku: parówka z chrzanem, kiełbasa na gorąco z musztardą, kanapka z szynką i majonezem albo z żółtym serem i keczupem. Tylko czy te dodatki nie szkodzą? Ile mają kalorii? Czy warto je kupować?
-
Magia przypraw
Co tu dużo mówić - jedzenie bez przypraw byłoby tylko monotonną czynnością wykonywaną jedynie po to, by przeżyć. Kiedy odkryto, że dzięki wonnym ziołom i korzeniom może być rozkoszą, stały się one bardzo pożądanym dobrem.
-
Jesteś na diecie? Ten prosty napój świetnie wspomaga odchudzanie
-
Rumień wędrujący w boreliozie ma charakterystyczny wygląd? Bywa często mylony
-
Niesamowita wyprawa Polaków. Mają za sobą już trzy zjazdy. Śledź z nami tę podróżMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Najlepsze na kolację dla diabetyka
-
Czy jazda na rowerze wyszczupla brzuch? Odpowiedź nie jest oczywista
- Cukrzyca i otyłość od włączonego telewizora? Niestety, to możliwe
- Czy opuchnięte kostki powinny nas martwić? Jakie choroby zwiastują?
- Obniża poziom cukru we krwi. Powinien ją spożywać każdy diabetyk
- Opalanie nie idzie w parze z braniem leków. Lepiej wakacje spędzaj w cieniu
- Ostry ból głowy przy kaszlu. Czy może być objawem poważnej choroby?