odżywianie
-
Zadbaj o odżywianie... Dieta zwiększająca płodność
Badania wskazują, że jedna na sześć par starających się o poczęcie dziecka napotyka problemy. Zazwyczaj wymagają one specjalistycznych konsultacji lekarskich, ale w wielu przypadkach szansę na zajście w ciążę można istotnie zwiększyć właściwie...
-
Skarby z pól i łąk - naturalne leki i kosmetyki
Skrzyp polny, pokrzywa, babka lancetowata - często przechodzimy obok nich, nie zdając sobie sprawy z drzemiącej w nich mocy. Tymczasem, choć pospolite i niepozorne, mają wiele właściwości cennych zarówno dla naszego zdrowia, jak i urody.
-
5 zmian w diecie, za które podziękuje Ci Twoje ciało
Nawyki żywieniowe kształtujemy od wczesnego dzieciństwa. Próba wprowadzenia drastycznych zmian w diecie z dnia na dzień często kończy się frustracją i szybkim powrotem do tego, co znane i powtarzane od lat. Zmiana diety na zdrowszą, dostarczającą...
-
Babka - na dolegliwości trawienne, kaszel i rany
Babki są tak pospolite, że zazwyczaj przechodzimy obok nich, nie zwracając na nie uwagi. Tymczasem te niepozorne rośliny są cennym naturalnym środkiem na wiele różnych problemów zdrowotnych.
-
7 pomysłów na zdrową przekąskę w pracy
W pracy spędzamy zazwyczaj co najmniej połowę dnia. Nawet jeśli zjemy lunch, to i tak często dopada nas głód, senność i spadek wydajności, a wraz z nimi ochota na batonika z automatu. Jeśli zastąpimy ten zwyczaj zdrową przekąską - wzrośnie nasza...
-
7 produktów, które warto jeść po treningu
Podczas wysiłku i pocenia się ciało zużywa dużo energii i traci przy tym wiele witamin oraz składników mineralnych. Jeśli nie uzupełnisz ich w 2 godziny po wysiłku, nie dasz szansy swoim mięśniom na prawidłową regenerację. Sprawdź, jakie produkty...
-
ARONIA - niedoceniany skarb natury
Cierpka, gorzka i nieefektowna - ot cała aronia? Nie daj się zmylić pozorom. To istny skarb dla zdrowia. U naszych wschodnich sąsiadów była nawet uważana za roślinę leczniczą. Skąd się wzięła na naszych stołach i co zyskujemy, sięgając po nią?
-
Karob: dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania?
Karob, czyli mączka chleba świętojańskiego jest słodsza, ale znacznie mniej kaloryczna niż czekolada, doskonale zagęszcza potrawy i z powodzeniem może zastąpić gluten u osób chorujących na celiakię, czy po prostu z alergią na gluten. Skąd się wzię...
-
ORZESZKI ZIEMNE - przegryzka pełna zdrowia?
Chociaż mają mnóstwo kalorii i tłuszczu, nie tuczą. Pomagają schudnąć, dbają o serce, przywracają dobry sen. Orzeszki ziemne, znane też jako orzechy arachidowe i fistaszki, niekoniecznie spożywamy w korzystnej formie. Ile jeść, z czym i jak, by...
-
JABŁKA - 10 powodów, dla których warto je jeść
Możemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok, chociaż jesienią są najtańsze. Sprawdzają się w deserach, znakomicie nadają do przetworów. Spośród wszystkich owoców Polacy wybierają je najchętniej. I bardzo dobrze: z punktu widzenia naszego zdrowia...
-
Kleszcza nie było, rumienia też, a jest borelioza. Jak to możliwe?
-
Czy jazda na rowerze wyszczupla brzuch? To nie jest takie jednoznaczne
-
Czego pragnie ośmiolatek w Dniu Dziecka? "Mamo, popatrz na mnie" SPONSOR: TOYOTA
-
Jesteś na diecie? Ten prosty napój świetnie wspomaga odchudzanie
-
Z czym jeść kanapki na kolację, żeby mieć niski cukier rano?