kwasy omega
-
Ryby - nie tylko dla zdrowego serca i nie tylko na święta. Na co zwracać uwagę przy zakupach?
To, że ryby są bardzo zdrowe, każdy z nas wie. Mimo to ciągle stanowią mniejszość wśród produktów obecnych w naszej codziennej diecie. Dlaczego tak konkretnie warto po nie sięgnąć? Jak wybrać w sklepie świeżą rybę? Na co zwracać uwagę przy zakupie...
-
Tilapia - jakie ma właściwości, jak należy ją przyrządzać?
Tilapia to ryba słodkowodna. Tilapia jest jedną z najtańszych gatunków dostępnych w polskich sklepach, a jej mięso ma delikatny smak, przez co jest lubiana przez wiele osób. Jest wiele doniesień mówiących, że jest to jedna z najbardziej niezdrowyc...
-
Łosoś: wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść ryby?
Łosoś, smaczna i tłusta ryba morska, bardzo popularna w naszym kraju, należy do cennych źródeł kwasów omega-3, pełnowartościowego białka, witamin i soli mineralnych. Wartości odżywcze łososia zależą od gatunku i miejsca, w którym żyje. Najwięcej...
-
Śledż - wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzia?
Śledzie wielu z nas kojarzy z kolacją wigilijną - wtedy serwujemy je na kilka sposobów: w oleju, w occie, w śmietanie itd. Ta niepozorna, kojarzona z postnym jedzeniem ryba powinna jednak trafiać na nasz stół o wiele częściej niż tylko z okazji...
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe - ich rola dla zdrowia i najlepsze źródła
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA - Polyunsaturated Fatty Acids) to składnik pożywienia, który powinien znaleźć się w każdej zbilansowanej diecie. Wśród nienasyconych kwasów tłuszczowych znajdują się między innymi kwasy tłuszczowe z grup...
-
Naukowcy właśnie obalili kolejny mit o skuteczności suplementów diety. Tym razem poszło o tran
Według najnowszych i największych jak dotąd badań na ten temat, kwasy tłuszczowe omega-3 (m.in. tran) przyswajane w formie suplementów nie mają żadnych zdrowotnych korzyści. Przynajmniej w zakresie zapobiegania schorzeniom układu krwionośnego.
-
Nienasycone kwasy tłuszczowe to najlepsze tłuszcze. Poznaj ich rodzaje, funkcje i źródła
Nienasycone kwasy tłuszczowe (NKT) to jedne z najważniejszych składników odżywczych w codziennej diecie. Spełniają wiele istotnych funkcji, a spożywanie produktów bogatych w te związki zapewnia prawidłową pracę całego organizmu. Czym dokładniej są...
-
Olej z wątroby rekina - jakie są jego właściwości?
Olej pozyskiwany z wątroby rekina to jedno z najlepszych źródeł niezwykle cennych dla organizmu człowieka kwasów omega 3. Jednak to nie one zapewniły mu popularność. Uchodzi za najlepszy, naturalny sposób na wzmocnienie odporności. Co jeszcze...
-
Najzdrowsze kuchnie świata: poznaj ich sekrety, inspiruj się rozsądnie
Choroby cywilizacyjne nie dopadają w takim samym stopniu wszystkich nacji. Liczne badania sugerują, że wiele zależy od codziennej diety. Kluczem do sukcesu bywa ograniczanie kalorii i tłuszczu, ale nie tylko.
-
Olejek arganowy - do włosów, do twarzy, do kuchni. Właściwości olejku arganowego
Olejek arganowy ma właściwości kosmetyczne, lecznicze i kulinarne. Jego wysoka cena może dziwić, jednak opinie na temat olejku są raczej zgodne - warto spróbować. Jak wykorzystać olejek arganowy?
-
Czy u osób powyżej 65 lat cukier 140 to już cukrzyca?
-
Z czym kanapki na kolację na wysoki cholesterol? Wystarczy prosty nawyk
-
Kąpiel to nie tylko świetna zabawa! W wannie maluch może też nauczyć się wielu umiejęt-ności! Oto kilka propozycji, jak połączyć radosną zabawę z pożyteczną nauką.MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Dobry cholesterol. Czy cholesterol 215 to dużo? Te liczby są niepokojące
-
Co pić wieczorem, aby szybciej zgubić tłuszcz z brzucha i przyspieszyć metabolizm
- Oksykodon to narkotyk? Lek może być niebezpieczny. Jakie ma skutki uboczne?
- Oksykodon: co to? Jakie ma działanie? Lepiej nie łączyć go z niektórymi substancjami
- To obniża poziom cukru we krwi. Zadziwiające, ale badacze potwierdzają
- Shoty witaminowe z trzech składników. Na odporność, odchudzanie i wzmocnienie
- Jak zbić cukier? Nie uda ci się to, jak tak będzie wyglądał twój talerz