grzyby

Więcej o:

grzyby

  • Występowanie grzybów - kiedy i gdzie w Polsce wyruszyć na grzyby?

    Sezon grzybowy w Polsce trwa zwykle od końca wakacji do końca sierpnia, ale ich prawdziwy wysyp, najczęściej kilkudniowy, kilka razy w każdym sezonie, przypada na inny czas w różnych regionach kraju. Warto jednak wiedzieć, że poszczególne gatunki grzybów mają swoje ulubione miesiące. Przykładowo

  • Grzyby 2020. Zatrucie grzybami - objawy, pierwsza pomoc

    Zatrucie grzybami: jak go uniknąć? Polskie lasy bogate są w wiele gatunków smakowitych grzybów. Jednak tuż obok nich rosnąć mogą także te, które nie nadają się do spożycia. Co więcej, mogą być one śmiertelnie groźne dla człowieka. Dlatego na grzybobranie powinni wybierać się tylko doświadczeni

  • Grzyby leśne - wartości odżywcze, dlaczego warto jeść grzyby?

    Grzyby były doceniane w kuchni już w dawnych czasach. W starożytnej Grecji i Egipcie były produktem, który był przeznaczony jedynie dla najważniejszych i najbardziej zamożnych. Z kolei w Azji, zwłaszcza w Japonii oraz Chinach, znajdowały zastosowanie w medycynie ludowej. Obecnie są jedzone niemalże

  • Mapa grzybów 2021. Gdzie warto wybrać się na grzyby we wrześniu?

    Gdzie można znaleźć najlepsze okazy grzybów? W których regionach Polski pojawił się wysyp grzybów? Wysyp grzybów w Polsce. Gdzie wybrać się na grzybobranie? W tym roku można mówić o wyjątkowo wczesnym wysypie grzybów. W lasach najczęściej można spotkać prawdziwki i podgrzybki brunatne. "Obszary

  • Sezon na grzyby 2021. Które grzyby trujące są podobne do jadalnych? [PORADNIK]

    na te grzyby - są trujące i bliźniaczo podobne do jadalnych Podczas wędrówki po lesie możemy napotkać grzyby, które są trującymi sobowtórami jadalnych gatunków. Na liście grzybów niebezpiecznych dla zdrowia lub życia, na których wygląd trzeba zwrócić szczególną uwagę, znajdują się: trujący strzępiak ceglasty

  • Zbierając grzyby, nie kieruj się smakiem!

    Piotr Kowalczyk, Gazeta.pl: Niedoświadczeni grzybiarze mogą kierować się mitami i radami z internetu. Najgroźniejszym takim mitem jest... Dr Agata Wolska-Adamczyk :... ten, że grzyby rozpoznaje się po smaku. Nie rozpoznamy w ten sposób muchomora sromotnikowego, który jest grzybem śmiertelnie