Odkrycia dokonali naukowcy z Rutgers University New Brunswik w lasach deszczowych w Los Tuxtlas w Meksyku. Nieznany wcześniej związek jest wytwarzany przez bakterię glebową z rodzaju Rhizobium, żyjącą w lesie w symbiozie z fasolą. Symbiotyczne bakterie brodawkowe, współżyjące powszechnie z roślinami motylkowymi, wiążą azot z powietrza, dostarczając im w ten sposób pokarmu. Każda roślina motylkowa może żyć w symbiozie tylko z określonym gatunkiem bakterii. W tym przypadku bakteria brodawkowa Rhizobium, znaleziona w głębi tropikalnych lasów w Meksyku, produkuje antybiotyk.
Nowy związek został odkryty, gdy naukowcy analizowali budowę genomu bakterii Rhizobium, pobranych z korzeni fasoli. Nadano mu nazwę phazolicin, która pochodzi od łacińskiego określenia rośliny (Phaseolus vulgaris L.). Phazolicin należy do grupy peptydów, które wykazują się wieloma bioaktywnymi właściwościami i nadal są intensywnie badane.
Odkryty antybiotyk ma kilka niezwykłych cech. Nie tylko atakuje i niszczy różnorodne grupy bakterii, chroniąc roślinę przed zachorowaniem. Przenika także do wnętrza atakujących mikrobów i - łącząc się z ich rybosomami - zaburza syntezę białek, co prowadzi do obumarcia drobnoustrojów.
Ta różnorodność działania, bezprecedensowa dla peptydów o wspólnych cechach chemicznych, powoduje, że mogą stać się źródłem nowych środków przeciwbakteryjnych
- potwierdza jeden ze współautorów odkrycia prof. Konstantin Severinov, biochemik i biolog molekularny z Rutgers University. Badacze odkryli także, że mogą modyfikować i kontrolować wrażliwość lub podatność na phazolicin, wprowadzając mutacje w rybosomach mikrobów.
W naszym filmie sprawdzamy, czy czosnek to naturalny antybiotyk.
Naukowcy mają nadzieję na wykorzystanie phazolicinu do stworzenia nowego leku. Drugie potencjalne zastosowanie to środki ochrony roślin uprawnych, takich jak soczewica, ciecierzyca, fasola, soja, groch i inne z grupy strączkowych. Podobnie jak w medycynie, także w rolnictwie lekooporność mikrobów staje się coraz większym problemem. Poszukiwanie nowych środków, na które bakterie czy grzyby nie zdążyły się jeszcze uodpornić, to wyzwanie naszych czasów.
Wyniki badań zostały opublikowane na łamach Nature Communications.
Źródło: Sci & News