cukier
-
Przetwory owocowe i warzywne bez cukru (janginizacja). Czy to jest zdrowe?
Czy przetwory owocowe i warzywne udadzą się nam bez cukru? Na czym polega janginizacja? Najprościej mówiąc: na powolnym duszeniu owoców i warzyw w ich własnym soku, z dodatkiem szczypty soli morskiej. I zapomnijcie o cukrze.
-
Cukier kokosowy - jakie ma właściwości oraz zastosowanie
Cukier kokosowy powstaje w procesie odparowywania słodkiego soku pochodzącego z kwiatostanów palmy kokosowej. Od naszego białego cukru z buraków różni go brązowa barwa i przyjemny posmak kokosowo-karmelowy. Jest natomiast tak samo kaloryczny i moż...
-
Miód jest lepszy od cukru przetworzonego? [NaZdrowie]
Słodzić miodem czy cukrem? Wybór wydaje się oczywiste, chociaż jeśli porównać wartość kaloryczną produktów, różnica nie jest imponująca. Miód ma jednak sporo innych zalet, a cukier nie tylko tuczy.
-
Tagatoza: co to jest? Jakie ma właściwości?
Tagatoza jest to monocukier, który stanowi doskonały zamiennik tradycyjnego cukru. W przeciwieństwie do sacharozy cechuje się wieloma pozytywnymi właściwościami docenianymi głównie przez diabetyków. Ten związek chemiczny został wynaleziony w latac...
-
Sacharoza: właściwości, źródła i zastosowanie
Sacharoza jest to dwucukier, zbudowany z cząsteczek glukozy oraz fruktozy, który stanowi jeden z podstawowych produktów przemysłu spożywczego, a zwłaszcza cukiernictwa. Sacharozę znali już starożytni Arabowie, a w IV w. p.n.e. cukier ten został...
-
To prawda, że przez nadmiar słodyczy dzieci są hiperaktywne? Nauka: to nie wina cukru tylko rodziców
Cukier nie bez powodu zasłużył na miano "białej śmierci". Ale czy prawdą jest powtarzana przez rodziców na całym świecie teoria, że odpowiada za nadpobudliwość u dzieci? I co z jego uzależniającymi właściwościami?
-
Co zamiast cukru: czym zastąpić cukier
Cukry są potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, ponieważ dostarczają mu najwięcej energii. O ile te naturalne są dla nas dobre, o tyle te poddane rafinacji tracą pozytywne właściwości i jedynie nam szkodzą. Co w takim razie...
-
Dieta niskowęglowodanowa stosowana przez dłuższy czas jest szkodliwa dla zdrowia
Dieta niskowęglowodanowa, bardzo popularna wśród odchudzających się, jest szkodliwa dla zdrowia, jeśli jest stosowana przez dłuższy czas. W skrajnych przypadkach może spowodować wcześniejszy zgon.
-
Słodzisz? Źle. Pijesz słodkie napoje? Jeszcze gorzej. Naukowcy: 30 proc. szans, że fundujesz sobie alzheimera
Nowojorscy naukowcy spędzili siedem lat na badaniu zwyczajów żywieniowych emerytów, by ocenić związek między dietą a alzheimerem. Doszli do wniosku, że nadmiar cukru znacząco zwiększa ryzyko zachorowania na to nieuleczalne schorzenie.
-
Posyp ranę... cukrem, a szybciej się zagoi. To nie mit, tylko metoda praktykowana na całym świecie
Czy zwykły cukier stanie się alternatywą dla leczenia ran, na które antybiotyki nie działają? Naukowcy już nad tym pracują. Okazuje się bowiem, że białe kryształki sacharozy przyspieszają gojenie i ograniczają namnażanie bakterii w skaleczeniach.
-
Clexane, Neocate Junior, Berodual - Minister Zdrowia zapowiada, że w lipcu może zabraknąć 215 leków
-
"Te leki zmieniają życie chorych na mukowiscydozę o 180 stopni". Dlaczego nadal nie dostali ich pacjenci, którym je obiecano?
-
Ech, ten groszek cukrowy. Też nie możecie się doczekać? Tylko nie pomylcie go z zielonym groszkiem
-
Wraz ze wzrostem hospitalizacji z powodu COVID-19 Francja rozważa powrót do masek
-
Małpia ospa. Nowe objawy różnią się od tych, które pojawiały się wcześniej. Kim jest statystyczny zakażony?
- Objawy późnej boreliozy mogą pojawić się nawet po 20 latach od zakażenia przez kleszcza. Jak je rozpoznać?
- Czy wyższe spożycie białka to zdrowszy sposób odżywiania?
- Łabędzi śpiew i spadające buty, czyli na czym polegają sygnały wysyłane przez ciało przed śmiercią?
- Koniec ery silikonu? Nowa metoda rekonstrukcji piersi wchodzi w fazę badań na ludziach
- Czerwone plamy na twarzy: co je powoduje? Jak im zapobiegać?