Zdrowiu trzustki zdecydowanie nie służą: nadmierne spożycie alkoholu, dieta wysokotłuszczowa oraz palenie tytoniu, nie lubi też nadmiaru cukru. Jakich produktów unikać, gdy mamy problemy z trzustką?
Najgorsza żywność dla trzustki to przede wszystkim dania smażone i pełnotłuste, a także dania z wysoką zawartością cukru. Im więcej tłustych potraw jemy, tym nasza trzustka ciężej pracuje. Pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu i cukry proste podwyższają ponadto poziom trójglicerydów. W efekcie zwiększa to ilość tłuszczu krążącego we krwi i podnosi ryzyko ostrego zapalenia trzustki.
Warto od razu zrezygnować z wysokoprzetworzonych produktów, takich jak mięso przetworzone (parówki, pasztety czy salcesony), a także podroby (flaki, wątróbki, nóżki cielęce i żołądki), a także gotową żywność z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego. Jeżeli masz jakiekolwiek problemy z trzustką (ostre zapalenie trzustki, przewlekłe zapalenie trzustki) te produkty powinieneś omijać:
Więcej artykułów na temat zdrowia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.
Najlepszym wyborem żywnościowym dla osób dbających o zdrowie trzustki są owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe i beztłuszczowy lub niskotłuszczowy nabiał oraz chude kawałki mięsa. Lepiej wybierać zdrowe tłuszcze, takie jak awokado, oliwa z oliwek, tłuste ryby, orzechy i nasiona. Idealne dla zdrowia trzustki są owoce takie jak jabłka, czerwone winogrona, cytryny.
Aby chronić trzustkę trzymaj się następujących zasad: