Co jest najgorze dla trzustki? Te rodzaje produktów powinny zniknąć z twojej lodówki jeszcze dziś

Trzustka to bardzo zapracowany organ. Można ją porównać do niewielkiej fabryki chemicznej, produkuje bowiem całą gamę enzymów pomagających rozkładać tłuszcze, białka i cukry. Ponadto wydziela insulinę, a zatem zarządza też gospodarką węglowodanową. Najczęstrzą chorobą trzustki jest ostre zapalenie. Jeśli do niego dojdzie, musisz się liczyć z poważnymi ograniczeniami w diecie.

Zdrowiu trzustki zdecydowanie nie służą: nadmierne spożycie alkoholu, dieta wysokotłuszczowa oraz palenie tytoniu, nie lubi też nadmiaru cukru. Jakich produktów unikać, gdy mamy problemy z trzustką?

Najgorsza żywność dla trzustki to przede wszystkim dania smażone i pełnotłuste, a także dania z wysoką zawartością cukru. Im więcej tłustych potraw jemy, tym nasza trzustka ciężej pracuje. Pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu i cukry proste podwyższają ponadto poziom trójglicerydów. W efekcie zwiększa to ilość tłuszczu krążącego we krwi i podnosi ryzyko ostrego zapalenia trzustki.

Warto od razu zrezygnować z wysokoprzetworzonych produktów, takich jak mięso przetworzone (parówki, pasztety czy salcesony), a także podroby (flaki, wątróbki, nóżki cielęce i żołądki), a także gotową żywność z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego. Jeżeli masz jakiekolwiek problemy z trzustką (ostre zapalenie trzustki, przewlekłe zapalenie trzustki) te produkty powinieneś omijać:

  • rafinowane węglowodany - biały chleb, słodkie potrawy i napoje, ciasta, ciastka, gofry, granola, płatki zbożowe i ciastka
  • czerwone mięso, podroby
  • mięso przetworzone (kiełbasa, parówki, mielonka)
  • majonez, margaryna, masło, masło orzechowe (orzechowe, migdałowe)
  • pełnotłusty nabiał, mleko pełne, sery
  • lody, kremy, koktajle mleczne
  • alkohol
  • wypieki – pączki, bajgle, croissanty
  • panierowane i smażone ryby i skorupiaki
  • całe jajka
  • potrawy smażone, fast foody - smażone warzywa, smażony ryż, jajka sadzone, frytki, chipsy ziemniaczane
  • dżemy, galaretki
  • napoje gazowane i napoje energetyczne

Więcej artykułów na temat zdrowia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Anatomia człowieka - trzustka

Jak dbać o trzustkę?

Najlepszym wyborem żywnościowym dla osób dbających o zdrowie trzustki są owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe i beztłuszczowy lub niskotłuszczowy nabiał oraz chude kawałki mięsa. Lepiej wybierać zdrowe tłuszcze, takie jak awokado, oliwa z oliwek, tłuste ryby, orzechy i nasiona. Idealne dla zdrowia trzustki są owoce takie jak jabłka, czerwone winogrona, cytryny.

Aby chronić trzustkę trzymaj się następujących zasad:

  • Nie stosuj restrykcyjnych diet, które całkowicie eliminują niektóre grupy żywności z menu. Skoncentruj się na zdrowym odżywianiu, urozmaicaniu jadłospisu i trzymaj się z dala od niezdrowych produktów. Pij duże ilości wody i spożywaj jak najwięcej świeżych owoców i warzyw. Zwiększ spożycie pokarmów bogatych w błonnik, a także pokarmów probiotycznych. Staraj się jeść wystarczającą ilość białka.
  • Ogranicz spożycie alkoholu.
  • Ćwicz regularnie i zrzuć zbędne kilogramy.
  • Nie pal tytoniu.
Więcej o: