O której godzinie rano mierzyć cukier we krwi na czczo?

Monitorowanie poziomu glukozy we krwi na czczo to jeden z podstawowych pomiarów, który powinna regularnie wykonywać osoba cierpiąca na cukrzycę. Kiedy mierzyć poziom cukru we krwi, aby wyniki były miarodajne?

Ogólna zasada brzmi: cukier we krwi powinno się mierzyć na czczo, około 12 godzin po ostatnim posiłku. American Diabetes Association zaleca jednak, aby poziom glukozy we krwi sprawdzać natychmiast po przebudzeniu, jeszcze zanim zajmiemy się porannymi czynnościami, takimi jak prysznic, golenie lub nakładanie makijażu. Dzięki temu możemy od razu zareagować, jeżeli mamy zbyt niski cukier, na przykład wypijając pół szklanki soku. Natomiast jeśli jest wysoki, możemy sięgnąć po insulinę, dzięki czemu zadziała co najmniej godzinę przed śniadaniem.

- Ważne jest, aby wyrobić sobie ten nawyk, ponieważ jeśli zaczniesz dzień z normalnym poziomem glukozy we krwi przed śniadaniem, utrzymanie glikemii pod kontrolą przez cały dzień będzie znacznie łatwiejsze. Monitorowanie poziomu cukru we krwi natychmiast po przebudzeniu nie wymaga istotnej zmiany stylu życia, a bardzo skutecznie poprawia kontrolę cukrzycy - wyjaśniają eksperci American Diabetes Association.

Dlaczego poziom cukru we krwi wzrasta rano?

Istnieje kilka powodów, dla których poziom glukozy we krwi rano może być wyższy. Jedno z nich znane jest jako efekt brzasku. Dotyka głównie osób z niekontrolowaną cukrzycą.

Efekt brzasku może wystąpić wcześnie, między godziną 3 a 8, kiedy jeszcze śpimy. W tym czasie nasz organizm przygotowuje się do codziennej aktywności, co wiąże się wyrzutem hormonów, takich jak adrenalina, glukagon, hormon wzrostu oraz kortyzol. Dzięki temu budzimy się i zaczynamy działać. Jednocześnie te właśnie hormony nasilają także insulinooporność, czyli osłabienie wrażliwości komórek na działanie insuliny.

Spowodowany zmianami poziomu hormonów efekt brzasku występuje u wszystkich osób z cukrzycą, a więc także u zdrowych ludzi. Jednak w tym ostatnim przypadku nie powoduje hiperglikemii.

Drugim powodem, dla którego dochodzi do porannej hiperglikemii, jest tak zwany efekt Somogyi. Dochodzi do niego, gdy poziom glukozy w nocy spada zbyt nisko z powodu albo zbyt dużej dawki insuliny lub leków, albo pominięcia wieczornego posiłku. Aby utrzymać odpowiedni poziom glukozy, organizm reaguje poprzez wzrost wydzielania hormonów (adrenaliny, kortyzolu). W efekcie dochodzi do poważnego wzrostu cukru we krwi. Efekt Somogyi zdarza się stosunkowo rzadko.

Więcej artykułów na temat zdrowia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Cukrzyca: problem narodowy, a wiemy o niej tak niewiele. Poznaj najważniejsze fakty (nie mity)
Więcej o: