Spożywanie zbyt dużych ilości cukru może być bezpośrednią przyczyną nadwagi, otyłości czy próchnicy. Wpływa również na podwyższenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. Długotrwała nadkonsumpcja może prowadzić do cukrzycy typu II. Poza tym cukier spożywany w dużych ilościach może też zwiększać ryzyko depresji. Co powinno znaleźć się w diecie, jeśli chcemy mieć niski poziom cukru we krwi?
Właściwa dieta może być kluczem do zapobiegania występowania wielu chorób. Ciągłe spożywanie nadmiernej ilości cukru może być przyczyną ogólnego pogorszenia samopoczucia, a także przyspieszać starzenie się skóry. Co warto wprowadzić do menu, a co z niego usunąć?
Dania, które pomogą zachować właściwy poziom cukru we krwi powinny zawierać produkty o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Spożywane warzywa i owoce powinny być świeże lub gotowane na półtwardo, a makarony, ryż i kasze przygotowywane al dente. Z kolei produkty, których lepiej nie włączać do menu to m.in. tłuste mięsa, smażone potrawy oraz napoje gazowane.
Obiad, który pomoże w obniżeniu poziomu cukru może się składać z lekkiej zupy, np. jarzynowej czy pomidorowej. Na drugie danie sprawdzą się kurczak, cielęcina albo pieczona ryba. Do tego najlepiej jest jeść surówki lub warzywa ugotowane al dente. Inne produkty, jakie warto zawrzeć w diecie to przede wszystkim warzywa takie jak ogórki, kapusta, cebula, cukinia, kabaczek i kalafior
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl