W przypadku cukrzycy kluczowe jest dbanie o zdrową dietę i aktywność fizyczną. - Aby kontrolować poziom glukozy we krwi, musisz zrównoważyć to, co jesz i pijesz, z aktywnością fizyczną i lekami przeciwcukrzycowymi, jeśli je przyjmujesz. Kluczem jest spożywanie różnorodnej i zdrowej żywności ze wszystkich grup, w ilościach określonych w planie posiłków - piszą eksperci NIH (National Institutes of Health).
W przypadku cukrzycy typu 1 liczenie węglowodanów w posiłkach jest bardzo ważne, aby utrzymać stały poziom glukozy we krwi i dopasować dawkę insuliny. Przy cukrzycy typu 2 i nadwadze celem jest znalezienie sposobu na schudnięcie. Obniżenie masy ciała może bowiem pomóc nie tylko w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi, ale - jak pokazują najnowsze badania - doprowadzić do remisji cukrzycy typu 2.
Jakie pokarmy i napoje najlepiej jest ograniczyć, jeśli mamy cukrzycę? Są cztery rodzaje produktów, które nie służą diabetykom. Są to: smażone potrawy i inne produkty bogate w tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, pokarmy bogate w sól (cecha wielu produktów wysokoprzetworzonych), a także słodycze, takie jak gotowe wypieki, ciasteczka i lody oraz napoje z dodatkiem cukrów, w tym soki, napoje gazowane i napoje sportowe lub energetyczne.
Mimo iż właściwie nie ma jednej określonej diety na cukrzycę typu 2, ponieważ ta zależy od indywidualnych cech, takich jak wiek, płeć, masa ciała, stopień zaawansowania choroby, poziom aktywności, to jednak istnieją pewne ogólne zalecenia, dotyczące zdrowej, zbilansowanej diety. Wybierając zdrowsze produkty możemy nie tylko kontrolować poziom cukru we krwi, ale także chronić serce i inne narządy, dbać o mięśnie itp., a w efekcie obniżać ryzyko powikłań zdrowotnych. Jakich produktów lepiej unikać przy cukrzycy typu 2?
Mowa tutaj o takich artykułach spożywczych, jak bekon, tłusta szynka, salami, kiełbasa, parówki. Powodem jest obecność składników chemicznych, które są dodawane podczas produkcji, a także wysoka zawartość soli, a przede wszystkim tłuszczów nasyconych. Istnieją też badania, mówiące o wyższym ryzyku raka w przypadku diety bogatej w czerwone mięso.
Spróbujmy też nie sięgać po gotowe przekąski, batoniki i ciasteczka, które produkowane są z białej mąki z dodatkiem rafinowanego cukru. Wśród mało zdrowych artykułów spożywczych są też chipsy, paluszki itp., które zwykle są nadmiernie solone. Ponadto do produkcji tego typu produktów używa się niezdrowych tłuszczów (takich jak olej palmowy lub kokosowy oraz dodaje substancje konserwujące, barwiące i aromatyzujące.
Dobrze jest nie przesadzać z produktami smażonymi w głębokim tłuszczu, takimi jak frytki. Pełno w nich tłuszczu oraz soli (nadmiar podnosi ciśnienie krwi), ponadto frytki, jako produkt wysokokaloryczny, sprzyjają nadwadze.
To produkty nie są polecane przede wszystkim z powodu dużych ilości dodanego cukru. Ten nadmiarowy cukier nie tylko spowoduje natychmiastowe podwyższenie poziomu glukozy we krwi, ale także zwiększy ryzyko otyłości i chorób sercowo-naczyniowych.
Źródła: NIH.gov, diabetes.org.uk