Co powiecie na napój na bazie soku z cytryny oraz imbiru lub herbatę imbirową? Napój z cytryny i imbiru robi się bardzo prosto. Do lekko podgrzanego, ale świeżo wyciśniętego soku cytrynowego dodajemy kilkanaście kawałków pokrojonego drobno korzenia imbiru. Tak powstały napar rozcieńczamy jednym litrem przegotowanej wody i popijamy.
Jeszcze lepiej przygotować sobie zieloną herbatę z dodatkiem imbiru. Możemy ją pić na ciepło, ale równie smaczna jest schłodzona. Można też wypróbować napój na bazie mięty, cytryny oraz imbiru. Do przygotowania potrzebna jest świeża mięta, pokrojony korzeń imbiru lub imbir w formie przyprawy oraz cytryna w plasterkach. Wszystko to trzeba zalać przegotowaną lub mineralną wodą i odstawić na kilkanaście minut.
Pijąc napoje imbirowe trzeba pamiętać o umiarze. Eksperci podkreślają, że dzienne spożycie imbiru nie powinno przekraczać 3-4 gramów.
Dlaczego imbir to znakomity środek wspomagający odchudzanie? Przede wszystkim z powodu swoich właściwości termogenicznych. Takie określenie oznacza, że imbir podnosi temperaturę ciała, dzięki czemu przyspiesza metabolizm, a kalorie spalane są znacznie sprawniej.
Ponadto imbir dostarcza organizmowi sporo błonnika, który odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Imbir zresztą był używany przez dosłownie tysiące lat jako środek wspomagający trawienie. Zwiększając pH żołądka stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych, pomaga też rozluźnić mięśnie gładkie, znajdujące się w wyściółce jelita, przez co ułatwia przesuwanie pokarmu. Ponieważ imbir pomaga przy zaparciach oraz wzdęciach, warto po niego sięgnąć, gdy mamy problem z nadmiarem gazów w brzuchu.
Eksperci odkryli, że główny bioaktywny związek imbiru - gingerol - ma powiązania z leptyną. To hormon białkowy, który jest produkowany w komórkach tłuszczowych, głównie w podskórnej tkance tłuszczowej. Leptyna nazywana jest hormonem sytości. Stężenie leptyny we krwi to informacja dla mózgu, dotycząca zasobów energetycznych w organizmie.
Imbir działa niczym naturalny środek hamujący apetyt, ma bowiem wpływ na poziom cukru oraz leptyny we krwi, daje uczucie sytości po posiłku. Dobrze udokumentowane właściwości przeciwzapalne imbiru mogą również pomóc w zmniejszeniu oporności na leptynę, dzięki czemu organizm lepiej poddaje się działaniu tego hormonu.
Ponadto imbir zmniejsza produkcję kortyzolu, hormonu stresu. Kortyzol reguluje wiele procesów zachodzących w organizmie, w tym metabolizm, odporność i reakcję na stres. Podwyższony poziom tego hormonu może jednak przyczyniać się do przybierania na wadze, zaburza bowiem działanie układu odpornościowego i metabolizm.
Źródła: pub.med.gov,