Imbir - właściwości lecznicze ukryte w doskonałym smaku

Korzeń imbiru jest nie tylko charakterystycznym dodatkiem azjatyckich dań i świetnym składnikiem zimowych herbat, ale też tzw. naturalnym antybiotykiem, który ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Doskonale sprawdzi się przy łagodnych przeziębieniach i bólach miesiączkowych, docenią go także osoby dbające o linię. Wyjaśniamy, jak używać imbiru i kto powinien go unikać.

Więcej artykułów dotyczących zdrowego odżywiania znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Dobroczynny dla naszego zdrowia imbir to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Najprawdopodobniej pochodzi z odległej Melanezji czyli grupy wysp zachodniej Oceanii, w skład których wchodzą chociażby Fidżi czy Papua-Nowa Gwinea. Choć jego popularność największa jest w Azji, właściwości prozdrowotne imbiru doceniają mieszkańcy całego świata. Być może dlatego w ostatnich latach wzrósł import świeżego i sproszkowanego korzenia tej rośliny do Europy. 

Imbir. Właściwości prozdrowotne i lecznicze

Korzeń imbiru lekarskiego w silny sposób pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych. Dzięki temu doskonale sprawdzi się m.in. w problemach z trawieniem i przy odchudzaniu. Choć sam w sobie nie sprawi, że magicznie stracimy wagę, wpłynie na zwiększenie wydatkowania kalorii, co ułatwi nam pozbycie się zbędnych kilogramów. Co więcej, regularne spożywanie wody z dodatkiem imbiru i cytryny, pomoże nam zredukować tkankę tłuszczową z dolnych partii brzucha.

Dobroczynne właściwości imbiru wynikają z zawartości składników aktywnych. Chodzi m.in. o zingiberol czyli alkohol wchodzący w skład naturalnego olejku eterycznego oraz gingerol czyli związek fenolowy występujący, który nadaje imbirowi ostry, ale bardzo charakterystyczny smak oraz wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Ponadto, imbir zawiera szereg substancji o właściwościach przeciwutleniających.

Wśród najpopularniejszych dobroczynnych właściwości imbiru znajdziemy:

  • pomoc w uśmierzeniu bólu gardła,
  • łagodzenie bóli menstruacyjnych,
  • eliminowanie mdłości i wymiotów w ciąży,
  • wspomaganie przy migrenie i chorobie lokomocyjnej,
  • niwelowanie wzdęć,
  • możliwe przeciwdziałanie zakrzepicy żył,
  • pomoc przy obrzękach,
  • ponadto, korzeń imbiru uznawany jest za afrodyzjak.

Te osoby powinny unikać imbiru

Mimo bogactwa dobroczynnych właściwości, imbir, jak każda substancja, może przyczynić się do wystąpienia skutków ubocznych. Jeśli spożyjemy go za dużo, może wywołać takie konsekwencje jak bóle brzucha, gazy i biegunkę. 

Dodatkowo, imbir powinny wykluczyć ze swojej diety osoby cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy, hemofilię i wrzody. Specjaliści wskazują, że korzeń imbiru może też wejść w interakcje z przyjmowanymi przez nas lekami, m.in. z przeciwzakrzepowymi i hipoglikemicznymi. Osobom, które przyjmują tego typu środki, nie zaleca się spożywania imbiru.

Paradoksalnie, stosowanie imbiru powinny skonsultować z lekarzem kobiety w ciąży i karmiące piersią. Choć teoretycznie imbir pomaga przy nudnościach, jego zbyt częste spożywanie może zwiększyć ryzyko problemów z rozwojem płodu. U kobiet karmiących natomiast, imbir może wpłynąć na smak pokarmu oraz wywołać problemy żołądkowe u dziecka.

Imbir. Jak stosować?

Jedną z najpopularniejszych form zastosowania imbiru w kuchni jest rozgrzewająca herbata. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy zagotować w małym garnku dwie szklanki wody, dodać pokrojony w plasterki lub kostkę imbir oraz herbatę ekspresową. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i doprawiamy miodem i goździkami. Taki napój doskonale sprawdzi się podczas zimowych przeziębień.

Świeży imbir możemy też spożywać na surowo. Wystarczy obrać korzeń ze skórki. Jeśli smak jest dla nas zbyt ostry - możemy skropić imbir cytryną i zamoczyć w miodzie.

Na bóle mięśni i stawów doskonała może okazać się maść na bazie imbiru. Aby ją przygotować wystarczy rozetrzeć w moździerzu łyżkę goździków, a w garnku rozgrzać pół szklanki oleju kokosowego. Kiedy stanie się płynny - dodać goździki i łyżkę suszonego imbiru. Następnie przelać do wyparzonego słoiczka i smarować obolałe miejsca. Maść można przechowywać w lodówce zamkniętą szczelnie w słoiczku.

Więcej o: