Więcej artykułów dotyczących zdrowego odżywiania znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Dobroczynny dla naszego zdrowia imbir to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Najprawdopodobniej pochodzi z odległej Melanezji czyli grupy wysp zachodniej Oceanii, w skład których wchodzą chociażby Fidżi czy Papua-Nowa Gwinea. Choć jego popularność największa jest w Azji, właściwości prozdrowotne imbiru doceniają mieszkańcy całego świata. Być może dlatego w ostatnich latach wzrósł import świeżego i sproszkowanego korzenia tej rośliny do Europy.
Korzeń imbiru lekarskiego w silny sposób pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych. Dzięki temu doskonale sprawdzi się m.in. w problemach z trawieniem i przy odchudzaniu. Choć sam w sobie nie sprawi, że magicznie stracimy wagę, wpłynie na zwiększenie wydatkowania kalorii, co ułatwi nam pozbycie się zbędnych kilogramów. Co więcej, regularne spożywanie wody z dodatkiem imbiru i cytryny, pomoże nam zredukować tkankę tłuszczową z dolnych partii brzucha.
Dobroczynne właściwości imbiru wynikają z zawartości składników aktywnych. Chodzi m.in. o zingiberol czyli alkohol wchodzący w skład naturalnego olejku eterycznego oraz gingerol czyli związek fenolowy występujący, który nadaje imbirowi ostry, ale bardzo charakterystyczny smak oraz wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Ponadto, imbir zawiera szereg substancji o właściwościach przeciwutleniających.
Wśród najpopularniejszych dobroczynnych właściwości imbiru znajdziemy:
Mimo bogactwa dobroczynnych właściwości, imbir, jak każda substancja, może przyczynić się do wystąpienia skutków ubocznych. Jeśli spożyjemy go za dużo, może wywołać takie konsekwencje jak bóle brzucha, gazy i biegunkę.
Dodatkowo, imbir powinny wykluczyć ze swojej diety osoby cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy, hemofilię i wrzody. Specjaliści wskazują, że korzeń imbiru może też wejść w interakcje z przyjmowanymi przez nas lekami, m.in. z przeciwzakrzepowymi i hipoglikemicznymi. Osobom, które przyjmują tego typu środki, nie zaleca się spożywania imbiru.
Paradoksalnie, stosowanie imbiru powinny skonsultować z lekarzem kobiety w ciąży i karmiące piersią. Choć teoretycznie imbir pomaga przy nudnościach, jego zbyt częste spożywanie może zwiększyć ryzyko problemów z rozwojem płodu. U kobiet karmiących natomiast, imbir może wpłynąć na smak pokarmu oraz wywołać problemy żołądkowe u dziecka.
Jedną z najpopularniejszych form zastosowania imbiru w kuchni jest rozgrzewająca herbata. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy zagotować w małym garnku dwie szklanki wody, dodać pokrojony w plasterki lub kostkę imbir oraz herbatę ekspresową. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i doprawiamy miodem i goździkami. Taki napój doskonale sprawdzi się podczas zimowych przeziębień.
Świeży imbir możemy też spożywać na surowo. Wystarczy obrać korzeń ze skórki. Jeśli smak jest dla nas zbyt ostry - możemy skropić imbir cytryną i zamoczyć w miodzie.
Na bóle mięśni i stawów doskonała może okazać się maść na bazie imbiru. Aby ją przygotować wystarczy rozetrzeć w moździerzu łyżkę goździków, a w garnku rozgrzać pół szklanki oleju kokosowego. Kiedy stanie się płynny - dodać goździki i łyżkę suszonego imbiru. Następnie przelać do wyparzonego słoiczka i smarować obolałe miejsca. Maść można przechowywać w lodówce zamkniętą szczelnie w słoiczku.