Osmolalność surowicy określa ilość substancji rozpuszczonych w surowicy krwi. Kiedy się ją oznacza? Osmolalność surowicy wykonuje się, by ocenić gospodarkę wodno-elektrolitową. Jej zaburzenia rzadko są schorzeniem pierwotnym, najczęściej to konsekwencja poważnych chorób w obrębie nerek, układu pokarmowego czy hormonalnego. W kontekście gospodarki wodno-elektrolitowej mówi się o stanach odwodnienia, przewodnienia oraz zaburzeniach elektrolitowych dotyczących: sodu, potasu, magnezu i fosforu. W regulacji osmolalności surowicy aktywny udział biorą nerki.
Badanie przeprowadza się także w celu ustalenia przyczyny hiponatremii, czyli niedoboru sodu (ocena zaburzeń gospodarki wodnej w diagnostyce niedoboru sodu). Badanie można wykonać również przy podejrzeniu zatrucia metanolem i glikolem etylenowym. Oznaczanie osmolalności surowicy ma znaczenie również u chorych nieprzytomnych, jest pomocne w diagnostyce śpiączki hiperglikemicznej nieketonowej.
Badanie polega na analizie próbki krwi pobranej w dole łokciowym, z której otrzymywana jest surowica poprzez wykrzepienie, czyli wytworzenie skrzepu z krwi, który się następnie odwirowuje.
Przyjmuje się, że osmolalność surowicy powinna mieścić się w granicach 280 - 300 mOsm/kg H2O. Należy pamiętać, że prawidłowy wynik może być różny, gdyż zależy od wieku, płci pacjenta, badanej populacji oraz metody oznaczenia. Ponieważ na wartość osmolalności surowicy wpływają różne czynniki, każdy wynik należy skonsultować z lekarzem.
Wyznacza się także tak zwaną lukę osmotyczną, czyli różnicę między osmolalnością oznaczoną a wyliczoną. Prawidłowo luka osmotyczna nie powinna przekraczać 6 mOsm/kg H2O.
Duży wpływ na osmolalność surowicy ma sód, który wraz z potasem, jonami chlorkowymi i jonem wodorowęglanowym odpowiada za utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Sód to jeden z pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W przypadku obniżonego poziomu sodu (hiponatremii) obserwuje się spadek osmolalności, natomiast w przypadku hipernatremii pojawia się wzrost osmolalności.
Hiponatremia (obniżony poziomu sodu) może być wywołana nadmierną utratą sodu w moczu lub zbyt dużym rozrzedzeniem krwi, co ma związek z piciem bardzo dużej ilości wody, zatrzymywaniem wody w organizmie, obniżoną zdolnością nerek do wytwarzania moczu oraz wskutek obecności czynników osmotycznie czynnych. Niedobór sodu w organizmie jest niebezpieczny, ponieważ może doprowadzić do śmierci.
Hipernatremia (podwyższony poziom sodu) to zaburzenie gospodarki wodno-elektrolitowej o którym mówi się, gdy poziom sodu we krwi przekracza 145 mmol/l. W przypadku nadmiaru pierwiastka dochodzi do rozwoju nadciśnienia tętniczego oraz zaburzeń pracy serca. Do hipernatremii może prowadzić utrata czystej wody przez organizm, na przykład podczas gorączki, biegunki, wymiotów i hiperglikemii. Najczęstszą przyczyną nadmiaru sodu w organizmie są jednak błędy dietetyczne, czyli spożywanie żywności bogatej w produkty zawierające znaczną ilość soli i niedostateczne przyjmowaniem płynów.
Na osmolalność surowicy wpływa również glukoza, która odpowiada za przemieszczanie się wody między przestrzenią wodną pozakomórkową a wewnątrzkomórkową.
Wzrost osmolalności surowicy pojawia się przy:
Spadek osmolalności surowicy obserwuje się przy niedoborze sodu (hiponatremia), która pojawia się podczas: