Złogi w jelitach to inaczej kamienie kałowe, czyli niestrawione resztki jedzenia, zalegające w jelitach. Do utworzenia się takich złogów prowadzą częste zaparcia, nieprawidłowa dieta, uboga w błonnik. Jeżeli niestrawione reszki pokarmowe nie zostaną usunięte w postaci kału, zaczynają twardnieć na skutek odciągania z nich wody przez kosmki jelitowe. Pomieszane z toksynami stają się przeszkodą w jelitach, coraz trudniejsza do usunięcia. Częściej rozwijają się u osób otyłych, mało aktywnych fizycznie, a także u chorych z uchyłkowatością jelita grubego.
Możemy wymienić kilka potencjalnych przyczyn powstawania złogów w jelitach. Są to:
Z jakimi objawami mamy wtedy do czynienia? Są to problemy z wypróżnianiem, ból brzucha, a także ból przy wypróżnianiu. Towarzyszy nam uczucie pełności w brzuchu. Możemy miewać bóle głowy, z także czuć się nie najlepiej. Różne wypryski i zły koloryt skóry to także jeden z objawów złego wypróżnienia. To wszystko jest efektem złego oczyszczania organizmu z toksyn w wyniku zatrzymania stolca. Warto więc pomyśleć o wsparciu jelit w ich pracy.
Oczyszczenie jelit to nic innego, jak dbanie o regularne wypróżnienia i ułatwienie przesuwania się mas kałowych w jelitach. Jak możemy to zrobić? Zmieniając codzienną dietę na bogatoresztkową i stosując różne sposoby na wsparcie pracy jelit. Co pomoże naszym jelitom?
Nic nie pomoże sączenie ziółek i innych mikstur, jeżeli nie zmienimy naszej diety. Trzeba się przyjrzeć temu, co zazwyczaj ląduje na naszym talerzu. Jeżeli jest to głównie mięso i tłuszcz zwierzęcy to mamy problem.
Jak dbać o zdrowie jelit? Nasze jelita lubią błonnik w towarzystwie wody. Źródłem błonnika są owoce i warzywa, szczególnie warzywa strączkowe, a także chrzan, koper, pietruszka, botwina, wśród owoców - porzeczki, maliny, żurawina, jabłka gruszki i wiele innych. No i pełne ziarna zbóż, kasze i pieczywo pełnoziarniste, a także otręby. Jedzmy płatki owsiane, kaszę gryczaną, kaszę jęczmienną. Ponadto, jako przekąski świetnie sprawdzają się orzechy, pestki dyni,
Do diety warto włączyć kiszonki, a więc kiszoną kapustę czy ogórki. Pomocne jest picie soku z kiszonej kapusty, Nic tak nie wspiera zdrowia jelit, a dokładniej zdrowia jej flory bakteryjnej, jak kiszonki. Wspomagają rozwój mikrobiomu jelit, a więc gwaranta dobrego zdrowia.
Od wielu lat za najzdrowszą dietę świata uważa się dietę śródziemnomorską. Warto wykorzystać ją w swojej kuchni, a jelita z pewnością zaczną lepiej pracować. Podstawą diety są produkty warzywne, pełnoziarniste, owoce, ryby, orzechy i ziarna oraz oliwa z oliwek. Przy tym je się niewiele mięsa i tłuszczu zwierzęcego, z korzyścią dla roślinnego. U nas zdrowy tłuszcz to także olej z rzepaku z pierwszego tłoczenia i inne oleje nierafinowane, na przykład ze słonecznika. Do tego musimy dołączyć ruch fizyczny. Jak ostatnio twierdzą naukowcy, wystarczy zrobić 7500 kroków dziennie, aby żyć dłużej w zdrowiu.
Czego natomiast unikamy, jeżeli chcemy oczyścić jelita? Z pewnością odkładamy na bok tłuste potrawy, tłuste mięso, przesłodzone potrawy, gazowane napoje, nadmiar alkoholu.