Złogi w jelitach: przyczyny, objawy. Jak oczyścić jelita?

Złogi w jelitach to resztki produktów przemiany materii zalegające w jelitach. Wymieszane z toksynami i twarde, są trudne do usunięcia, jeżeli nie zadbamy o prawidłową pracą jelit. Podstawą jest właściwa dieta, bogata w błonnik. A także picie odpowiedniej ilości napojów, ruch fizyczny i zaniechanie złych nawyków.

Złogi w jelitach - o co tutaj chodzi?

Złogi w jelitach to inaczej kamienie kałowe, czyli niestrawione resztki jedzenia, zalegające w jelitach. Do utworzenia się takich złogów prowadzą częste zaparcia, nieprawidłowa dieta, uboga w błonnik. Jeżeli niestrawione reszki pokarmowe nie zostaną usunięte w postaci kału, zaczynają twardnieć na skutek odciągania z nich wody przez kosmki jelitowe. Pomieszane z toksynami stają się przeszkodą w jelitach, coraz trudniejsza do usunięcia. Częściej rozwijają się u osób otyłych, mało aktywnych fizycznie, a także u chorych z uchyłkowatością jelita grubego.

Złogi w jelitach - przyczyny, objawy

Możemy wymienić kilka potencjalnych przyczyn powstawania złogów w jelitach. Są to:

  • zaparcia, nieregularne wypróżnienia
  • nieprawidłowa dieta, tzw. ubogoresztkowa, z małą ilością błonnika
  • picie zbyt małych ilości płynów, co powoduje, że stolec jest twardy i ciężko go uformować w jelitach
  • siedzący tryb życia
  • nadwaga i otyłość
  • zaburzenia hormonalne, np. związane z tarczycą
  • spowolnienie metabolizmu
  • zaburzenia perystaltyki jelit

Z jakimi objawami mamy wtedy do czynienia? Są to problemy z wypróżnianiem, ból brzucha, a także ból przy wypróżnianiu. Towarzyszy nam uczucie pełności w brzuchu. Możemy miewać bóle głowy, z także  czuć się nie najlepiej. Różne wypryski i zły koloryt skóry to także jeden z objawów złego wypróżnienia. To wszystko jest efektem złego oczyszczania organizmu z toksyn w wyniku zatrzymania stolca. Warto więc pomyśleć o wsparciu jelit w ich pracy.

Zobacz wideo

Jak oczyścić jelita?

Oczyszczenie jelit to nic innego, jak dbanie o regularne wypróżnienia i ułatwienie przesuwania się mas kałowych w jelitach. Jak możemy to zrobić? Zmieniając codzienną dietę na bogatoresztkową i stosując różne sposoby na wsparcie pracy jelit. Co pomoże naszym jelitom?

  • picie odpowiedniej ilości wody, co najmniej 2 litry dziennie - woda usuwa toksyny z organizmu, rozluźnia kał i pomaga w wypróżnieniu
  • picie mieszanek ziołowych sprzyjających trawieniu. Do takich ziół należą pokrzywa, mięta, łopian, mniszek lekarski
  • picie wyciągów z siemienia lnianego
  • picie soków warzywnych, które działają zbawiennie, dostarczając ponadto błonnika - to może być sok z buraka, marchewki, szpinaku i innych liściastych warzyw
  • soki owocowe, w tym szczególnie polecany sok jabłkowy tłoczony
  • rano najlepiej jest wypić szklankę wody z dodatkiem soku z cytryny i niewielkiej ilości miodu oraz listkiem mięty
  • jogurty, maślanka i kefir - są zbawienne dla jelit

Nic nie pomoże sączenie ziółek i innych mikstur, jeżeli nie zmienimy naszej diety. Trzeba się przyjrzeć temu, co zazwyczaj ląduje na naszym talerzu. Jeżeli jest to głównie mięso i tłuszcz zwierzęcy to mamy problem.

Jaka dieta jest przyjazna jelitom?

Jak dbać o zdrowie jelit? Nasze jelita lubią błonnik w towarzystwie wody. Źródłem błonnika są owoce i warzywa, szczególnie warzywa strączkowe, a także chrzan, koper, pietruszka, botwina, wśród owoców - porzeczki, maliny, żurawina, jabłka gruszki i wiele innych. No i pełne ziarna zbóż, kasze i pieczywo pełnoziarniste, a także otręby. Jedzmy płatki owsiane, kaszę gryczaną, kaszę jęczmienną. Ponadto, jako przekąski świetnie sprawdzają się orzechy, pestki dyni,

Do diety warto włączyć kiszonki, a więc kiszoną kapustę czy ogórki. Pomocne jest picie soku z kiszonej kapusty, Nic tak nie wspiera zdrowia jelit, a dokładniej zdrowia jej flory bakteryjnej, jak kiszonki. Wspomagają rozwój mikrobiomu jelit, a więc gwaranta dobrego zdrowia.

Od wielu lat za najzdrowszą dietę świata uważa się dietę śródziemnomorską. Warto wykorzystać ją w swojej kuchni, a jelita z pewnością zaczną lepiej pracować. Podstawą diety są produkty warzywne, pełnoziarniste, owoce, ryby, orzechy i ziarna oraz oliwa z oliwek. Przy tym je się niewiele mięsa i tłuszczu zwierzęcego, z korzyścią dla roślinnego. U nas zdrowy tłuszcz to także olej z rzepaku z pierwszego tłoczenia i inne oleje nierafinowane, na przykład ze słonecznika. Do tego musimy dołączyć ruch fizyczny. Jak ostatnio twierdzą naukowcy, wystarczy zrobić 7500 kroków dziennie, aby żyć dłużej w zdrowiu.

Czego natomiast unikamy, jeżeli chcemy oczyścić jelita? Z pewnością odkładamy na bok tłuste potrawy, tłuste mięso, przesłodzone potrawy, gazowane napoje, nadmiar alkoholu.

Więcej o: