Syrop z pigwy to naturalna broń w walce z wszelkimi infekcjami sezonowymi. Pigwa jest rośliną wieloletnią, zaliczaną do różowatych. Pochodzi ona z południowo-zachodniej Azji - rośnie na terenie Zakaukazia, Iranu, w Azji Mniejszej, wschodniej Arabii oraz Turkiestanie. Ze względu na odporność na zmienne temperatury i warunki pogodowe, rozpowszechniła się także w Europie, gdzie rośnie głównie w lasach i zaroślach. Uprawiana jest głównie dla ozdobnych i jadalnych, mocno aromatycznych owoców, z których wytwarza się sok z pigwy. Znakomicie nadaje się także do szczepienia grusz odmiany karłowatej.
Pigwa jest niewielkim drzewkiem, którego wysokość (w optymalnych dla gatunku warunkach) sięga 5 m. W Polsce, ze względu na zbyt zmienny klimat, roślina rzadko dorasta do 3 m. Jej pień ma okrywę w postaci cienkich łusek, które odpadają płatami. Kolor kory jest zmienny (w zależności od odmiany) i rozciąga się od czerwonawego poprzez popiel do prawie czarnego. Liście rośliny są owalno-jajowate, gładkie na brzegach, lekko błyszczące i ciemnozielone. Posiada też bladoróżowe kwiaty, które pojawiają się na przełomie maja i czerwca. Po przekwitnieniu powstają z nich owoce o kształcie jabłek, barwie żółtej i średnicy około 6 cm. Miąższ pigwy jest bardzo twardy, cierpki i aromatyczny. Owoce znakomicie nadają się na przetwory - wytwarza się z nich sok z pigwy, dżemy, galaretki, kompoty, syropy.
Owoce pigwy w stanie surowym są niesmaczne i twarde, nie nadają się w tej postaci do jedzenia. Można jednak zrobić z nich wysokowartościowy syrop z pigwy. Właściwości lecznicze i walory smakowe przesądzają o jego dużej popularności. Owoce pigwy są niskokaloryczne, ale zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy i związków chemicznych. Syrop z pigwy zawiera m.in.:
Syrop z pigwy charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi i antyalergicznymi, wzmacnia odporność organizmu. Posiada dużą zawartość pektyn, które wspomagają usuwanie metali ciężkich z organizmu i oczyszczają go z toksyn.
Sok oraz syrop z pigwy na przeziębienie, grypę i infekcje dróg oddechowych to naturalne wsparcie dla osłabionego infekcją organizmu. Jest stosowany również jako specyfik:
Na co jeszcze jest dobry syrop z pigwy? Doskonale sprawdzi się u osób, które są wyczerpane pod względem psychicznym i fizycznym, cierpią na anemię oraz niedokrwistość lub borykają się z brakiem apetytu.
Owoce pigwy zawierają wiele dobroczynnych składników, które korzystnie działają na organizm dorosłych i dzieci. Dlatego też sok z tych owoców powinien na stałe wejść do menu rodziny. Syrop z pigwy jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy pokroić owoce na niewielkie kawałki lub plastry i przesypać cukrem. Po kilku godzinach pojawi się smaczny, słodki sok, który można dodać do herbaty lub wody. Tak przygotowany syrop można pasteryzować w niewielkich słoikach i używać codziennie.
Jak wygląda prawidłowe dawkowanie syropu z pigwy? Przy infekcjach dróg oddechowych zaleca się stosowanie 50 ml soku dziennie - najlepiej w dwóch dawkach. Należy go rozcieńczyć i pić go na pół godziny przed posiłkiem. Dawkowanie syropu z pigwy u dzieci powinno być nieco mniejsze. Najlepiej podawać 25 ml dziennie. Syrop można dodać do herbaty, wody lub innego soku. Taka ilość soku spożywana codziennie jest optymalną dawką. Przekroczenie jej może spowodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe oraz hiperglikemię (ze względu na wysoką zawartość cukru w syropie).
Świeży syrop z pigwy można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Gotowy sok można również przelać do butelek lub słoików i pasteryzować. Pamiętaj jednak, że wtedy straci on część witaminy C zawartej w owocach.
Zobacz też: SUPERFOODS: jedzenie do zadań specjalnych - poznaj najlepsze produkty [zestawienie subiektywne]