pigwa

Więcej o:

pigwa

  • Nalewka z pigwy - działanie i przepisy

    Dojrzewające właśnie jesienią owoce pigwy są prawdziwą bombą witaminową. Szczególne znaczenie ma witamina C, która jest bardzo ważna z punktu widzenia układu odpornościowego. W pigwie znajdziemy również witaminę B, wapń, żelazo, potas, fosfor. Same owoce pigwy jako takie nie nadają się do surowego

  • Minister Czuma otacza się przyjaciółmi z USA

    "Radiu Czuma" w czasie, kiedy obecny minister był już w Polsce, zajmował się również przygotowywaniem występów kabaretowych Genowefy Pigwy w latach 90. w Chicago. Przed powrotem do kraju wraz z żoną prowadził firmę zajmującą się wysyłką paczek do Europy i sprzedażą biletów lotniczych. Ostatnie miesiące

  • Zjadł pół opakowania pestek. Skończył w szpitalu bliski śmierci

    przypadkach doprowadzić do śmierci (której nieszczęsny Holender przytruty cyjankiem z pestek moreli wywinął się cudem). Amigdalina znajduje się również w innych pestkach. Można ją znaleźć (choć lepiej jej nie szukać) w pestkach migdałowca zwyczajnego, pigwy pospolitej, brzoskwini, czeremchy, śliwki czy wiśni

  • Omówienie L copiątkowego quizu wiedzy

    . Pigwówka jest moją ulubioną nalewką. Ciekawostką jest, że w Polsce mamy zarówno owoce pigwy, jak i pigwowca. Owoce obu roślin są bardzo podobne i często mylone. 9. Rekord świata w skoku o tyczce mężczyzn ustanowił Serhij Bubka w 1994 roku. Do tej pory nie został pobity. 10. "Le Figaro" to najstarsza

  • Amigdalina - czy rzeczywiście jest skutecznym lekarstwem na raka?

    Amigdalina ? czym jest? Amigdalina jest związkiem organicznym, który zalicza się do grupy glikozydów. W organizmie rozkłada się ona do glukozy, cyjanowodoru oraz aldehydu benzoesowego. Występuje w pestkach wielu roślin, między innymi w nasionach migdałowca zwyczajnego, nektaryn, moreli, pigwy

  • Śliwka na trawienie, cerę, miażdżycę. Wystarczą trzy śliwki dziennie!

    pestkach niektórych roślin występuje amigdalina, czyli związek organiczny zaliczany do glikozydów. Amigdalinę można znaleźć w migdałowcu (stąd nazwa), czeremsze, pigwie, moreli, brzoskwini, wiśni i - oczywiście - śliwce. Na początku XX wieku wysunięto tezę, jakoby amigdalina miała działanie antyrakowe