minerały
-
Mięso - rodzaje, wartości odżywcze
Mięso jest to określenie odnoszące się do mięśni szkieletowych, tkanek, które do nich przylegają oraz narządów wewnętrznych, uznawanych za właściwe do spożycia. Określenie to używane jest zwykle do fragmentów organizmów ssaków, ptaków, ryb.
-
Jaja kacze - właściwości, wartości odżywcze. Zastosowanie jaj kaczych w kuchni
Jaja kacze to jaja dość rzadko spotykane zarówno na polskim, ale również europejskim rynku. Bardzo trudno spotkać je w sklepach, a konsumenci zwykle nabywają je u lokalnych hodowców lub na bazarach. W przeciwieństwie do krajów Europy, w Azji jaja...
-
Jaja strusia - wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni
Jaja strusie to wciąż mało popularny produkt na polskim rynku, a szkoda, ponieważ są one bardzo zdrowe. Zawierają mało cholesterolu oraz cechują się dużą zawartością zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Głównym ograniczeniem jaja strusiego...
-
Jaja gęsie: właściwości. Dlaczego dietetycy polecają gęsie jaja
-
Dlaczego nie jemy indyczych jaj? Wartości odżywcze, witaminy oraz składniki mineralne jaj indyczych
Jaja indycze, spośród siedmiu zalecanych do spożywania przez człowieka jaj, to najbardziej podobne jaja do tych pospolitych, pochodzących od kury. Charakteryzują się delikatnym smakiem oraz są około 50 proc. większe od jaj kurzych. Doskonale...
-
Czerwona cebula: chroni przed rakiem, wzmacnia odporność
Czerwona cebula to jedna z odmian cebuli zwyczajnej. Od innych odmian różni ją nie tylko kolor, ale i wyższe stężenie kwercetyny, która ma właściwości przeciwnowotworowe. Czerwoną barwę zawdzięcza innej aktywnej biologicznie substancji o nazwie...
-
Jadł tylko frytki i chipsy. Nastolatek oślepł przez śmieciowe jedzenie
Dieta uboga w witaminy i minerały doprowadziła do utraty wzroku u pewnego nastolatka w Anglii. Chłopiec żywił się głównie frytkami i chipsami. Dla większości z nas jest jasne, że śmieciowe jedzenie niesie ryzyko problemów sercowo-naczyniowych,...
-
Sharon - co to jest, jak smakuje, jakie ma właściwości?
Sharon, bardziej znane pod nazwami kaki oraz persymona, to owoc zawierający wiele cennych witamin, błonnika pokarmowego oraz innych ważnych dla organizmu substancji. Jakie właściwości ma ten owoc? Jak smakuje kaki i jak ją jeść?
-
Opuncja figowa - właściwości, zastosowanie
Z nasion opuncji indyjskiej przygotowuje się olejek, który zawiera m.in duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz fitosteroli. W niektórych regionach liście opuncji są używane jako warzywo.
-
Uzupełniaj płyny, dostarczaj bezcenne składniki. Najlepsze owoce i warzywa na upały
Warzyw i owoców o wysokiej zawartości wody jest sporo. Postaw na te, które podczas upału dodatkowo dostarczą niezbędnych składników odżywczych. Nasze propozycje nie zawiodą.
-
Jedzenie, które działa jak lek
-
Karpacz odprawił dziecko z kwitkiem, Poznań pomógł. 7-letnia Pola wreszcie ma leki
-
Co motywuje kobiety do pracy w branży motoryzacyjnej? [Podcast]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Odchudzanie znowu nie działa? 9 prostych i tanich badań pomoże znaleźć przyczynę
-
Pij ten napój przed snem. Wątroba ci za to podziękuje
- Post przerywany, czyli dieta IF. W czym pomoże ta metoda?
- Objawy cukrzycy ciążowej
- Jak schudnąć z twarzy? Proste sposoby na pozbycie się nadmiaru tłuszczu
- Wyciskanie pryszczy może być niebezpieczne. Wszystko przez trójkąt śmierci
- Światowy Dzień Zespołu Downa. Kolorowe skarpetki to symbol tego święta