minerały
-
Mięso - rodzaje, wartości odżywcze
Mięso jest to określenie odnoszące się do mięśni szkieletowych, tkanek, które do nich przylegają oraz narządów wewnętrznych, uznawanych za właściwe do spożycia. Określenie to używane jest zwykle do fragmentów organizmów ssaków, ptaków, ryb.
-
Jaja kacze - właściwości, wartości odżywcze. Zastosowanie jaj kaczych w kuchni
Jaja kacze to jaja dość rzadko spotykane zarówno na polskim, ale również europejskim rynku. Bardzo trudno spotkać je w sklepach, a konsumenci zwykle nabywają je u lokalnych hodowców lub na bazarach. W przeciwieństwie do krajów Europy, w Azji jaja...
-
Jaja strusia - wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni
Jaja strusie to wciąż mało popularny produkt na polskim rynku, a szkoda, ponieważ są one bardzo zdrowe. Zawierają mało cholesterolu oraz cechują się dużą zawartością zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Głównym ograniczeniem jaja strusiego...
-
Jaja gęsie: właściwości. Dlaczego dietetycy polecają gęsie jaja
-
Dlaczego nie jemy indyczych jaj? Wartości odżywcze, witaminy oraz składniki mineralne jaj indyczych
Jaja indycze, spośród siedmiu zalecanych do spożywania przez człowieka jaj, to najbardziej podobne jaja do tych pospolitych, pochodzących od kury. Charakteryzują się delikatnym smakiem oraz są około 50 proc. większe od jaj kurzych. Doskonale...
-
Czerwona cebula: chroni przed rakiem, wzmacnia odporność
Czerwona cebula to jedna z odmian cebuli zwyczajnej. Od innych odmian różni ją nie tylko kolor, ale i wyższe stężenie kwercetyny, która ma właściwości przeciwnowotworowe. Czerwoną barwę zawdzięcza innej aktywnej biologicznie substancji o nazwie...
-
Jadł tylko frytki i chipsy. Nastolatek oślepł przez śmieciowe jedzenie
Dieta uboga w witaminy i minerały doprowadziła do utraty wzroku u pewnego nastolatka w Anglii. Chłopiec żywił się głównie frytkami i chipsami. Dla większości z nas jest jasne, że śmieciowe jedzenie niesie ryzyko problemów sercowo-naczyniowych,...
-
Sharon - co to jest, jak smakuje, jakie ma właściwości?
Sharon, bardziej znane pod nazwami kaki oraz persymona, to owoc zawierający wiele cennych witamin, błonnika pokarmowego oraz innych ważnych dla organizmu substancji. Jakie właściwości ma ten owoc? Jak smakuje kaki i jak ją jeść?
-
Opuncja figowa - właściwości, zastosowanie
Z nasion opuncji indyjskiej przygotowuje się olejek, który zawiera m.in duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz fitosteroli. W niektórych regionach liście opuncji są używane jako warzywo.
-
Uzupełniaj płyny, dostarczaj bezcenne składniki. Najlepsze owoce i warzywa na upały
Warzyw i owoców o wysokiej zawartości wody jest sporo. Postaw na te, które podczas upału dodatkowo dostarczą niezbędnych składników odżywczych. Nasze propozycje nie zawiodą.
-
Napar z siemienia lnianego - jak go przygotować i na co pomoże? Poznaj jego właściwości
-
Ma oczyścić organizm i dać szybki efekt. Na czym polega dieta kefirowa
-
Wielu młodych Polaków ma ten problem. Rozwiązanie jest prosteMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Napar z pokrzywy - na co pomaga? Właściwości i przeciwwskazania. Jak go przygotować?
-
Ten sok może być zbawieniem dla jelit. Efekt już po dwóch tygodniach
- Tego nie dodawaj do herbaty. Wydają się niegroźne, ale mogą zaszkodzić
- Wprowadź zasadę 3xC. Płaski brzuch będzie na wyciągnięcie ręki
- Ćwiczenia na haluksy pomogą zneutralizować uciążliwe schorzenie. Sprawdź jak ćwiczyć w domu
- Zjadł śmiertelnie trującego grzyba. W Polsce też trzeba uważać
- Lekarka przeprowadziła eksperyment. Do tygodniowego menu włączyła boczek