kwasy tłuszczowe
-
Olej słonecznikowy - bogactwo witaminy E
Drugi pod względem popularności w naszym kraju olej słonecznikowy to cenne źródło witaminy E, nazywanej często witaminą młodości. Do czego będzie najlepszy?
-
Olej z pestek winogron - dobry nie tylko do jedzenia
Olej z pestek winogron posiada wspaniały smak i aromat. Jednak to nie jedyne jego zalety. Ze względu na właściwości, z pewnością docenią go chociażby osoby, poszukujące naturalnych kosmetyków.
-
Olejek migdałowy - delikatna pielęgnacja
Olej pozyskiwany z migdałów znany był już w starożytności, jako cenny naturalny kosmetyk. Ze względu na łagodne działanie przyda się do pielęgnacji wrażliwej skóry, w tym również niemowląt i dzieci.
-
Olej kokosowy - nietypowy tłuszcz dla sportowców i chorych na Alzheimera
Olej kokosowy niegdyś był demonizowany ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, a obecnie bywa uznawany za jeden z "superproduktów". Słusznie?
-
Kwasy omega-3 i omega-6 są zdrowe, ale tylko we właściwych proporcjach, czyli o potędze równowagi
Tłuszcze omega stały się popularne przede wszystkim dzięki modzie na kuchnię śródziemnomorską. Miały być orężem przeciw nasyconym tłuszczom zwierzęcym. Teraz okazuje się, że mogą być szkodliwe, a zasad dotyczących ich stosowania w diecie stale...
-
Nasiona konopi - skarbnica białka, nie tylko dla wegetarian
Myśląc o konopiach, rzadko rozważamy ich wartość odżywczą. Tymczasem zarówno konopne nasiona, jak i tłoczony z nich olej, mają wiele cennych dla zdrowia i urody właściwości.
-
Olej z pestek dyni - "zielone złoto" dla pięknej skóry i zdrowej prostaty
Po dyniowy olej mogą z powodzeniem sięgać zarówno kobiety, jak i mężczyźni. Paniom przyda się zwłaszcza w zmaganiach z nadmiernie przesuszoną skórą, zmarszczkami czy rozstępami. Z kolei w przypadku panów bywa pomocny w zapobieganiu wystąpienia...
-
Sezam - dla dobra układu nerwowego i krwionośnego
Drobny sezam, choć dosyć kaloryczny, to doskonałe źródło witamin z grupy B, dbających o prawidłową pracę naszego układu nerwowego, a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają walczyć ze złym cholesterolem. Co jeszcze w nim...
-
Olej rydzowy - zapomniany skarb pełen omega-3 i witaminy E
Choć jeszcze 70 lat temu był jednym z najpopularniejszych olejów, dziś niełatwo znaleźć go na sklepowych półkach. Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne znów wraca do łask.
-
Olej sojowy - na "zły" cholesterol i problemy skórne
Bladożółty, delikatny w smaku olej sojowy kryje w sobie prawdziwą moc. Zobacz kiedy warto po niego sięgnąć, a kiedy zachować ostrożność.
-
Nowy wariant koronawirusa atakuje. Już za moment szczepienia
-
Rak jelita grubego - najważniejsze objawy. Badania, które mogą ratować życie
-
Pyszna alternatywa dla słodyczy czy chipsów, a do tego pełna drogocennych składnikówMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Polacy wciąż jedzą ich za mało. A mogą ochronić nas przed zawałem
-
Szok psychiczny. Jak go rozpoznać i we właściwy sposób udzielić pomocy?
- Jak często brać prysznic? Opinie dermatologów
- Żywność pochodzenia roślinnego a ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2 - nowe badania
- Co kryje się za falą dziecięcego zapalenia płuc w Chinach? Eksperci wyjaśniają
- Witamina B12 może przyspieszyć naprawę tkanek i pomóc w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego - nowe badanie
- Co najlepiej pić przy bólu gardła? Pomoże napar, który przygotujesz w kilka minut