gluten
-
Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej
Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej to spotkanie, które odbędzie się 22-23 listopada 2014 r. na Stadionie Narodowym w Warszawie. Wszyscy zwiedzający będą mieli okazję wziąć udział w warsztatach kulinarnych, skonsultować się z lekarzem, czy...
-
Quinoa - "złoto Inków" na wzmocnienie organizmu
Zalicza się ją do tzw. "superfood" - produktów o właściwościach korzystnych dla naszego zdrowia, NASA rozważała jej uprawę w bazach w kosmosie (w tzw. zamkniętych systemach ekologicznych), a ONZ ogłosiła rok 2013 rokiem quinoi. Skąd ten powszechny...
-
Kuskus - kasza czy makaron?
Choć kuskus powszechnie jest uznawany za kaszę, w rzeczywistości jest bardzo podobny do makaronu. Ze względu na to, że jest bogaty w białko, może być cennym produktem w diecie wegetariańskiej.
-
Kaszka kukurydziana - dla wzroku i układu odpornościowego
Kasza czy też kaszka kukurydziana bywa również nazywana polentą. Wytwarzana jest z ziarna kukurydzy, zarówno w postaci drobnego, jak i grubego grysiku. Choć nie może się poszczycić zbyt dużą zawartością witamin i minerałów, to jednak nie uczula i...
-
Kasza jaglana - dla pięknych włosów, skóry i paznokci
Kasza jaglana, zwana także jagłami, wytwarzana jest z nasion prosa, jednego z najstarszych znanych zbóż. Ze względu na swoje wartości odżywcze jest uznawana za jedną z najlepszych kasz (na równi z kaszą gryczaną).