Hibiskus - wzmacniania organizm, dostarcza witaminy C. To nie wszystkie zalety hibiskusa

Suszony kwiat hibiskusa zawiera m.in. duże ilości błonnika i witaminy C, dzięki czemu wzmacnia naszą odporność. Ponadto, hibiskus obniża ciśnienie krwi, pomaga w odchudzaniu, działa oczyszczająco. Sprawdź jakie inne właściwości ma hibiskus.

Więcej podobnych tematów na stronie głównej Gazeta.pl 

Herbata z hibiskusa

Suszone kielichy kwiatów hibiskusa charakteryzują się ciemną, czerwono-purpurową barwą. Zaparzone mają bardzo wyrazisty, czerwony kolor. Herbata z hibiskusa jest aromatyczna, kwaskowata w smaku, ma orzeźwiające właściwości.

Słodki napar z hibiskusa podaje się na gorąco lub na zimno. W wielu krajach północnej Afryki herbata z hibiskusa  jest napojem narodowym, a szczególnie jest uwielbiana w Egipcie i Sudanie. W niektórych krajach muzułmańskich mocny napar z hibiskusa traktowany jest jako zamiennik alkoholu.

Herbata z hibiskusa jest bardzo łatwa do przygotowania. Wystarczy zalać susz gorącą wodą o temperaturze 90-95 stopni i parzyć przez ok. 10 minut, a następnie oddzielić kwiaty od gotowej herbaty. Do naparu z hibiskusa można dodać przyprawy takie jak: imbir, cynamon, kardamon, wanilia, soki z owoców cytrusowych lub liście świeżej mięty. Aby picie naparu przyniosło oczekiwaną poprawę zdrowia, należy wypijać przynajmniej 2-3 filiżanki dziennie.

W kuchni z hibiskusa można przyrządzić dżemy i galaretki, użyć go do aromatyzowania sosów i deserów, zastosować do przygotowania soków, syropów, a nawet wina. Liście hibiskusa można wykorzystać do sałatek lub przyprawienia mięsnych potraw.

Właściwości lecznicze hibiskusa

Suszony kwiat hibiskusa zawiera ogromną ilość błonnika, antocyjanu i witaminy C. Dlatego hibiskus pozytywnie wpływa na naszą odporność. Zawarte w nim polifenole poprawiają przemianę materii, antocyjany wspomagają procesy regeneracyjne komórek wątrobowych. Duża ilość przeciwutleniaczy korzystnie wpływa na opóźnienie starzenia skóry. Hibiskus ogranicza wchłanianie wody w jelicie grubym, działa też lekko moczopędnie.

Wielokrotne badania udowodniły, że hibiskus obniża ciśnienie krwi, może więc wspomagać leczenie nadciśnienia tętniczego. W dolegliwościach takich jak: miażdżyca, cukrzyca czy otyłość.

Nie sposób nie wspomnieć o dużej roli suszonego kwiatu hibiskusa w procesie oczyszczania organizmu z toksyn. Napar jest zalecany do picia osobom na diecie, w związku z jego działaniem odchudzającym.

Prowadzone teraz badania sugerują, że herbata z hibiskusa może mieć działanie przeciwnowotworowe. Ponadto ketmia może pozytywnie wpływać na pracę układu nerwowego.

Zobacz wideo Chcesz się leczyć lub odchudzać ziółkami? Musisz to wiedzieć!

Hibiskus - możliwe skutki uboczne

Hibiskus to roślina posiadająca liczne właściwości lecznicze, trzeba tylko korzystać z nich z rozwagą. Osobom z niskim ciśnieniem krwi zalecana jest ostrożność. Nadmierna ilość hibiskusa może obniżać płodność; spożywanie go w dużej ilości przez kobiety w ciąży może prowadzić do poronienia.

Hibiskus w branży kosmetycznej

Malwa sudańska jest wykorzystywana również przez branżę kosmetyczną. Ekstrakty i olejki pozyskiwane z niej wchodzą w skład wielu kosmetyków, przeważnie do pielęgnacji skóry. Substancje te zwiększają elastyczność, ujędrniają skórę i wygładzają zmarszczki.

Dzięki właściwościom nawilżającym spowalniają procesy starzenia. Wyciąg z hibiskusa oczyszcza skórę głowy i odbudowuje strukturę włosów, dlatego stosowany jest do produkcji szamponów i odżywek do włosów.

Hibiskus - pochodzenie

Hibiskus występuje w bardzo wielu odmianach. Tu skupimy się na jadalnej - hibiscus Sabdariffa, zwany też ketmią szczawiową lub malwą sudańską. Roślina wygląda wspaniale przez cały okres wegetacji dzięki dużym, gładkim, ciemnozielonym liściom, ale jej atrakcyjność wzrasta w okresie kwitnienia kiedy rozwijają się duże, kolorowe kwiaty. Ich płatki mienią się wieloma barwami - są białe, różowe, czerwone, błękitne lub fioletowe, a nawet dwubarwne.

Więcej o: