Synbiotyk to połączenie probiotyku z prebiotykiem. Probiotyki to bakterie kwasu mlekowego, a prebiotyki to substancje, które wspomagają wzrost ich naturalnej mikroflory jelitowej. Aby zrozumieć działanie tego duetu, warto przyjrzeć im się bliżej.
Nazwa probiotyk pochodzi z języka greckiego. Pro bios oznacza „dla życia”. W dzisiejszym znaczeniu po raz pierwszy pojęcia tego użył Ferdinand Vergin w 1954 roku.
Według obowiązującej definicji WHO i FAO z 2001 roku probiotykami są żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza. Zalicza się do nich bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus (np. L. acidophilus, L. casei, L. reuteri. L. rhamnosus) i Bifidobacterium (B. animalis, B. breve) oraz drożdżaki Saccharomyces boulardii.
Probiotykiem są korzystne dla funkcjonowania organizmu bakterie, które występują naturalnie w przewodzie pokarmowym, ale i preparaty lecznicze, suplementy diety oraz produkty spożywcze zawierające określone żywe drobnoustroje w odpowiedniej ilości, także wywołujące pozytywne efekty zdrowotne.
Z obecnością probiotyków związanych jest wiele korzyści dla organizmu. Probiotyki:
Warto sięgać po probiotyki zarówno podczas antybiotykoterapii (oraz po niej), jak i przy takich schorzeniach jak zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, biegunki, atopowe zapalenie skóry czy leczenie zakażenia bakterią Helicobacter pylori. Probiotyków nie należy podawać dzieciom ciężko lub przewlekle chorym, dopóki nie zostanie ustalone bezpieczeństwo podawania. źródło
Prebiotyki stanowią pożywkę dla bakterii probiotycznych. Są to niestrawione składniki żywności w okrężnicy, takie jak błonnik pokarmowy lub oligosacharydy. Choć w ich składzie nie ma mikroorganizmów, prebiotyk sam w sobie również wykazuje pozytywne działanie prozdrowotne.
Najlepiej poznane i najpowszechniej stosowane prebiotyki to fruktooligosacharydy: inulina i oligofruktoza. Prebiotyki to także: laktuloza, galaktooligosacharydy, fruktooligosacharydy, malotoligosacharydy, cyklodekstryny, laktosacharozy
Prebiotyki powinny nie tylko wykazywać korzystne działanie miejscowe w przewodzie pokarmowym, ale i:
Synbiotyk to produkt będący połączeniem probiotyku i prebiotyku. Jego zastosowanie sprawia, że organizm pozyskuje miliardy pożytecznych bakterii oraz pożywkę, która stymuluje ich wzrost. Dzięki obecności prebiotyku bakterie probiotyczne mają właściwe warunki do rozwoju i utrzymania wysokiej aktywności. Synbiotyki działają skuteczniej niż probiotyki i szybciej przywracają równowagę mikrobiologiczną organizmu.
Czy synbiotyki to faktycznie najlepszy wybór dla jelit? Według wielu specjalistów, lekarzy i producentów tak. Niektórzy jednak twierdzą, że więcej korzyści przyniesie dobry probiotyk i dieta prebiotyczna. Fruktooligosacharydy: inulinę i oligofruktozę można znaleźć w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, między innymi w cykorii, karczochach, szparagach i czosnku.
Bezdyskusyjnie synbiotyki sprawdzają się podczas poważnych chorób, którym towarzyszy brak apetytu. Niejedzenie oznacza, że dobroczynne bakterie nie mają odpowiednich dla swojego rozwoju warunków. Z pomocą przychodzi produkt „2 w 1”, zawierający zarówno pożądane bakterie, jak i pożywkę niezbędną dla ich wzrostu.
Producenci oferują probiotyki i synbiotyki w różnych postaciach, między innymi w kroplach i kapsułkach. Jak wybrać synbiotyk? Najważniejszym kryterium jest wybranie preparatu z właściwymi i stabilnymi szczepami bakteryjnymi. Synbiotyk, tak jak i probiotyk należy brać 30 minut przed lub razem z posiłkiem, który chroni bakterie przed żrącym działaniem kwasu żołądkowego.
O jelitach mówi się, że to drugi mózg. Czy bakterie jelitowe wpływają na nasze zachowanie?