Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Prebiotyki to nie podlegające trawieniu substancje, które pobudzają florę bakteryjną w jelicie grubym do produkcji cennych i wartościowych dla całego organizmu bakterii. Najczęściej stosowanymi prebiotykami są skrobia, polisacharydy i oligosacharydy.
Do tej pory dostępne w aptekach farmaceutyki wymagały specjalnego przechowywania np. w lodówce, obecnie są już trwalsze i nie jest to wymagane.
Szczególnie cenne są te, które występują naturalnie i zaliczane są do grupy inulin i fruktooligosacharydów. Najwięcej jest ich m.in. w pszenicy, cebuli, czosnku, bananach, cykorii, porach, szparagach.
Połączenie w jednym preparacie prebiotyku i probiotyku tworzy substancje nazywaną synbiotykiem. Obok oddziaływania na florę bakteryjną prebiotyki wytwarzają i dostarczają organizmowi witaminy z grupy B. Obniżają poziom złego cholesterolu, utrzymują prawidłową kwasowość w jelitach, ułatwiają wchłanianie wapnia, żelaza oraz cynku. Oddziałują na przemianę materii oraz łagodzą skutki nietolerancji laktozy.
Probiotyk, prebiotyk, a może synbiotyk? Czym się różnią? Co wybrać?