Badania, prowadzone na myszach, miały na celu ustalenie, czy związane z wiekiem zmiany we florze bakteryjnej jelit, mogą mieć wpływ na inne organy, w tym na stan naczyń krwionośnych. Okazało się, że u myszy w starszym wielu, u których zmieniono skład flory bakteryjnej, poprawił się także stan naczyń krwionośnych, stan śródbłonka, a tętnice stały się bardziej elastyczne.
W miarę starzenia się bowiem we florze bakteryjnej układu pokarmowego człowieka zachodzą zmiany, polegające, między innymi, na zmianie ich składu i struktury. Badania miały na celu wykazanie, że te zmiany we florze bakteryjnej, zamieszkującej jelita, mają wpływ na zdrowie starzejącego się organizmu, w tym wypadku na stan układu krążenia. Do rozwoju chorób układu krążenia w starszym wieku przyczyniają się, między innymi, stres oksydacyjny, prowadzący do niekorzystnych zmian w stanie śródbłonka tętnic i do ich usztywnienia. Coraz więcej dowodów wskazuje na to, że zmiany w mikroflorze jelit mają wpływ na działanie całego organizmu człowieka. Naukowcy od dawna szukali sposobu na udowodnienie, że niekorzystne zmiany we florze bakteryjnej mają negatywny wpływ także na układ krwionośny i mogą powodować choroby serca.
Badacze, za pomocą antybiotyków, zmienili strukturę flory bakteryjnej u młodych myszy oraz w podeszłym wieku. Przebadano potem skład flory bakteryjnej myszy oraz zmierzono poziom znajdujących się w osoczu krwi, a wydzielanych przez bakterie, niekorzystnych związków (N-tlenku trimetyloaminy - TMAO). Okazało się, że po zmianie składu flory bakteryjnej jelit, u starszych myszy zmieniła się także praca układu krwionośnego, zmniejszyła się bowiem ilość prozapalnych związków we krwi, poprawie uległ stan tętnic, które poszerzyły się i udrożniły. Naukowcy doszli do wniosku, że za niekorzystnymi zmianami w tętnicach, pojawiającymi się wraz z wiekiem, mogą stać bakterie jelitowe i wytwarzane przez nie szkodliwe związki (N-tlenek trimetyloaminy - TMAO). To one mogą uszkadzać naczynia krwionośne, działając prozapalnie i przyczyniając się do np. do rozwoju chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca, zawały serca i udary mózgu.
Jak piszą autorzy w "The Journal of Physiology, badania amerykańskich naukowców mogą zatem pomóc w profilaktyce chorób układu krążenia, szczególnie w starszym wieku. Oznacza to bowiem, że odpowiednia dieta oraz dbałość o właściwą strukturę flory bakteryjnej, mogą mieć kluczowy wpływ na stan i funkcje układu krwionośnego.