Bierzesz probiotyki, by wzmocnić odporność? Na opakowaniu szukaj tej ważnej informacji

W sezonie przeziębień chętnie sięgamy po apteczne probiotyki, które wspomagają odporność, a także przydają się w trakcie i po antybiotykoterapii. Jednak probiotyk probiotykowi nierówny. Jak wybrać ten najlepszy?

Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku!

Probiotyki to szczepy mikroorganizmów, które - przyjęte w odpowiedniej dawce - powinny mieć dobroczynny wpływ na nasz organizm (więcej na ten temat: Probiotyki w służbie odporności - jak to działa). Bakterie probiotyczne należą zwykle do rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium. W ich obrębie można jednak wyróżnić wiele szczepów o różnym wpływie na nasze zdrowie.

Probiotyki - jak wybrać te najlepsze?

Jak mówi prof. dr hab. Zdzisława Libudzisz z Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii (Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej), na opakowaniu produktu probiotycznego powinna znaleźć się dokładna informacja zawierająca nie tylko nazwę zawartego w nim rodzaju bakterii, ale również konkretny symbol ich szczepu.

Szczepami probiotycznymi - zgodnie z definicjami przyjętymi przez FAO i WHO - są bowiem tylko te, których korzystny wpływ na nasze zdrowie został udowodniony w badaniach klinicznych.

Jak wygląda taki symbol?

Niekiedy zamieszcza się go na końcu nazwy szczepu, jak w przypadku szczepu wyizolowanego przez Sherwooda Gorbacha i Barry'ego Goldina (Lactobacillus rhamnosus GG) czy przez japońskiego mikrobiologa Minoru Shirotę (Lactobacillus casei Shirota). Innym razem jest to numer, pod jakim dany szczep bakterii znajduje się w kolekcji przechowującej mikroorganizmy, jak na przykład szczep L. casei o kodzie DN-114001, używany w produkcji jednej z popularnych marek jogurtów.

Zawsze, gdy mamy wątpliwości co do danego preparatu, warto o szczegóły dopytać farmaceutę.

Więcej o: