Probiotyki w służbie odporności. Jak to działa?

Wiadomo, że probiotyki nie tylko chronią nas przed skutkami antybiotykoterapii, ale przede wszystkim zawsze wspierają odporność, dlatego warto je wprowadzić do diety. W jaki sposób to robią?

Jelita to nie tylko element układu pokarmowego, odpowiedzialny za trawienie pokarmu. Odgrywa też ważną rolę jako część układu immunologicznego. Przy budowaniu odporności istotną rolę błona śluzowa jelita  i skupiska limfocytów (grudki chłonne i kępki Peyera), a także mikroflora jelitowa.

Przyjazne człowiekowi, bytujące naturalnie w jelitach mikroorganizmy przede wszystkim uniemożliwiają nadmierne namnażanie lub unieszkodliwiają grzyby i bakterie chorobotwórcze. Mogą to zrobić, gdyż:

  • podbierają im pokarm,
  • umieją produkować niszczące je substancje
  • produkują kwas mlekowy, który obniża odczyn pH jelit i sprawia, że dla wielu mikrobów stają się one niekorzystnym środowiskiem do życia i rozwoju.

Istotne funkcje ochronne pełnią błony śluzowe, uniemożliwiające głębsze wnikanie do organizmu wszelkich patogenów. Dobre bakterie poprawiają ich ukrwienie i zarazem skuteczność. Kontrolują też migrację komórek układu odpornościowego w miejsce stanu zapalnego, a to zapobiega rozwojowi groźnych schorzeń także poza jelitami, rozwojowi nietolerancji pokarmowych i wszelkich chorób autoimmunologicznych.

Kiedy system się zaburzy...

Wystarczy, że zjesz coś zepsutego i do systemu dostaną się nienaturalne mu bakterie gnilne, które znakomicie radzą sobie bez tlenu, ale nie pozwalają na prawidłowe rozkładanie pokarmu i uwalniają różne toksyny. Możesz też zetknąć się ze szczepem odpornym na działanie dobrych bakterii, które wygrywają w biologicznej wojnie. Czasem wystarczy zmienić nawyki żywieniowe czy nie dostarczyć odpowiedniej ilości błonnika, a naturalne bakterie mają już problem z regularnym sprzątaniem w jelitach. Pożywienia jest za dużo, więc bakterie chorobotwórcze namnażają się nadmiernie.

Kłopoty mogą być skutkiem leczenia. Antybiotyki nie tylko wypędzają złe bakterie z organizmu. Niszczą również bakterie probiotyczne. Brak kwasu mlekowego sprawia, że wewnętrzne pH staje się przyjazne dla innych mikrobów. Jeden problem zastępujemy drugim.

Inne leki wpływające negatywnie na florę bakteryjną to choćby cytostatyki i immunosupresanty. Do czynników zaburzających florę bakteryjną należy też stres i alkohol.

Zobacz wideo

Jak to naprawić?

Bakterie przyjazne naszej odporności znajdują się w jedzeniu. Niestety, nie mogą założyć trwałej kolonii w jelitach. To dlatego stale trzeba je uzupełniać, a realny trwały skutek poprawy odporności za pomocą probiotyków jest możliwy po ok. 6 miesiącach regularnego stosowania.

Bakterie mlekowe najczęściej stosowane jako probiotyki to Streptococcus thermophilus, bifidobakterie (Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium brewe) oraz Lactobacillus (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus bulgaricus itp.). Te pożyteczne bakterie mlekowe występują przede wszystkim w sfermentowanych produktach mlecznych. Lecznicze działanie mają sfermentowane produkty mleczne i warzywne, jak np. naturalne jogurty białe bez dodatków, maślanka, mleko acidofilne, kefir, bryndza zawierająca żywe kultury bakterii kwasu mlekowego, a także niesterylizowana kapusta kiszona, ogórki kiszone i inne.

Probiotyki to nie wszystko

Probiotykom łatwiej pracować w twoich jelitach, jeśli mają co jeść. Dobra żywność dla bakterii to cukry złożone, które dostarczą ci produkty bogate w błonnik. Przy okazji błonnik pobudzi perystaltykę jelit i ich naturalne oczyszczanie.

Jeśli zdecydujesz się na probiotyki z apteki, nie zapomnij, by spożywać je wraz z posiłkiem. Taki transport ułatwi im sprawniejsze, szybkie przedostanie się do jelit i optymalne wykorzystanie.

Probiotyki są nam potrzebne w każdym wieku. Flora bakteryjna niemowlaków karmionych piersią jest skuteczniejsza we wspieraniu odporności niż dziecka karmionego sztucznie. Jeśli z jakiegokolwiek powodu zostanie zaburzona, niezbędne są probiotyki.

  • poprawę  wchłaniania witamin i minerałów z pożywienia,
  • poprawę wchłaniania wapnia w tkance kostnej,
  • zapobieganie i leczenie zaparć i biegunek,
  • łagodzenie objawów chorób skórnych, w tym azs i trądziku,
  • łagodzenie i zapobieganie objawom alergii pokarmowych.

Zobacz także:

Więcej o: