Awokado to niezwykle zdrowy owoc, który zawiera wiele cennych składników, między innymi zdrowe tłuszcze i antyoksydanty. Wiele osób zjada jedynie miąższ owocu, a pestki wyrzuca, jednak warto wykorzystać owoc w całości i skorzystać ze składników, jakie zawiera pestka.
Pestka z awokado ma szerokie zastosowanie – można dodawać ją do jogurtów, zup, sałatek czy koktajli, przygotować z niej herbatkę albo po prostu namoczyć i zjeść. Ważne jest, żeby przed spożyciem dokładnie umyć pestkę, a jeśli będzie przygotowywany z niej proszek, należy ją również dokładnie osuszyć.
Jest kilka sposobów na to, aby skorzystać z właściwości, jakie ma pestka z awokado. Jedną z opcji jest namoczenie pestki w gorącej wodzie przez około 15 minut. Następnie należy ją zjeść jeszcze zanim ostygnie i stanie się twarda. Z pestki można zrobić również napar, który należy pić trzy razy dziennie. Żeby przygotować taką herbatkę, należy zmiażdżyć pestkę i zalać ją dwiema szklankami wrzącej wody. Do herbatki z pestki awokado warto dodać ulubione zioła, owoce albo osłodzić herbatkę miodem, ponieważ napar z pestki awokado może mieć gorzkawy smak.
Prawdopodobnie najwygodniejszą formą spożywania pestki z awokado jest dodawanie sproszkowanej pestki do różnych potraw spożywanych w ciągu dnia. Żeby przygotować proszek z pestki awokado, należy ją dokładnie umyć, wysuszyć, a następnie zmiażdżyć na mniejsze kawałki i zmielić w młynku do kawy.
Oprócz tego, że pestkę awokado można zjeść, można z niej wyhodować drzewko awokado, które będzie stanowiło zieloną ozdobę mieszkania. W pestkę należy wbić trzy wykałaczki, tak aby można je było oprzeć o brzeg szklanki. Szklankę należy napełnić wodą do mniej więcej ¾ wysokości, w taki sposób żeby pestka wsparta na wykałaczkach była częściowo zanurzona. Wodę należy codziennie wymieniać, a po kilku tygodniach można spodziewać się, że pestka pęknie i wypuści łodygę oraz liście. Gdy roślina będzie już zbyt duża żeby rosnąć na szklance, należy przesadzić ją do doniczki z ziemią.
Wysuszoną i zmieloną na puder pestkę awokado można dodać do domowego peelingu, który będzie nadawał się zarówno do ciała, jak i do twarzy. Żeby powstał peeling, zmieloną pestkę należy połączyć z olejem kokosowym albo oliwą z oliwek. Taką masą wystarczy masować ciało, żeby skóra stała się gładka i nawilżona.
Pestka z awokado zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia się komórek ciała. W pestce awokado występuje również wiele innych substancji, takich jak polifenole, karotenoidy oraz witaminy A i E, które redukują procesy utleniania w organizmie. Dzięki temu, że substancje te chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, nie tylko opóźniają starzenie, ale również zmniejszają ryzyko powstawania chorób nowotworowych.
Oprócz tego, pestki z awokado są bogate w luteinę, potas, magnez oraz wapń. Te składniki mineralne wpływają między innymi na wzmocnienie serca, regulują poziom cukru we krwi, a także polepszają wzrok.
Pestki są również doskonałym źródłem rozpuszczalnego błonnika, który powoduje, że przez dłuższy czas odczuwane jest uczucie sytości. Z tego względu, zaleca się, aby pestki z awokado znalazły się w diecie osób zmagających się z dodatkowymi kilogramami. Poza tym, błonnik wpływa na zmniejszenie poziomu cholesterolu oraz pomaga wspomaga procesy trawienia.
Z pestek awokado przygotowywany jest olej, który ma równie pozytywne działanie, co sama pestka. Olejek z awokado aplikowany dwa razy dziennie do oczu, może chronić ten narząd przed zaćmą. Ponadto, olej z awokado może być stosowany na włosy w celu poprawy ich kondycji. Warto dodawać kilka kropli olejku z awokado do maseczek na włosy lub aplikować go samodzielnie na końcówki włosów. Olejek nadaje włosom blasku, a także zapobiega powstawaniu łupieżu.