Mleczko pszczele pojawia się w ulu za sprawą młodych robotnic. Pszczoły-robotnice uzyskują zdolność do jego produkcji w swoim trzecim dniu życia. Podstawowym celem produkcji tej substancji jest zapewnianie pokarmu o możliwie najlepszej jakości królowej-matce roju oraz młodym pszczołom. Najmłodsze pszczoły są karmione pszczelim mleczkiem przez pierwsze trzy dni swojego życia zanim są w stanie wylecieć na świat.
W 72 godziny ich masa ciała rośnie aż tysiąckrotnie, co znakomicie pokazuje, jak potężne są właściwości odżywcze tej substancji. Jeszcze lepiej jego znaczenie obrazuje fakt, że mleczko pszczele jest podstawowym i w zasadzie jedynym źródłem pokarmu dla królowych roju. Zapewnia im on średnią długość życia na poziomie 5 lat. W porównaniu z trutniami i robotnicami, które w ciepłych miesiącach roku rzadko dożywają 6 tygodni, jest to wynik wręcz niesamowity.
Niestety, mleczko pszczele produkowane jest przez pszczoły w bardzo małych ilościach, więc jego pozyskiwanie jest ogromnie trudne. Dlatego w produktach spożywczych znajdzie się go bardzo mało. Zazwyczaj jest to tylko śladowy dodatek do miodu. Większe porcje można znaleźć takich postaciach, jak na przykład mleczko pszczele liofilizowane w kapsułkach lub w glicerynie.
Rozpoznawanie mleczka pszczelego jest dość proste. Należy zwracać uwagę na:
Trzeba mieć na uwadze fakt, iż mleczko pszczele nie jest słodkie. Czuć w nim słodki posmak, ale jeśli jest to substancja po prostu słodka, nie jest to właściwy produkt.
Mleczko pszczele zastosowanie znajduje w kompleksowym żywieniu pszczół, więc można spokojnie wyjść z założenia, że oferuje ono szeroki wachlarz substancji odżywczych. Znajdziemy w nim miedzy innymi:
Ogólny skład mleczka pszczelego to przede wszystkim woda (66% masy), cukry (15%), aminokwasy (13%) i lipidy (ok. 6%).
Bardzo wiele różnych właściwości jest obecnie przypisywanych tej substancji. Nie wszystkie z nich zostały na razie potwierdzone. W chwili obecnej uznaje się, że podawanie mleczka pszczelego człowiekowi powoduje:
To może cię również zainteresować: