zapalenie jelit
-
Zapalenie jelit: najczęstsze objawy i przyczyny
Zapalenie jelit to grupa schorzeń układu pokarmowego o zróżnicowanej etiologii. W większości przypadków, za występowanie stanu zapalnego odpowiedzialne są bakterie. Należy jednak wyraźnie podkreślić, że nie jest to jedyna przyczyna występowania...
-
Kolejny lek zniknął z listy refundacyjnej. Ministerstwo Zdrowia: Potrzebna nowa ocena skuteczności
Cortiment MMX (budezonid) jest lekiem rekomendowanym w Europie w leczeniu mikroskopowego zapalenia jelita grubego. Gdy zniknął z najnowszej listy refundacyjnej w Polsce, chorzy i ich lekarze łudzili się, że to łatwe do wyjaśnienia nieporozumienie....
-
Ostre rozdęcie okrężnicy - przyczyny, objawy, leczenie
Ostre rozdęcie okrężnicy nazywane jest najcięższym, nienowotworowym powikłaniem różnorakich stanów zapalnych jelit. Polega ono na powiększeniu okrężnicy, skutkiem czego w jelicie grubym dochodzi do zalegania kału, co jest bardzo uciążliwe oraz moż...
-
Odbytnica - budowa, najczęstsze choroby
Odbytnica, zwana również jelitem prostym albo prostnicą, to końcowy fragment jelita grubego, przez który wydalany jest stolec. Narząd ten jest narażony na wystąpienie wielu schorzeń, w tym raka jelita grubego. Jak zbudowana jest odbytnica? Jakie...
-
Składnik powszechnie dodawany do mydeł i past do zębów może przyczyniać się do zapalenia i raka jelita
Powszechnie stosowany w kosmetyce triklosan to środek przeciwgrzybiczy i bakteriobójczy. Jak się okazuje, oprócz dobroczynnych właściwości, ma też swoją "ciemną stronę". Tak przynajmniej twierdzą specjaliści od chorób jelit.
-
Wymiotowanie żółcią - co oznacza i co robić?
Wymioty z reguły nie są niczym mocno niepokojącym. Mogą pojawić się na przykład po zatruciu pokarmowym, w ciąży czy po wypiciu zbyt dużej ilości alkoholu. Jednak wymiotowanie żółcią jest niepokojące i może oznaczać wiele problemów.
-
Clostridium difficile - bakteria, która atakuje po kuracji antybiotykami
Bakterią Clostridium difficile zakażają się głównie chorzy po terapii antybiotykowej. Środowiskiem sprzyjającym rozwojowi Clostridium difficile są szpitale, dlatego ryzyko zakażenia wzrasta właśnie tam.
-
Bakteria Clostridium: gatunki, występowanie i choroby
Clostridium to bakteria, która ma wiele gatunków - niektóre z nich są chorobotwórcze, a inne po prostu bytują w różnych organizmach. Szczególnie groźne dla człowieka są odmiany Clostridium difficile i Clostridium botulinum.
-
Shigella - sprawca czerwonki, który czyha na brudne ręce
Shigella to bakteria, która powoduje czerwonkę, znaną także jako dyzenterię. Shigella dopada nas najczęściej wtedy, gdy nie przestrzegamy podstawowych zasad higieny.
-
Zapalenie uchyłków - objawy, diagnoza, leczenie
Zapalenie uchyłków to jedno z częściej występujących powikłań po tzw. chorobie uchyłkowej jelita grubego. Schorzenie jest szczególnie niebezpieczne dla osób z marskością wątroby oraz cukrzycą.
-
Co pić, żeby odstraszyć kleszcze? Tak odstraszysz "pasażerów na gapę"
-
Dieta cukrzycowa - jadłospis, przepisy. Czy można jeść ser żółty lub pleśniowy?
-
Pierś i butelka, czyli jak sprawnie karmić mlekiem mamyMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Kupa przykleja się do sedesu? Warto zbadać nie tylko trzustkę
-
Napoje, które pomogą ci zgubić tłuszcz z brzucha oraz takie, których musisz unikać
- Które zęby wyleczysz na NFZ? Nie jest to jedyne rozwiązanie
- Co jeść, żeby schudnąć z brzucha? Zacznij od czyszczenia lodówki z tych produktów
- Dlaczego ręce drętwieją? Są tego trzy główne powody
- Co na kolację, aby mieć niski cukier rano? Ważny jest jeden kluczowy nawyk
- Awantura o zastrzyki na odchudzanie. To mit, że są przeznaczone tylko dla cukrzyków