Bakteria Clostridium: gatunki, występowanie i choroby

Clostridium to bakteria, która ma wiele gatunków - niektóre z nich są chorobotwórcze, a inne po prostu bytują w różnych organizmach. Szczególnie groźne dla człowieka są odmiany Clostridium difficile i Clostridium botulinum.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Bakteria Clostridium wytwarza przetrwalniki, czyli takie substancje, które pozwalają jej na przetrwanie nawet w bardzo trudnych warunkach. Występuje w glebie, wodzie, ściekach, przewodzie pokarmowym człowieka i innych zwierząt, a także w kobiecych narządach rodnych.

Clostridium: gatunki

Clostridium ma około 60 gatunków. Główne gatunki Clostridium to:

  • Clostridium difficile - powoduje m.in. zapalenie jelit;
  • Clostridium botulinum - laseczka jadu kiełbasianego;
  • Clostridium perfringens - laseczka zgorzeli gazowej;
  • Clostridium tetani - laseczka tężca;
  • Clostridium chauvoei - laseczka szelestnicy;
  • Clostridium ghoni - występuje w narządach rodnych kobiet;
  • Clostridium tyrobutyricum - bakteria kwasu masłowego, znajduje się w skażonych mlekach i serach;
  • Clostridium acetobutylicum - bakteria wykorzystywana m.in. do produkcji acetonu, prochu i trotylu.

Clostridium difficile

Odmiana difficile jest szczególnie groźna dla osób po antybiotykoterapii. Leki wyjaławiają florę bakteryjną jelit i wtedy atakuje Clostridium. Powoduje zapalenie jelita grubego, a wraz z nim gorączkę, bóle brzucha i wzdęcia. Może dojść nawet do rzekomobłoniastego zapalenia jelit, niedrożności jelita grubego, perforacji jelita grubego czy sepsy. Więcej informacji o Clostridium difficile znajdziesz tutaj.

Clostridium botulinum

Clostridium botulinum, czyli laseczka jadu kiełbasianego, to bardzo groźna bakteria. Botulinum wytwarza jad kiełbasiany, który powoduje zatrucie. Choroba wywołana botulinum to botulizm (więcej informacji tutaj). Zatruć się można drogą pokarmową lub przez zakażenie rany (zdarza się to jednak bardzo rzadko). Śmiercią kończy się aż 10-25% przypadków zatrucia jadem kiełbasianym.

Zakażeniu zwykle winne są nieświeże mięsa, konserwy i przetwory, także jarzynowe. Botulinum pojawia się naturalnie w miodzie i stwarza zagrożenie dla niemowląt - miodu nie należy podawać dzieciom poniżej 12 miesiąca życia. Jad kiełbasiany wstrzykiwany w minimalnych ilościach to popularny botoks, który ma wygładzić skórę i zlikwidować zmarszczki.

Clostridium perfringens

Clostridium perfringens występuje przede wszystkim w przewodzie pokarmowym koni i ludzi, kompoście, glebie, organizmach owadów. Bakteria jest jednym z głównych czynników rozwoju zgorzeli gazowej. Zgorzel gazowa to infekcja, która atakuje najczęściej rany. W jej przebiegu występuje obrzęk, brunatna wydzielina, pod skórą można wyczuć pęcherzyki gazu. Pojawiają się też objawy zatrucia pokarmowego. Zgorzel gazowa to groźna choroba, którą trzeba jak najszybciej leczyć w szpitalu.

> Zobacz: UKŁAD POKARMOWY (TRAWIENNY) - budowa, funkcje i najczęstsze dolegliwości

Clostridium tetani

Clostridium tetani, a więc laseczka tężca, kryje się w ziemi, kurzu, wodzie i zwierzęcych odchodach. Najczęściej dochodzi do zakażenia przez drobne skaleczenia - do rany dostają się bakterie. Wytwarza się tetanospazmina, toksyna, która uszkadza centralny układ nerwowy. Pojawiają się bolesne skurcze mięśni, także mięśni oddechowych i krtani. Tężec to poważna choroba, wymaga leczenia szpitalnego. Wskazane jest szczepienie się przeciw tężcowi.

Clostridium chauvoei

Odmiana chauvoei, laseczka szelestnicy, jest odpowiedzialna właśnie za chorobę zwaną szelestnicą. Szelestnica to zakaźna, ale niezaraźliwa choroba bydła. Zwierzęta chore na szelestnicę są osłabione, nie mają siły ani apetytu. Niestety, zwykle umierają.

To także może cię zainteresować:

> Dobre bakterie dla odporności

> Dlaczego ludzki pot brzydko pachnie? Ekspert: "bo bakterie walą nam kupę na skórę"

5 rzeczy brudniejszych od deski klozetowej. Dotykasz ich codziennie!

5 rzeczy brudniejszych od deski klozetowej. Dotykasz ich codziennie!

Więcej o: